Svetový deň diabetu a pohľad rodičov detí s diabetom...

Príspevok v téme: Svetový deň diabetu a pohľad rodičov detí s diabetom...
DiabetikIvo

Cukrovka postihuje aj zdravé štíhle malé dieti s dostatkom pohybu a ukážkovou životosprávou.

Pondelok 14. 11. 2011 je svetovým dňom diabetu. Ochorenie ľudovo nazývané cukrovka vníma laická verejnosť ako ochorenie starších ľudí, ktoré vzniká nesprávnou životosprávou, obezitou, nadmerným stresom a nedostatočnou pohybovou aktivitou. Táto charakteristika však platí iba na jeden typ cukrovky, ktorý je najviac rozšírený: diabetes mellitus 2. typu.

Menej známy je fakt, že cukrovka postihuje aj deti. Počet pacientov s diagnózou detská alebo juvenilná cukrovka, odborne diabetes mellitus 1. typu, neustále narastá. Stále viac detí je závislých na inzulíne, dokonca novorodenci a dojčatá. Prejavuje sa nadmerným pitím, následným močením, veľkou stratou hmotnosti a malátnosťou. V ich prípade ochorenie absolútne nesúvisí s nezdravým životným štýlom a spôsobom stravovania. Diabetes mellitus 1. typu je autoimunitné ochorenie, ktoré príčinu vzniku bohužiaľ nepoznáme.

Malí pacienti s diabetom potrebujú inzulín od začiatku liečby. Ich telo z neznámych dôvodov začne autoimunitný proces, ktorého výsledkom je úplné zničenie buniek produkujúcich inzulín. Okrem inzulínu je súčasťou liečby pohyb, plánovaná strava a sebakontrola. V rámci hospitalizácie v nemocnici sa malí pacienti, pokiaľ to ich vek dovoľuje, a/alebo ich rodičia, naučia manipulovať s inzulínom, inzulínovými perami, striekačkami, pumpou, merať si hladinu cukru v krvi a v moči, počítať sacharidové jednotky a plánovať si stravu, inzulínové dávky a pohyb. Sú to vzdelaní pacienti so zdravým životným štýlom a racionálnou stravou.

Už od malička musia samostatne zodpovedať za svoje zdravie a vedieť o svojom tele omnoho viac ako ich rovesníci. Na druhej strane sa nonstop musia reálne zaslúžiť o to, aby boli zdraví.

„Práve pre vyššiu známosť diabetu 2. typu sa my a naše deti veľakrát stretávame s mýtami, ktoré nám sťažujú život. Vďaka osvete ľudia vedia, že cukrovka nie je nákazlivá. Mnohí si však stále myslia, že stačí vynechať sladkosti a všetko je v poriadku. Aj pod vplyvom informácií z médií pretrváva mýtus, že ak by deti nemali stres alebo mali zdravšiu stravu, diabetes by nedostali. Neviete si predstaviť, ako to frustruje pacienta a jeho rodinu v ich nonstop boji o zdravie. Ako veľmi to bolí rodiča, ktorý sa snaží dieťaťu dať sebavedomie plnohodnotného človeka a naplno ho zaradiť do spoločnosti. Tak, aby bolo prínosom,“ hovorí Ľubica Pilková z občianskeho združenia diabetikinfo.sk.

Diabetes mellitus má vážne dôsledky na kvalitu života dieťaťa i jeho rodiny, na jeho zdravie. V mnohých rodičoch diagnostikovanie cukrovky u dieťaťa vyvolá pocit bezmocnosti, viny a stratu istôt. Pri veľmi malých deťoch znamená aj nutnosť celodennej opatery jedným z rodičov, čo radikálne zasahuje ekonomiku rodiny tak, ako zvýšené náklady na racionálnu stravu, cestovanie za liečbou, doplnky liečby.

