ahojte, ma niekto jezka africkeho? alebo po pripade ma niekto nejake skusenosti s nimi? napiste hoci len nejake info o tychto zlatych tvoroch :) dik :)
Ježko africký
Ahojte dnes som kupala mojho jezka a nasla som mu vyrastok na tele ... moja otazka teda zine moze mat jezko nador alebo nieco podobne ?
Myslím, že Alpi svojím príspevkom urobil z ježka afrického krvilačné zviera. Jediné, s čím možem súhlasiť je, že to nie je zvieratko pre deti. Pokiaľ sa ježko zľakne( môže byť na vás akokoľvek zvyknutý ale keď urovíte prudký pohyb zľakne sa) zježí sa a vtedy môže dieťa pichnúť. Inak je to to najúžasnejšie zvieratko aké som kedy mala. Keďže cez deň spí, nemusíte sa báť, že mu chýbate. Naša ježulka má box hneď pri našej posteli a zobudí nás len vtedy, ak zabudneme premazať koliesko. Keďže nabehá v noci kilometre, koliesko sa rýchlo “vyjazdí”.To, že hryzie je pravda len ak vás ešte nepozná a potrebuje vás ochutnať. Ale neni to žiadne krvilačné uhryznutie. Inak je to veľký maznoš čo sa rad nechá hladkať a masírovať po brušku. Všetko je to len o tom, ako sa ježkovi venujete. Ľahko si odvykne od človeka, treba sa mu venovať každý deň aspoň chvíľočku. Ak je ježko ofučaný, hryzie a v kuse sa ježí, tak hľadajte chybu v sebe a nie v ježkovi!
Dolezite informacie pred kupov jezkov:
S jezkom sa da cez den hrat? Omyl. Jezko je nocny tvor, ktory den prespi. Pokial je svetlo vobec nevijde z domceka alebo je schuleny tam kde zaspal a o okolie nejavi zaujem. Aktivny je v noci, kedy v kolotoci nabeha kilometre.
Pokiaľ ho chcete mat ako domaceho milacika, tak to vobec neodporucam k malym detom. Cez den ho budu vidiet ako spi a hrat sa s nim rovnako neda, aj keby ste ho zobudili.
Pichnutie je pomerne bolestive a je citit aj po dvoch hodinach. Ze jezko nehryzie? Omyl. Velmi to zalezi od povahy no z vlastnej skusenosti viem potvrdit ze je to velmi bolestive. Bez problemov prehryzne kozu na ruke takze krvave prsty boli pre mna sok.
Jezko nesmrdi. To je sice pravda ale za to jeho vykaly srdia viac ako si myslite. Ide o takmer neznesitelny smrad tiahnuci z teraria, preto cim mensi vetraci otvor tym lepsie. Kolotoc treba cistit kazdy den, poriadne lebo je cely osraty vykalmi od jezka, ktore su poriadne zaschnute a tazko sa cistia. Jezko nema problem po nich behat takze ani on nie je zrovna najcistejsi.
kolotoc je potrebne poriadne upevnit lebo pri behani vydava pomerne velky hluk, nakolko je noc. Odporucam pravidelne olejovat kolotoc aby sa predchadzalo zvysenej hlucnosti (ale ani to nezabezpeci uplne ticho). Rozhodne neumiestnovat jezka do miestnosti kde sa spi. Dalisa vec je ze hrabe, moj jezko hrabe bentonit az kym sa nedostane na podlahu teraria. Nezalezi na tom aka je hrubky vrstvy.
Pri prvom stretnuti s novym majitelom nadskakuje aby mohol pichliacmi sposobit co najvacsiu bolest co treba uznat ze sa mu dari. Je agresivny aj po miekolkych dnoch v novom terariu. Ked zacne oblizovat noveho majitela, treba ho okamzite pustit. Kratko na to nasleduke uhryznutie.
Nechem nikoho odradit od kupi jezka, len chcem aby ste vsetko zvazili pred kupov. Vsake sa docitate o tom aki su mili a super ale maju aj ine stranky. Pri kupe odporucam zamerat sa na povahu jezka a nie farbu. Volte predajcu, ktory vas pozve k sebe domov a da vam aj nejake rady, nie rozmnozovatela (napr. jezkoveoci)
zdar a vela stastia s chovom.
Ahoj...Ja mám doma .. :) Ak chceš pozri našu webku tam sa dozvieš viac.. littlepawss.weebly.com
jeeeeej ... dnes som toto drobučinké stvoreničko okukavala v chovpro. ..... jake palčiky to malo ,no chutnučké.... drobunkavé
.... a maš ho ashley ?
za malunko :-)
dakujem velmi pekne :)
je to zlate zvieratko ,ale na chov doma !
trosku smrdi
www.vivarista.sk