Marion Probstova 2008-09-04 17:12:00 1589
Goji : Story o jedovatosti
Při pročítání článků na internetu na téma Goji – kustovnice čínská se často objevují amatérské zaručené zprávy a nekonečné storry, popisující jedovatost plodů kustovnice.
Přitom se stále dokola opakuje a přenáší v různých variacích v podstatě jedna mylná informace.
Není pravda, že plody Goji jsou jedovaté a neplatí ani rozdělování na jedovaté (Lycium
barbarum ) a nejedovaté (Lycium chinensis). Existuje obecný vědecký latinský název kustovnice čínské, a ten zní Lycium barbarum. Ostatní latinské názvy, včetně vyšlechtěných druhů jsou rovnocenná synonyma a rozhodně neoznačují jedovaté druhy či naopak.
Goji se využívá jako tradiční přírodní doplněk stravy již 2500 let. Za celou tuto dobu nebyl nikdy doložen případ jakékoliv toxicity.
Kdysi, v roce 1890 se objevila v německé odborné literatuře informace o výzkumech Goji, kde se uvádělo, že tato rostlina obsahuje jedovaté alkaloidy. Už o rok později bylo prokázáno, že tyto závěry byly mylné, ale v německy mluvících oblastech se tato původní chybná informace rozšířila a byla převzata do další odborné literatury v celé Evropě.
Na jiných kontinentech, a to především tam, kde se kustovnice tisíce let využívá v tradiční medicíně , nikdy otázka jedovatosti Goji ani nepřišla na pořad dne.
Mezitím byla rostlina Goji v různých zemích Evropy zkoumána doslova pod lupou.
Existují vědecké kapacity, které se problematikou Goji zabývají celoživotně (viz kontakty níže ) a nikdy nebylo prokázáno, že by plody kustovnice byly jedovaté.
Naopak bylo prokázáno, že všechny doložené alkaloidy v Lycium barbarum jsou hluboko pod hranicí jakékoliv nebezpečnosti pro člověka i zvířata.
Z hlediska obsahu vitamínů a nutričních látek jsou plody kustovnice zřejmě tím nejhodnotnějším ovocem na naší planetě. V tradiční čínské medicině se kustovnice využívá jako přírodní antioxidant, prodlužující dlouhověkost. Především ale zvyšuje odolnost organismu, posiluje imunitní systém, má příznivý vliv na zrak i funkci jater.
V zemích EU i ve Velké Británii se plody nebo výtažky z Goji prodávají v lékarnách jako schválený certifikovaný doplněk stravy.
Díky pozitivním účinkům této rostliny na lidské zdraví jsou velmi žádané i sazenice rostlin. Proto jsou pochopitelně i ve velké míře pěstované. Na českém trhu nabízí sazenice kustovnice neboli Goji , firma Starkl zahradník. Jedná se o vyšlechtěný druh, který byl vyšlechtěn pod názvem Lycium chinensis macrocarpa v. Anny.
Na závěr je nutno poznamenat, že kustovnice je k naší vlastní smůle u nás ještě velmi nedoceněná. A ačkoliv jsou její pozitivní účinky na lidské zdraví známy již tisíce let a její konzumace je dávána do souvislosti s elánem a dlouhověkostí, vracíme se k těmto rostlinám až nyní . Bylo by škoda, kdyby znovuobjevování této nesmírně hodnotné a čistě přírodní potraviny bylo provázeno nejasnostmi či dokonce nepravdami. Vždyť těžko bychom na světě hledali potravinu s tak širokým spektrem látek, pozitivně působících na zdraví člověka, navíc tak lehce dostupnou, chutnou a cenově výhodnou.
Všem kritikům tedy doporučuji : neztrácejte čas pročítáním příspěvků typu jedna paní povídala ,prostudujte si vyčerpávající informace o Goji v odborné literatuře:
Paul Gross PhD, Xiaoping Zhang MD, Richard Zhang: : Wolfberry , Nature´s Bounty of Nutrition and Health, vydalo nakladatelství BookSurge,LLC. (www.wolfberry.org)
Shalila Sharamon a Bodo Baginski : Goji. Die ultimative Superfrucht. Vydalo nakladatelství Windpferd Verlagsgesellschaft (www.windpferd.de)
Gary Young ND, Ronald Lawrence MD,PhD, Marc Schreuder : Ningxia Wolfberry .Vydalo nakladatelství Essential Science Publishing (www.essentialscience.net)
Albert Y.Leung ,Steven Foster : Encyclopedia of Common natural ingredients used in food, drugs and cosmetics. Vydalo nakladatelství Wiley-Interscience.