Uboha kvalita potravin na Slovensku

0mega

A co acid-rain ? Cize aj hyper-bio ma v sebe svinstvo :)

Stari rodicia v minulosti a myslim ze aj teraz pouzivali nejake postreky na zeleninu a ovocie a taha im to na 70 bez problemov :)
(ale asi nie na vsetko, neviem, spytam sa)

Ale neverim, ze tie postreky v beznom obchode su rovnako skodlive.

Uz len si vezmi, ze ak ti niekto ta tetrodotoxin v pomere 1 ku 100 vo vode, alebo 1 ku 200, hadaj co ta skor zabije :)

nehovorim ze postrek je OK, ale ta zelenina od nich chuti daleko lepsie, neporovnatelne a to som lajik..

nie som farmar, pestovatel ani nic, aby som sa k tomu vedel vyjadrit, ale tak mozno existuje sposob aj bez postrekov.

ale co je hlavne, ide to zo zeme priamo do ust, prakticky a nie cez x-dni skladovania ktovie kde..

0mega

To je, ale nie v takom mnozstve ako tie v predajni, tam sa to musi prepravit cez 1/2 kontinentu, takze su tam ine svinstva :)

BJ

Este by som rad dal do pozornosti jeden clanok, ktory sa netyka len slovenska ale potravin celkovo:

empatia.cz

Ubudanie vitaminov a mineralov v dosledku nekvalitneho pestovania a znecistovania planety je skryty zabijak, ale prave z tohto dovodu je otazka zivota a smrti zamerat sa na co najzdravsiu stravu a v dnesnej dobe bohuzial uz aj suplementovanie urcitych mineralov a vitaminov.

Dnes uz neplati, jedno jablcko denne a clovek nepotrebuje doktora. Dnes plati aspon kilo (kvalitnych) jablk denne a clovek nepotrebuje doktora.

BJ

Kvalita potravin je na Slovensku katastrofalna, s tym naprosto suhlasim. A nielen kvalita potravin, ale aj gastronomickych sluzieb. Povedal by som dokonca, ze sluzieb celkovo.

Preto je nanajvys dolezite, zamerat sa na zdravu vyzivu a kvalitne potraviny, inak si clovek casom privodi zdravotne problemy.
Treba jest vela ovocia a zeleniny a kupovat ju na trhoch, podporovat tak domacich pestovatelov.
Kupovat viac domacich vyrobkov, ktore zarucuju kvalitu. Dovozove kupovat len okrajovo. Radsej kupit v TERNE slovenske, nez v Lidli polske atd.
Uz vobec nekupovat potraviny z Holandska, Belgicka a neviem odkial... hlavne tie umele plody, ovocie a zeleninu.
Na masove vyrobky by som sa na slovensku celkom vykaslal, alebo kupil len obcas, raz za tyzden-dva, nieco poriadne kvalitne.
Mlieko nekupovat krabicove, ale skocit si radsej do automatu po mlieko... myslim, ze uz su tie automaty dost rozsirene.

Chce to cas a energiu a aj viac penazi, ktore do toho treba investovat, ale je to nas stat, nasa kultura, nase zdravie... my to mame v rukach, kapitalizmus sa iba prisposobi. Domace polnohospodarstvo sme si uz nechali zruinovat, co je velka skoda, tak by bolo nacase zacat ho v co najvacsej miere podporovat. Ja si myslim, ze to maju v rukach ludia, len sa musia zorganizovat a musi to zacat zaujimat sirsiu skupinu ludi. Netreba byt pazravy, radsej jest menej, ale kvalitnejsieho.

doubledog

to ma vsetko sirsie suvislosti
spotrebitelom som nemyslel len cloveka, co si nalozi do kosika jedlo a ide k pokladni

u nas si ludia sami seba nevazia, kludne sa nechaju okradat statom, uradmi, instituciami, hocikym
kludne akceptuju, ak za nich rozhoduje niekto iny a este sa tomu tesia a podporuju to.
u nas si obcania ani nedokazu od statu vydobit svoje prava. a ani to nechcu.

a u nas je v istom zmysle kupyschopnost VYSSIA ako v Rakusku, ved ludia tu kupia horsi vyrobok za vacsie percento svojho platu.

traktorista

Pri spomienke ake sofistikovane tahaky som si robil... Vedel som ze ma to raz mozno dobehne, ale ze az takto, ani v divokom sne nie :( Aúč.

traktorista

DoubleDog, spotrebitel ale taha za kratsi koniec, u nas je absolutne preukazatelny kartel.

Dam sem extremne jednoduche vysvetlenie.

Rakusko - ceny +- rovnake, a platy 3x vyssie.

Takze ? Ako je mozne, ze tam stoji chlieb 1 euro, a u nas 1 euro, avsak pekar u nich dostane 1800eur plat a ten nas 600eur ?

Svajciarsko, absolutne to iste.

Stavim sa, stavim, ze obchodnik bude kontrovat: "Ale to je ina krajina, iny spotrebitel, iny trh, tam je vacsia kupischopnost"

Lenze tento predajca je mentalne retardovany, lebo zabudol ucivo, ak vobec chodil do skoly - rakusko aj svajciarsko ma priblizne rovnaky pocet obyvatelov.

Zaujimalo by ma, aky iny argument by vitiahli, zatial som odosial tucty emailov, pytajucich sa na toto, NIKDY som nedostal odpoved..

Mysli si niekto snad, ze Slovak ma mensi zaludok ako rakusan, ci svajciar ?

Ale ano, extremne suhlasim s tym, ze slovak je lahostajny a tak kurvi trh.

TRI EURA za cigarety, to je v pohode ze? Ale na kvalitnu sunku, ani za Pana Boha, vsak ?

Myslim, ze ten co povie ze podnikanie na slovensku je zle a nerentabilne, myslim ze umyselne zavadza :)

U nas staci zopar obalok a som za vodou.. Pride zakanik, poviem mu ze toto je to co potrebuje k zivotu a on to kupi.. pche.. sranda.. A este mu mozem aj nadavat, aj to stvat von z obchodu ako PSA, aj tak sa vrati :D:D:D

Ja sa nenavidim, nenavidim sa seriozne za jednu vec :( NEUCIL SOM SA NEMCINU :((((

Uz by som mal niekde dom na upati Alp.. A neskracoval by som si zivot NEKVALITOU NA SLOVENSKU a NERVAMI co mi to sposobuje..

Blbec ja.. blbec... Seriozne, ked si spomeniem, ako som si robil (v hlave) srand uz ucitely, ze "nemcina? like what the f. ? what for ? eh ? " a ona sice neargumentovala agresivne, len ze "a co ak chces pracu v nemecku?" vedel som ze radsej zajdem do USA..

A teraz.. Musim uznat, hoci aj potupne, ta ucitelka bola GENIUS. A myslim ze jej pojdem kupit kicitu ruzi. A to myslim vazne.