Ahojte, moj problem s hnackami trva uz niekolko mesiacov vkuse. Prvykrat sa to zacalo prejavovat po uzivani antidepresiv nakolko sa u mna objavila panicka porucha pri nezvladani tazsich situacii som sa sama riadne vystresovala. Dlhsie som to riesila endiexom a podobne. Antidepresiva uz neberiem nakolko som zistila ze mi az tak velmi vobec nepomohli. Kedze problemy neprestavali navstivila som gastro kde mi urobili kolonoskopiu podla ktorej bolo vsetko v poriadku. Lekar skonstatoval ze ma na tom podiel aj psychika predpisal duspatalin a dicetel. Hnacky ale dalej pokracuju takze nic sa to nevyriesilo nie je to pre mna prijemne ist z wc s bolestami v konecniku. Vacsinu ludi chyti hnacka v stresujucich situaciach, no u mna je to uz hocikedy a hocizcoho. Trapi ma ze ten gastro to proste uzavrel a ja mam problemy dalej. Chapem ze mozno to bude aj tym ze sa dost casto zlostim a stresujem ale za psychiatrom uz ist nechcem lebo ten moj mi vedel len predpisat antidepresiva a to bolo vsetko pritom som sa necitila tak psychicky chora, len sa vacsinou citim pod tlakom. Inac mam 23 a studujem na VS ktora mi z mojho pohladu da dost zabrat. Co sa tyka stravy neda sa povedat ze sa orientujem na nejaku makrobioticku alebo super zdravu stravu, skor konzumujem to co vacsina ludi. Dakujem za akukolvek radu hnacky mi velmi zneprijemnuju bezny zivot.
Maju dlhodobe hnacky suvis s psychikou?
Stress moze sposobit aj hnacky, aj stovky inych problemov. Stres treba za kazdu cenu odstranit. Moje prispevky na stress si mozete vygooglit pod mojim nickom a slovom stres.
Inac zastavovanie hnaciek chemickymi liekmi ako vidite aj na tomto pripade nie casto je ucinne.
Duspatalin(mevebrin, colofac) je protispazmodicky(spazm =krc) liek-chemikalia. Dicetel/pinaverium bromide udajne tiez ukludnuje, ale ked som videl zoznam roznych moznych skodlivych ucinkov, kde hnacka je tiez jeden z nich, tak by som velmi neradil tuto chemikaliu.
Dalsi chealth.canoe.ca
Dalsia vec co to neadresuje je, ze po hnacke je z tela vyhodena znacna cast probiotickej flory, ktoru si treba co najskor obnovit a to silnymi probiotikami a vyzivou probiotik, aby sa mohli rozmnozit a osidlit spat creva a to su mikrovlakniny(psylium, pektiny, arabinogalaktany...)
Inac sa tam rozmnozia ine parazitne kultury, ktore drazdia crevne steny a telo sa ich snazi vyhodit hnackami, takze to ide dokolecka, dokola.
Hnacky su nielen neprijemne, ale nicia absorbciu, tj cele telo je oslabene, imunita podstatne poklesne a regeneracia tak isto.A po case mozu znicit aj crevne steny(IBS,Crohn, Ulcerative colitis)
no vies zaujimave je ze problemy s hnackami som tak pred dvoma rokmi ziadne nemala pri podobnej skladbe potravy. Nie je to tym zeby som posledne mesiace zacala pchat do seba fastfoody napriklad.Vacsinou ked idem nieco zjest si stale rozmyslim co by mi mohlo potencionalne sposobit hnacku( uz je to taka paranoja) najlepsie na tom je ze raz ma z jednej potraviny prezenie a raz nie. Takze neviem vyselektovat zo stravy take potraviny. Napr. mlieko ked vypijem rano nalacno vtedy obvykle je to horor a idem na wc ale ked ho vypijem tak povedzme podvecer nic mi nie je, niekedy bezim na wc aj po tom co si natriem chlebik s maslom a inokedy nie. A ked lekar sam spomenul mozny suvis s psychikou len mi to nejde do hlavy pretoze hnacky sa uz u mna neobjavuju v stave nejakeho silneho vypatia,ale skor uz hocikedy. co sa liekov co mi dal tyka tak beriem tri tablety tri krat denne a dve tablety dvakrat je pravda jedna sa o spazmolytika a neviem ci ich mam brat do konca zivota alebo co.
Mam otazku - hnacka je asi zaludocny a crevny problem vsak? A s tym asi suvisi strava, vsak? Tak tu mas odpoved na otazku - HNACKA = zla strava + nejake lieky co si uzivala a pod. Ako ti lekar mohol na hnacku predpisat dalsie lieky....
ja som mal na mysli sa vyskusat objednat aj u nejakeho ineho gastroenterologa a ak aj ten potvrdi ze je vsetko ok, tak potom skus nejakeho psychologa
hm ale ake vysetrenie z pohladu gastroenterologa sa to skoncilo dal mi spravu a odporucanie aby mi tie dve spominane lieky predpisovala obvodna lekarka. A celkovo nemam dobre skusenosti s tymto lekarom. Hej nad tym psychologom som rozmyslala , co sa tyka psychiatria asi som mala smolu proste to bol taky tichy clovek alebo co nic sa ma neopytal na zaciatku som mu povedala co ma trapi a hned mi vystavil recept, osobne si myslim ze tie antidepresiva su riadny biznis lebo sa necitim az tak zle aby som ich brala. Je pravda ze pocas uzivania som bola kludnejsia ale boli tam aj ine minusy ako neskutocna pazravost,a uz tie spominane hnacky
ak nechces ist k psychiatrovi tak skus psychologa.. to je viac o takom kecani a hladani nejakej priciny a spolocnom pokusani sa to odstranit (v tvojom pripade teda asi stres).. pred tym ale skus este nejake vysetrenie co sa tyka fyziologickej stranky, nech to mozes s urcitostou vylucit a pristupovat k tomu problemu urcite ako ku psychickemu