Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Dlhodobé pitie šalvie lekárskej

oktobrova

ja si natrham cerstve listky a zalejem zovretou vodou ako kazdy iny caj.
neviem, ci je to to najspravnejsie, ale tak to robim s kazdym cajom.

neviete ako rozoznam obycajnu salviu od salvie lekarskej?

oktobrova

ja tiez pijem kazdy den
toto som nasla
Pri šalvii treba dávať pozor na dávkovanie a dĺžku užívania, pretože silica s názvom thujón je vo vysokých dávkach toxická.

orol

2012 som nazbieral a usušil myslím 36 druhov rôznych bylín...
-byliny, z ktorých môže manželka variť čaj aj dennodenne, mám viditeĺne označené
- a byliny, z ktorých sama nesmie robiť čaj, resp. do varenia sú tiež viditeĺne označené, pri niektorých je aj nakreslená smrtka :-o)))

orol

Aj PALINA ( kvôli obsahu TUJONU ) bola veľa rokov u nás zakázaná - VÝROBKY, ale je zaujímavé, že v iných krajinách si ABSINT ( či ako sa to volalo ) v obchodoch dostal kúpiť. Dnes už absinth dostať kúpiť už aj v Tescu atď. Je to veĺmi dobrá vec, ale treba s MIEROU !!! ( straší ten TUJON ) :-o)))

orol

Milada, existuje vysvetlenie
-ŠALVIA obsahuje látku TUJON ( pomerne hodne )
-podobne napr. aj PALINA
-vyhľadaj si napr. vo Wiki atď, čo je to TUJON atď atď
-a keď sa to dozvieš, URČITE UPUSTÍŠ OD DENNODENÉHO PITIA ČAJU ZO ŠALVIE ( najmä nevhodné dávkovanie je nebezpečné ).

Veľa rokov pijem VNÚTORNE tento čaj spôsobom, že drogu nechám NAJPRV 3 minúty povariť a 15 min. výluhovať (varením sa tujon zrejme čiastočne? likviduje ) LEN na kloktanie hrdla čaj NEVARÍM 3 min, len zalejem vriacou vodou a nechám 30 min. vylúhovať ( zápar ).

vsevedka

nemam skusenost, ci varenim sa vsetky latky zo silice (salvia ju dost bohate obsahuje) odstrania, jedna sa hlavne o tujon, cineol, borneol a gafor

prave silica moze posobit na centralny nervovy system a vyvolavat pri chronickom uzivani epileptiformne krce, zachvaty a tachykardiu

je kontraindikovana u ludi, ktori uzivaju sedativa, pretoze moze potencovat ich ucinok

rovnako sa nesmie uzivat sucasne s hypoglykemikami a antikonvulzivami

je nevhodna pre deti do 6 rokov a tehotne zeny

Maros75

Šalviový čaj:
Jednu polievkovú lyžicu sušenej šalvie nasypeme do pol litra vriacej vody a necháme 3 minúty variť. Odstavíme, pridáme štipku medovky, trezalky a mäty. Necháme 10 minút vylúhovať a scediť. V šalvii je veľa éterického oleja, ktorý treba odstrániť, preto musíme šalviu variť. Takto pripravený šalviový čaj prospieva celému organizmu, môžeme ho piť na litre a celý život bez prestávky.
www.metoo.sk

vsevedka

bylinkove caje vo vseobecnosti by sa mali takmer vsetky striedat a nepit dlohodobobejsie, obzvlast salvia sa nema pit dlhodobo, vzhladom na svoje obsahove latky

proste pi salviu, vtedy, ked je to zo zdravotnych dovodov potrebne - teda napr. ked ta boli hrdlo (ma protizapalove ucinky), alebo pri nocnom poteni a pod.