Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Praca a Socialna Fobia

Príspevok v téme: Praca a Socialna Fobia
sad24

Zdravim,

velmi surne potrebujem pracu, ale s mojou socialnou fobiou nemozem ani pomysliet na zamestnanie kde sa vyzaduje vysoka komunikativnost - vratane oboru ktory som vystudoval (pravo).
Idealne by bolo pracovat z domu, aspon pre zaciatok. Nevie niekto o takejto praci? Popripade nieco, kde sa vyzaduje minimalny kontakt s inymi ludmi. Kazde odporucanie uvitam.

Viem, ze toto neni trvale riesenie, ale momentalne si nemozem dovolit chodit po doktoroch a zhanat lieky.

sad24

@kava4

Internetovy obchod je dobry napad. Uz som nad tym aj rozmyslal, ale neviem ci mam dostatocny "kapital", aby som mohol nieco taketo nastartovat. Napadov s cim podnikat mam viac, horsie by to bolo s realizaciou. Niesom velmi zbehly v tejto oblasti... zaciatky su vzdy tazke. Najlepsie by bolo, keby mam niekoho s kym by som do toho isiel. Mat zivnost v dnesnej dobe je celkom o "hubu", ale aspon je clovek svoj vlastny sef, ako si pisala, to by mi vyhovovalo. No, kazdopadne si mi dala chrobaka do hlavy, dakujem Ti:)

kava4

Ešte ma napadlo jedno riešenie, pre teba asi najlepšie. Mohol by si si vytvoriť vlastný internetový obchod, on-line nakupovanie je teraz in, skoro všetci dnes takto nakupujú, najmä mladí ľudia, a obzvlášť pred Vianocami. Je to pohodlné, určite lepšie ako tlačiť sa v preplnenom nákupnom centre, balíček si už len vyzdvihneš na pošte. Celý biznis by si riadil z pohodlia domova, v obývačke by si si zriadil takú malú kanceláriu a sklad. Bol by si sám sebe šefóm. Komunikoval by si a vybavoval objednávky, reklamácie a iné výlučne prostredníctvom emailu, to by ti podľa mňa šlo. Veľa ľudí takto podniká a zarába si na živobitie, častokrát sú to mamičky na materskej dovolenke, alebo ľudia ktorým nevyhovuje resp. neuspokojuje klasická práca a chcú viac. A aký tovar predávať? Tak na to musíš prísť ty sám. Skús sa inšpirovať u konkurencie, pozri čo predávajú oni, za aké ceny, aký majú dizajn webstránky a pod. Možno ťa niečo osloví. Potom už len vypracovať podnikateľský plán a hor sa do toho. Porozmýšľaj o tom. Ak sa ti momentálne žiadna práca nečrtá a potrebuješ súrne nejaké peniaze a máš doma „nepotrebné“ veci, ako napr. knihy, ktoré už nečítaš, oblečenie, čo nenosíš, starú elektroniku, hračky, atď... predaj ich prostredníctvom internetovej aukcie. Ja sama sa tejto činnosti venujem od roku 2008, a za ten čas som týmto spôsobom predala i kúpila stovky vecí. Nieje to nič zložité a myslím, že to zvládneš i ty. Ak môžem poradiť, tak pre začiatok si objednaj iba 25 aukcií, keď zistíš, že ti to ide a že ťa to baví, môžeš aj viac. Info na: -odkaz odstránený- Alebo si môžeš vytvoriť malý virtuálny obchodík na: -odkaz odstránený-

sad24

Tak som rad, ze nakoniec naslo aj par uzitocnych odpovedi. Dakujem kava4, jajka, meri.m.

Zatial to urcite nevzdavam, no je fakt narocne. Musim sa velmi premahat aby som bol schopny spravit aj tie najbeznejsie ukony (ist nakupovat, nieco vybavit atd.). Pracovny pohovor to je nieco ako skuska - uz tyzden do predu by som poriadne nespaval a nakoniec by to urcite nedopadlo dobre.