Počet detských diabetikov pribúda a je dôležité im venovať našu pozornosť. Aj tieto deti budú tvoriť hodnoty nášho štátu. Sú to pacienti závislí na inzulínovej liečbe. Netrpeli obezitou, ani nezdravým životným štýlom, alebo nemali málo pohybu. A práve týmto deťom a ich rodičom sa venuje Občianske združenie diabetikinfo.sk, ktorého cieľom je vzdelávať a šíriť osvetu v oblasti prevencie a spôsobu života s ochorením diabetes mellitus 1. typu. Združuje deti a ich rodičov, ktorých spája spoločná diagnóza. Prostredníctvom portálu www.diabetikinfo.sk pomáha pri zvládaní ochorenia. Vytvára priestor pre diskusiu, výmenu informácií a získavanie nových poznatkov v danej oblasti. V ostatnom polroku OZ diabetikinfo.sk vydáva publikácie distribuované priamo v nemocniciach - zamerané na deti, kde hravou formou podáva informácie o chorobe a na rodičov, kde dopĺňa informácie, ktoré rodičia a deti dostanú v nemocnici o praktické rady, ako prežiť s diabetom obyčajný plnohodnotný život.

S diabetom sa musí naučiť žiť celá rodina, informácie o ochorení potrebujú učiteľky v materskej škole, v škole, vedúci krúžkov. Cieľom OZ diabetikinfo.sk je vzdelať okolie dieťaťa diabetika tak, aby dieťa nemalo pocity krivdy na celý život, aby mohlo žiť život zdravého človeka s jediným rozdielom – že on si inzulín podáva z vonka a my ostatní ho máme vo svojom tele.

RNG

Andrej 567, ja som v ziadnom pripade nechcel nahradit niecim inym inzulin, doplnky, co tu uvadzam su len na znizenie potrewby inzulinu u pacientov DM1, pripadne na ciastocnu obnovu/regeneraciu pankreasu.
Ale najma propagujem predchadzaniu DM1, lebo je to choroba niecim sposobena, ci uz biologickym a chemickym zamorenim, alebo roznymi moznymi mikrobialnymi "spustacmi"A to vsetko sa da kontrolovat ci odstranit roznymi potravinovymi doplnkami

Napriek vsetkym namietkam proti tomu, je fakt, ze mnohe doplnky podstatne znizili spotrebu inzulinu u deti, co je pozitivne.
Na predchadzanie nie je dost spolahlivych dat, ale je zrejme, ze ked sa zvysi celkove imunita tela a zaroven znizi zamorenie, je mensia moznost, ze clovek dostane tie tzv "spustace".
A to nehovorim o vakcinach, ktore priamo za par dni na ich pouzitie zrejme vyvolali poskodenie pankrerasu a tym DM1, napriek tomu, ze to oficialne vyrobcovia vakcin popieraju, a zialbohu s nimi aj drviva vacsina medickej komunity. Proste nechcu vidiet ziadne skodlive nasledky vakcinacii, v principe, aj ked uz dokazali plno smrti z vakcin a museli ich odvolat.Ale budu na tom nastojit, ze vakciny su neskodne, pokial su lekari ochotni ich kryt v tom.

Nuz ja si pamatam z detstva, ze som mal po vakcinach spravidla horucky a nikto mi nedokaze, ze sa pri tom telo neposkodilo. A u niekoho to je zrejme ovela intenzivnejsie a poskodenie je vacsie. Najme pri dnesnych penta a hexavalentnych utokov na telo, kde vakciny sa pestuju aj pouzivanim GMO modifikacii, tj genetickou manipulaciou.

Andrej567

mira a ako by si to chcela dosiahnuť ?

Predstav si že cukrovku typu 1 dostane aj novorodenec ktorý nikdy vo svojom krátkom živote nemal možnosť ppiť kravské mlieko či jesť mäso. Alebo malé dojča ktorého jediná strava je materské mlieko a jeho mama zje mäso tak raz za týždeň. Hádam mi nechceš nahovoriť že dostalo cukrovku preto lebo pilo mlieko od svojej vlastnej mamy?

- mira

Andrej, organizovana medicína svojimi odporúčaniami priamo spôsobuje enormný nárast diabetu. Doporučuje matkám živiť svoje deti kravským mliekom a mliečnymi výrobkami, nevaruje pred mäsom cicavcov a vtákov, pred chemickými aditívami, tropickým ovocím, tvrdí, že cukor je neškodný, núti matky podstupovať očkovania pre deti, podáva deťom agresívne lieky, ožaruje atď., pokračovať by som mohla....

Stav diabetických detí by sa dal výrazne zlepšiť a dávky inzulínu radikálne znížiť prechodom na prírodnú nerafinovanú stravu.

A čo je najdôležitejšie, takéto opatrenie by zamedzilo pribúdanie nových malých diabetikov.

