Bipolarna porucha a dalsie

Príspevok v téme: Bipolarna porucha a dalsie
cobudedalej

Ahojte.Mam 28 rokov a celkovo sa necitim dobre dlhe roky,vlastne ani neviem odkedy,vlastne ani neviem,ci som sa niekedy citila dobre. Vzdy som odmietala lieky a teraz zrazu ich beriem. Totiz tetanicke zachvaty mi znemoznili pohyb a magnezium mi zrazu prestalo zaberat.Zrazu po tolkych rokoch ma chcu liecit,beriem nejake AD a budem chodit na psychoterapiu.Zatial je ista len bipolarna porucha a to,co ma komisar Monk. Potom ze neliecena uzkost.Povedali,ze nemam cakat zazraky,ale mam to skusit a ze inak sanca nieje.Budu mi ale robit este testy,ze odkedy to mozem mat a co este.vedeli by ste mi povedat,ako bude taka terapia vyzerat?povedali mi,ze pocas celej musim brat lieky,lebo mi chvilami moze byt este horsie,tak aby som sa nezrutila.ale myslim,ze to skusim.mate niekto skusenosti?dakujem

cobudedalej

Vzdy sa mi pacili chlapi,takisto som schopna pozerat taku blbost jak je Princezna Fantagiro kvoli carodejnikovi Tarabasovi.:-)) a veru,mala som aj obdobia ked som sa nezmestila do koze.nekurvila som sa,urobila som asi tak 3-4 totalne zbytocne "veci". potom som sa citila velmi zle,asi to poznate.nechapala som ani vtedy,naco to robim.a potom furt nasledoval obrovsky pad. uz by som sa roky nevedela ineho ani dotknut ako je moj expriatel a ked si spomeniem na nejakych inych,tak je mi s prepacenim na grcanie.ale inak som normalna.len ked som bola mala,hrozne som sa bala narast,velmi som sa bala,ked som citila ze mi asi rastu kozy,snazila som sa ich tlacit naspat a tak.ale pri expriatelovi to bolo ok.aj babatko som chcela.nakoniec sa nepodarilo tak mi to zase trochu zobralo chut,tak ale to by uz komu nezobralo.no ale to pocitanie a take veci som robila uz ako decko a nevieme preco.

cobudedalej

Ahoj.no na testoch mi ukazovali take machule ze co vidim,farby ktora sa mi paci a tak. ano potesilo ma to,lebo toto je liecitelne.neslubuju nic ale povedali,ze je.no co sa tyka toho,ci sa citim ako zena ci muz.akoze nie,citim sa zena,len tazko sa s tym vyrovnavam.tak nejako.a ze mam velky problem v sexe.ze si ho neviem uzit.ze sa hambim ci co.ale som riadna zena,len sa proste obmedzujem,ci ako to povedali.ze namiesto "je mi to prijemne alebo neprijemne?" sa pytam ci je to dobre alebo zle.resp.ci sa to patri alebo nie.ale zakladom je vraj neliecena.uzkost od utleho detstva.sport mi pomahal,vrcholovo som plavala a ked som s nim skoncila kvoli zdravotnym problemom,tak som hladala furt nieco ine,co by sa na to podobalo.rezim,disciplinu,fyzicku bolest,ale zaroven tu volnost a vybitie energiu.no a dokopy to sposobilo toto.tak neviem no.

Meretseger

Ahoj, tak to je fajn, že máš istotu o svojich diagnózach. Celkom ma zaujala problematika stotožnenia sa s tým, že si žena. Cítiš sa viac mužom, či ako to je?
Jo, a ak by ťa to neobťažovalo, tiež by som rada vedela, ako tie testy prebiehali, čo to bolo zač, pretože ja sama stále nie som úplne presvedčená o tom, že mám BAP, hoci príznaky sú, to jo.
Tak sa drž, zdá sa, že absencia BAP ťa potešila, to je suppa:)

cobudedalej

Ahojte!prepacte mi,hlavne Ty Meretseger,ze som sa tak dlho neozvala,ale zvysili mi lieky a mala som spave obdobie. Musim sa pochvalit, testy dopadli dobre a ta bipolarna porucha sa nepotvrdila! predpokladali to,pretoze je mi podobne,ale predsa len je to lepsie! mam neliecenu uzkost,mam to od detstva a obsedantno-kompulzivnu poruchu,plus vraj mam problem stotoznit sa s tym ze som zena. ide o neuroticke poruchy a mam to od detstva.zatial sa nevie ze preco.ale je mozne ze sa liekov raz zbavim!! rozdiel je presne v tom,co mi zavidis,ze aj v zlom obdobi som aktivna.ledva zijem,ale aj tak to robim. no zase to tiez nieje bohvieake prijemne. momentalne cvicim menej.sice viac upratujem,ale to nevadi.casovo sice musim stale vsetko tak isto,ale nevadi.teraz je dobre aj to,ze necvicim tolko a dari sa priberat.kedze obzieranie mam zakazane na gastroenetrologii,lebo mam zniceny zaludok.inak vobec nechapem o co tu ide.este zistili silnu neistotu,vraj z mojho dorazu na symetriu a parne cisla.a tak.ale proste niesom chora!Drzim Vam vsetkym palce!

tpch

No v pripade BAP je potrebna liecba stabilizatormi. Ono spociatku sa moze zdat, ze to ako-tak ide, ale takmer kazda mania byva nasledovana depresiou, ktora byva dlhsia ako ta mania. Su samozrejme aj ine priebehy, aj cisto manicke (velmi zriedkavo) a coraz castejsie sa objavuju zmiesane fazy (to je zaujimavy fakt), ale v principe plati, ze daňou sa hypomaniu a maniu byva tazka depresia.

