Chcem prestať jesť biele pečivo. Aké je najlepšie namiesto neho? Tmavé, cereálne, celozrnné???
Pečivo
najlepsie je z celozrnnej muky (zomlete cele zrno aj s obalom) a este ak je obohatene roznymi druhmi obilovin, zase v celku -- nejake lanove semiacka, trochu slnecnicovych, atd.
celozrnne neznamena nevyhnutne tmave, pretoze vyrobcovia odrbavaju a pridavaju do cesta karamel alebo co, ktory ho zafarbuje na tmavo. vyzivovy prinos - nula.
btw slovo cerealne nema velmi vyznam pri pecive, pretoze cerealie = obiloviny. z coho ineho by uz u nas to pecivo bolo, ze. sice byva napr. ze zemiakovy chlieb, ale staci rozlisovat biele, celozrnne a ostatne.
opatrne s tzv. grahamovym. ma skor blizsie k bielemu, nez k celozrnnemu.
tu mas skvely prehlad:
(o panovi doktorovi si mozeme mysliet vselico, ale ten potravinovy prehlad tam ma spracovany dobre)
ak ti ide o hmotnost, baby maju pravdu. pecivo su ciste polysacharidy, takze bud s mierou alebo kompenzovat ich prijem sportovou aktivitou. :-)
tak, najlepsie ziadne
Jasné,ale ide o to koľko...