kava4

Študovať môže aj človek s horšími psychiatrickými diagnózami, len ho to bude stáť viac úsilia. Moja psychiatrička je epileptička a napriek tomu dokázala vyštudovať medicínu. Alebo, človek so schizofréniou, ak ste videli film Čistá duša v hlavnej úlohe s Russellom Crowom, isto viete o čom hovorím, John Nash bol síce čudák, ktorý toho veľa nenahovoril, ale zároveň génius, a tiež vyštudoval a nakoniec sa dokonca stal sám učiteľom. A to, že si dostal E, nieje podľa mňa odrazom skutočných tvojich vedomostí, za iných okolností, keby si nemal SF by si určite podal omnoho lepší výkon, človek keď má strach, zabudne aj to čo vedel, jednoducho dostane okno. Mohol by si napr. vkladať do obálok reklamné letáky, výpisy a iné materiály. Ja sama som si takto pred pár mesiacmi celkom slušne privyrobila, bola to riadna makačka naplniť a zalepiť vyše 1000 obálok, ešte že som ich nemusela lízať jazykom;-) Ale to je skôr nárazová práca ako dlhodobá. Hlavne pozor na firmy, ktoré ponúkajú privysoké zárobky, väčšinou ide vždy o podvod. Alebo by si mohol venčiť psov. By si neveril koľko ľudí potrebuje, aby sa im niekto postaral o psíka v čase ich neprítomnosti, keď sú v práci alebo na dovolenke. Budeš aspoň na čerstvom vzduchu, nemusíš sa s nikým rozprávať a ešte dostaneš za to aj zaplatené. Podaj si inzerát v novinách alebo vylep na nejakom verejnom mieste, napr. autobusovej zastávke. Alebo by si mohol pracovať v botanickej záhrade, či v záhradníctve, starať sa o rastlinky, polievať ich a tak. Dúfam, že som aspoň trochu pomohla. Je obdivuhodné, že si z touto diagnózou dokázal vyštudovať, úprimne, máš môj veľký obdiv. P.S. Je ti dúfam jasné, že doma nemôžeš zostať zahrabaný navždy, raz budeš musieť vyjsť a čeliť svojmu strachu.

meri.m

Vôbec nesúhlasím s názorom, že škola a sociálna fóbia sa nejako vylučujú. SF som pravdepodobne nemala, ale v škole som si postupne (z veľkej miery vlastnou vinou) vypestovala hrôzu zo skúšok aj z niektorých ľudí. Revala som, keď som si predstavila, že s nimi musím niečo riešiť, bola som úplne zničená a demotivovaná vlastným strachom. Nebola som celkom bez kamarátov, ale tiež som dokázala nevyliezť celé dni medzi ľudí.
Oproti tomu sa mi práca zdá oveľa pohodovejšia, už si nepripadám, že zodpovedám za všetko na svete a že po jednej chybe si zničím celý život. Kým som nezačala pracovať, nevedela som si predstaviť, že mám niekde tráviť celé dni a robiť, či sa mi chce alebo nie... Možno mám šťastie na kolegov, ale pracovné prostredie mi pomáha a cítim sa určite lepšie, ako keby som sedela doma.

jajka001_

preco si myslite ze clovek so SF nemoze vystudovat pravo???
sad24, nenechaj sa odradit blbymi pocitmi a hladaju si pracu, ktora ta bude bavit. aj tie blbe pocity sa daju prekonat -prenasledovat ta budu vsade, tak s nimi bojuj. ak ti je naozaj zle, chod k lekarovi nech ti da nejake lieky ktore ti trochu pomozu, ale nevyhybaj sa socialnym situaciam. to ti SF len zhorsi.

Maoam

rozumiem, lenze co teraz dalej, s Bc. a Eckovymi statnicami to nebude asi ruzove, asi budes musiet skusit este nieco ine, mozno aj ine studium (popri praci?)

sad24

Maoam, ked som nastupoval, este som nevedel ze nieco ako socialna fobia vobec existuje. Myslel som si, ze som hanblivy a sem tam mam depresie, ale casom z toho "vyrastiem". Ja som chcel ist studovat skolu technickeho zamerania, ale nezvladol som prvy rok (vobec mi nejde matematika). Nevedel som na aku skolu ist, a niektore predmety prava ma celkom bavili, tak som to skusil.

sad24

Socialna uzkost/fobia, porucha vyhybavej osobnosti... Myslim ze tu bude mix tychto "poruch". Za tych 7 rokov co to prezivam uz viem, ze to neni len nejake kratke obdobie ktore prekonam a posuniem sa bez problemov dalej.