Meretseger

Typické príznaky.
Som až v pokušení začať ti závidieť tie pomerne dlhé obdobia mánie. Mám dojem, že depresiu u mňa strieda už len remisia - a to najmä od konca leta, akoby to snáď súviselo s počasím. Hu, blbosť.
Píšeš, že si prvý raz nedokázala vstať. Po akej dobe si toho bola schopná? Dúfam, že sa ti to nebude postupne predlžovať. Inak obdivujem, že aj v zlom období si aktívna, ja bývam ako zdochnutá ryba:) Ešte budeš pre mňa inšpiráciou!
Daj prosím vedieť, ako dopadli testy, dosť by ma to zaujímalo.

cobudedalej

Meretseger,rada sa s Tebou porozpravam.
Ono to druhe mi az tak nevadi, aspon vzdy vsade stihnem a nezijem v bordeli.Ale s tou kompulzivnou je to nejako akoby vzdy horsie.ja neviem,ci to mam,proste to mi povedali a povedali,ze bez liekov raz skoncim.Meretseger,ja neviem.proste su obdobia,ked sa citim neskutocne dobre,lutujem,ze su take kratke dni,najradsej by som "slapala" 48 hodin v kuse.Proste vsetko mam v riti,som neskutocne silna,mysli mi to,vsetko klape aj podla casu ako ma.cas dodrziavam aj vtedy,ale aj tak si to viem uzit.dokonca aj sex sa mi ziada.dokonca kedysi,ked som este nestihala cez zle obodbia schudnut,tak som sa pocas toho lepsieho obdobia zvykla dost vyzyvavo obliekat.no a potom vacsinou na nejaky neprijemny podnet sa mi zhorsila nalada,ale nejako uz posledny rok dva je to bez podnetu.proste raz sa rano zobudim s placom,strasne nechcem ist nikam.snazim sa vsak robit veci vsetky,co aj ked mi je dobre,aj ked nevladzem.vkuse upratujem,sportujem a tak.ono to zvyklo prejst.tentokrat sa prvykrat stalo,ze som nevedela vstat.Vaha mi skace hore dole 10kg.ja neviem,kedysi to bolo ok,ale asi posledne dva roky sa to striedalo kazde cca 2 mesiace.dobre mi byvalo asi cca 3 tyzdne a potom znenazdajky bum.mne kedysi zvyklo byt dobre aj pol roka!len teraz sa to nejako vymenilo a skor sa predlzili tie horsie.tento rok mi bolo dobre na jar asi mesiac a teraz na jesen cca 3 tyzdne.to som nestihla ani pribrat a bum.nechapem to.dnes ma budu testovat.

Meretseger

cobudedalej: Tiež si myslím, že "to, čo má komisár Monk" bude OCP. S tým skúsenosť nemám, ale bipolárnou poruchou trpím tiež. Maros75 má pravdu. Mániodepresiu máme na celý život, ale s liekmi sa to dá zvládať krásne.
Aké máš prejavy (depresie, mánie/hypománie)? Ako často sa striedajú a na akú dobu ich vytlačí remisia?
Ja beriem Lamotrigin 50mg 2x dennne. K tomu Haloperidol na zmierňovanie impulzivity a AD Zyloram (ale ja mám aj HPO, to je zas čosi iné...).
Mám dojem, že BAP môže mať snáď rôznu intenzitu, ako u koho. Vezmi si takého M.Kopeckého; čítala som jeho životopis, a ten to mal, chudák, fakt ťažké. Oproti tomu je môj priebeh ako nič (ale vyvažuje to HPO, blemc).
Rada by som si s tebou pokecala, nepoznám veľa ˇalších ľudí, čo by mali BAP.
Jo, a... skús nepočúvať kv. Je kapku mimo. Možno, že v ťažkej depresii budeš ledva rada, ak sa ti podarí nezabiť sa, a bez liekov by sa to len zhoršovalo, viem, čo vravím:)

cobudedalej

Vobec neviem,aky pristup k chorobe mam.proste zrazu mi to tu povedali a chcu to riesit a ja som to zrazu vzdala a robim vsetko,co mi povedia. Ja si napriklad vobec neviem predstavit,ze by som raz robila veci inak. na druhej strane,velmi tuzim ist na vylet len tak.viete len tak tam vstat hocikedy,ist von hocikedy,vylihovat,jest hocikedy a tak.