Ahojte,
chcela by som zopár rád, kto viete budem rada ak mi pomôžete. Rozhodla som sa že si založím živnosť keďže práca ktorú by som chcela robiť je len na živnosť, taktiež aj väčšina iných práci a celkovo mám pocit že sa to v poslednej dobe oplatí. Vedenie účtovníctva by pre mňa tiež nebol problém a aspoň by som mala istotu že si platím pekne poistenie.
Lenže keďže žijem v Českej republike, kde aj plánujem pracovať tak si chcem založiť živnosť tu, v Česku. Aj napriek tomu že tu nemám trvalý pobyt ale len podnájom. Živnosť v Česku si môžem založiť, to som si vyhľadala. Ani nič zvláštne by som k tomu nemala potrebovať. Ale radšej sa spýtam - máte s tým niekto skúsenosti?
Čo potrebujem k tomu aby som si tú živnosť založila?
Čo následne na to mám urobiť? Treba to oznámiť nejako na Slovensku osobne že som si tam otvorila živnosť? (doteraz som robila na dohodu o pracovnej činnosti a na slovensku som bola vedená ako dobrovoľne nezamestnaná)Môžem byť na slovensku naďalej vedená ako dobrovoľne nezamestnaná alebo mám niekde oznámiť že som živnostník?
Ako je to s odvodmi? Môžem si zdravotné platiť ako doteraz na Slovensko? Ako dobrovoľne nezamestnaná? Bez toho aby som im to osobne išla oznámiť že mám živnosť?
A čo sociálne? To mám platiť do ČR alebo do SR? pokiaľ na starobu je možné že sa vrátim na Slovensko radčej by som to platila tam..ale mám to dať niekomu vedieť? Alebo si mám platiť sociálne v ČR? Kde to mám nahlásiť? Môžem si sama platiť sociálne aj na slovensko?
A daň a takéto veci? Priznanie budem zrejme podávať v Česku a niekde som čítala že môžem aj slovensky písane.
Ale proste máte s tým niekto skúsenosti? Čo všetko si musím vybaviť? Do akej doby od založenia živnosti? Budem kvôli tomu musieť znova osobne prísť na Slovensko? (cesta je dosť drahá)