Andrej567

RNG, žiadna alternatívna medicína a žiadne potravinové doplnky nedokážu tým deťom o ktorých je táto téma vyrobiť inzulín, ktorý ich organizmus neprodukuje.
Ten inzulín či už živočíšneho alebo biomedicínskeho pôvodu sa mmusí do tela týchto detí dostať pomocou injekcií, inzulínových pier alebo púmp.
Bez tohto zvonku podaného inzulínu by tieto deti a aj ostatní diabetici s cukrovkou typu 1 po čase došli do ketoacidózy s bezvedomím, ktorá by bez rýchleho a správneho zásahu lekárov skončila ich smrťou.
Ak dokážeš pomocou výživových doplnkov nahradiť diabetikom typu 1 chýbajúci inzulín, tak budem medzi prvými, kto ťa navrhne na nobelovku za medicínsky objav.

RNG

Ja viem, ja zijem na inej planete, kde su problemy uplne inaksie, ako na Slovensku, vsakze.
A tu su podla vasich predstav lieky zadarmo a starostlivost je tu zabezpecena, vsakze.
Nemate ani sajnu, o co je to tu tvrdsie a podstatne drahsie!
Teda co sa tyka liekov, lekarov a vobec celeho zivota.
Jeden den v nemocnici stoji vyse 14 000 dolarov, z coho ti maximalne poistovna zaplati 80%., To som uviedol len na ilustraciu, aby ste si nemysleli, ze je to tu v USA len "med lizat".
To bola jedna z hlavnych pohnutok, pre co som sa dal studovat alternativnu medicinu, predchadzanie zdravotnych problemom udrzbou a liecenie potravinovymi doplnkami.
Ale nakoniec ja som tu nie ziadny poradca na vase socialne problemy, len niekto, co tu uvadza nazory lekarov, ktori Vam na Slovensku chybaju, tj lekarov alternativnej mediciny, co su lekari normalne absolvujuci medicke fakulty, ale pouzivaju povacsine ine prostriedky a metodu na liecenie, nez organizovana medicina, tj nez ich naucili na skole.
Dovod je, ze ich prostriedky a metody maju lepsiu ucinnost, su neskodne a organizovana medicina ich neprijima hlavne z ekonomickych dovodov.

Andrej567

RNG,

nepochopil si, že článok hovorí o tom, že v našej spoločnosti sa stále hovorí iba o cukrovke druhého typu, ale malým deťom s diabetom nevenuje skoro nikto pozornosť.

Vieš aké je pre mnohé mamičky ťažké umiestniť malé diaťe s diabetom do škôlky? Vieš aké je ťažké pre mamu malého diabetika o ktorého sa treba celý deň starať, získať aspoň malý príspevok na starostlivosť?

Ty tu nežiješ a nestretávaš sa so zdravotnými a tiež ani so spoločenskými problémami s ktorými sa u nás stretávajú rodičia detí s diabetom.

RNG

Ako pribuda zamorenia(chemia chemicke lieky, vakcinacia s latkami skodlivymi pre telo, virusove epidemie)pribudaju pocty poskodenych pankreasov, tj DM 1.
Vyhovorka, ze je to autoimunne a zdedene nijak nevysvetli prudky narast tohoto ochorenia v poslednom case, najma nie u malych deti.
DM2 je choroba z neschopnosti buniek vybudovat glukozovy mostik cez bunkovu stenu na signal inzulinu, cim privela glukozy zostane v krvnom obehu, kde vytvaraju s bielkovinami skodlive glykacne produkty, co zamori cele telo a nasledky toho su jeho zhorsena funkcia, zhorsena regeneracia, cirkulacia lymfy az to vedie k odumieraniu jednotlivych organov.
To, ze sa pocet oboch cukroviek zvysuje je zla reklama zdravotnictva, ktore zrejme dovodom na tieto dostatocne nepredchadza odporucenymi zmenami a prevencnymi opatreniami.
Nakoniec z ekonomickeho hladiska, cim viac pacientov tym viac zakaznikov.....
Najlepsie pre nic by bolo, keby mal kazdy aspon niekolko chorob, co by im zabezpecilo odbyt pre svoje sluzby, preistroje a lieky co najvacsi.

Totiz v kazdom inom odbore, ked sa don vlozia velke miliardy sa prejavi vysledok zlepsenim. V zdravotnictve ale narasta pocet rakovin, ochoreni srdca a ciev a cukrovky. Takze sa tam asi nieco nerobi spravne, napriek uistovaniu, ze je vsetko ruzove.