zápcha u dieťata

femka

Peto T-suhlasim s uzivanim vysokych davok vitaminu C ...ale nevyuživala by som ho na "stolicu"pretože z vlastnej skusenosti viem že moja mala sidce mala po vysokej davke makku stolicu ale neobyšlo sa to bez bolesti bruška z tej vysokej davky C.Tak netrapte teturence zbytočne radšej nasadte psilium a ten pohyb a tekutiny ako je spomenute nizsie v prispevku.

Peto T

Kilo čerešní ;-)

Jedným netradičným laxatívom je aj megadávka vitamínu C. 2-3 gramy, plus piť veľa tekutín. U dospelého môže byť potrebné viac, aj 5-15 gramov (nemusí sa užiť naraz, môže sa postupne, povedzme 3g každých 30 minút, až kým sa dostaví želaný výsledok). Telo totiž vstrebe toľko vitamínu C, koľko skutočne potrebuje, zvyšok ostáva nestrávený v črevách a osmoticky viaže vodu, takže vzniká mierna hnačka.

Keď je človek chorý, alebo pod nejakým stresom, tak sa vstrebáva podstatne viac a hranica hnačky sa posúva až na desiatky gramov. Ale aj keby hnačka neprišla, aspoň vieme, že sme telu pomohli ;-)

Vyhýbame sa prípravkom s umelými farbivami a príchuťami.

Takéto dávky môžu byť nevhodné pri poruchách obličiek, metabolizmu železa alebo medi, a vážnom deficite G6PD. Znižujú účinnosť antikoagulancií. Väčšie množstvá (u dospelých podstatne viac než cca 10 gramov denne) by sa nemali podávať pri rakovine, lebo by mohli vyvolať náhle odumretie veľkej časti nádoru a septický šok spojený s krvácaním.

Zlatica333

nasa dcerka ma 2,5 roka a okolo Vianoc sme mali obrovske problemy s kakanim. Vyprazdnovala sa kazde 3-4 dni, no s obrovskym placom. Dokazala behat po dome aj 2 hodiny s tym, ze si stiskala dupku, aby nic nevyslo von, lebo ju kakanie bolelo - zacarovany kruh. Cim viac nechcela kakat tym viac to bolelo, lebo stolica bola uplne odvodnena. Pred cipkami ma panicky strach a dvakrat sme behali na pohotovost. Uz jej hrozil chirurgicky zahah...je dost bolestivy. Davali sme Duphalac, Biopron... plno hluposti. Nakoniec pomohla jedina vec - umela vlaknina, ktoru som jej pridavala do vody a hlavne POHYB. Neprehanam. Muz s nou zacal donekonecna nahanat, kazdy den bola viac von ako dnu a hlavne sme jej nedavali vela papat - hlavne pit. A potom, ked sa vykakala asi 10krat bez bolesti, nase trapenie bolo fuc. ChvalaBohu. Len vydrzte a ked mozem poradit, nezatazujte dietako vysetreniami. Obcas je chyba naozaj v nas - dospelakoch. Deti stresujeme este viac. (Lebo ja uz som potom plakala spolu s malou...)Drzte sa.

adrika33

ahoj,moja 4 ročna dcerka ma velke bruško.važi približne 17 kg.tucna nieje,ale kaka asi každy 2-3 den.trapi ma to ked sa vykaka tak su tam same bobky,nič riedke.co mam robit. poradte mi

PeterH

Velmi pomaha odvar z lanoveho semena.
(1 polievkovú lyžicu ľanových semien uvaris v pol litra vody 5 minút). Velmi to pomáha v odstránení zápchy.
Celkom uzitocne rady proti zapche som cital aj tu: -odkaz odstránený-
Su tam dalsie domace rady ako na pravidelnu stolicu.

miska31

Ja som mojim detičkam do pol roka davala na bruško čajik HIPP spokojne bruško to je granulovany a nemali problem davala som im ho každy den raz dvakrat a bolo dobre teraz su starši a davam im detsky čaj+čaj fenikel rasca aniz a je to dobre

lilly

Zdravim moj 3mesacny syncek ma kazdu noc problem sa vyprazdnit.Uz ma desi len to ked mu musim pomoct a to s teplomerom inac mi place stale a aj zle pritom spava.Nechcem mu ublizovat teplomerom tak Vas prosim o radu ako mu mam v noci pomoct bez toho aby som zobrala do ruky teplomer.Rano taky problem nema.Poradte mi prosim uz neviem co robit.Dakujem

jaja-jaja

Tento odvar s ovsených vločiek + čaj Aníz a Fenikel je taktiež veľmi nápomocný u malých detičiek, ktoré trpia tuhou stolicou. Je dobré vtedy rozrábať sunár/teraz už nemám prehľad o názve /ale keď som mala detičky malé vtedy bol sunár/ s takto spojenými tekutinami namiesto samotnej prevarenej vody. Môžem povedať, že moje deti nikdy netrpeli na tzv. vertry a ani na tuhú stolicu.

