Ahojte, 26.9 2017 som sa vratila z dovolenky z Turecka, konkretne Antalya, kde som bola s priatelom. Tam nic, no asi dva dni po navrate sa mi po tele zacali vytvarat svrbive vyrazky, male pupaciky ako ked vas komar postipe, ibaze boli makke, akoby vnutri nejaka tekutina. Vybrala som sa najprv ku koznemu, lenze v nasom meste je len jeden den a ako na moje stastie neordinoval. Vtedy som mala tych pupakov par a zvacsa lakte a zadne strany ruk(bicepsov). Isla som teda aspon k obvodnemu, ktory ma poslal na infekcne. Zlakla som sa, ale hned najblizsi pracovny den som si vybavila infekcne s tym, ze to nie je infekcneho charakteru vobec a mam ist na kozne. Dobre isla som na kozne v meste kde studujem (viac moznosti), tam mi doktorka nevedela presne povedat co to je, iba povedala ze to co mam na laktoch vyzera ako pieskovy ekzem. Cudovala som sa, lebo som taky pojem prvykrat pocula. Predpisala mi imazol krempastu na zasusanie, triancinolon masticku na zahojenie a popri tom som mala uzivat jednu tabletu denne liekov Claritine, za ktore som dala 4€ a bolo tam len 7 tabliet!. ok, hovorim si ked mi to ma pomoct. Natieram, vsetky pokyny som dodrziavala ale po tyzdni nenastala vobec ziadna zmena s pupakmi, praveze sa mi stale tvorili nove. Tak som sa vybrala ku koznemu do BS, na ktoreho som sa spoliehala ze mi urcite pomoze kedze ho poznam a viem, ze je to odbornik a nikdy ma zatial nesklamal. Prisla som tam, pozrel moje predosle zaznamy a doslova sa zasmial a zacudoval nad pojmom "pieskovy ekzem" ze to v zivote nepocul. Ukazala som mu najnovsie pupaky, ktore sa mi vytvorili a videla som, ze tiez to nevie presne identifikovat. Predpisal mi vsak 5% krem infectoscab, ktorym sa lieci svrab, co mi ovsem ale vobec nepovedal. Zistila som si to z pribaloveho. Na zaznam len napisal diagnozu : prurigo acuta, nic blizsie som vsak nevygooglila. Vecer som sa teda po sprche cela natrela 30g 5% kremu infectoscab a rano po sprche zas inym kremom, ktory mi zarobili v lekarni. Pupaky zacali akoby ustupovat a zostavali mi po nich jazvicky. Predpisal mi aj lieky Levocetirizin 5mg, ktore som uzivala 2x denne podla pokynov. Bola som po tyzdni na kontrole, vsetko super, nic nove, nesvrbi, myslela som si ze som vyliecena. Este som sa ho opytala "pan doktor, takze to svrab nebol?" a povedal mi ze nie, svrab to nebol (otazka uz bola polozena jasne lebo som si priznaky a opatrenia pri svrabe precitala) a nesplnala som. Na papieri diagnoza : iné prurigo. Nevedela som, cudovala som sa ale vsak hlavne ze som zdrava. Po tyzdni pokoja sa mi ale zas zacali vytvarat nove, momentalne 7ks po tele, ruky, nohy a jeden na chodidle. V piatok 20.10 2017 som sa teda vybrala zas za tym koznym, ze sa mi to vratilo, bohuzial bez vysledne pretoze nerobil. Dostala som tip este skusit alergologiu.
Ďakujem vopred kazdemu za akukolvek reakciu.