Do vyššieho hrca dať asi 3/4 l vody a do nej opláchnute ovsené vločky, tak asi 2 polievkové lyžice. Musíte to při varení miešať a variť tak dlho, kým nezačne hustnúť – do takej konzistencie, aby sa to dalo scediť.
V potravinách dostať čaj ANÍZ a FENYKEL, zadovážte si obidva./ Väčšinou ich majú při koreninách a nie sú mleté, ale jako napríklad celý kmín./ Dajte si do hrnca variť vodu 1liter, a do nej nasypte 1 kávovú lyžičku z anízového a tiež z fenyklového čaju a dobře prevarte.
Potom si zmiešajte odvar a čajík a takto dávajte maličkému piť. Tento odvar môžete pridávať do polievočky spolu aj s ovsenými vločkami, ktoré ste scedila. Do omáčok. Ja som mojim deťom robila akože presnidávky a to tak, urobila som si každý deň s tým robotu, ale stálo to zato. Do mixéra som tiež naliala trošku čaju a aj odvaru a nakrájané jabĺčka, pomaranč na kocky a povyberané zrnká, tiež aj banán-ale ten môžete dať až vtedy, keď už bude mať maličký upravenú stolicu. Podľa stolice budete regulovať jeho stravu práve s týmto odvarom. Ak by Vás napadla ešte nejaká otázka, hocikedy sa ma opýtajte a napíšte mi vašu otázku na môj e-mail.

Presne na opačný problém ako je hnačka pomôže rýžový odvar. Takže je možné regulovať stolicu aj takýmto spôsobom. Mala som pri svojich deťoch taký problém, V tej dobe, keď som mala ja deti maličké bolo veľmi ťažko dostať ovocie. Nie ako teraz, keď sa mi nepodarilo vystáť radu v zelovoci, tak som raz dala malému samé paradajky. No dostal z toho takú strašnú hnačku, že celý týždeň som mu varila len rýžový odvar, ktorý nám pomohol.
Ale nepíšem to preto, aby sa deťom dávali paradajky, ale preto, aby ste vedela v čom pomáha rýžový odvar.
Uvidíte, že to pomôže. od smedu mu dávajte piť čajík s týmto odvarom. Neviem či mu sladíte, ak áno tak mu to trošičku osladte. Môžete ma potom informovať ako na tom ste. Moja maminka opatrovala malé detičky. Vyopatrovala 17-detí, každé od pól roka. Každé dieťatko prešlo týmito problémami, a pri používaní tohto receptu, už netrpelo ani jedno dieťatko. Niet lepšieho pocitu, keď sú detičky spokojné.
Jeden lekár upozorňoval, že pravidelné vyprázdňovanie je dôležité, pretože toxíny sa z tela vylučujú aj stolicou. Ak stolica nie je pravidelná a dlho zostáva v hrubom čreve začne tam hniť, čo spôsobuje rôzne ochorenia.
Sú aj prírodne doplnky výživy, ktoré upravujú vyprázdňovanie.

Nozicka

No čo vám budem hovorit, moja sestra ma rok a pol a uz vyse roka nekaka samostatne, stale ma zapchu... mamca jej robi klistiry a podobne a nic nepomaha, bola s tym uz aj v nemocnici, ale vyzera to tak, ze tam nic lekary neporiesili, len tam chytila akysi virus. vyskusali sme uz vsetky lieky, recepty, zeleninu, ovocie, prirodne prehanadla, no proste vselico a nic nepomaha...co vy na to???proste uz rok ma to dieta kazdy den sprtane v zadocku, mamca je z toho hotova...cipky ani nic nezabera....mnooo ked ma niekto nejaky napad...vklude mi napiste budem, len a len rada. dDakujem