Ahojte. Zaujimalo by ma, ako dlho sa uz na depresiu liecite a ci sa vobec niekto vyliecil. Ked ste brali/beriete lieky bolo vam stale dobre alebo vam obcas "preplo" a dostali ste aj napriek uzivaniu liekov do tazkych depkovych stavov?
A stava sa vam, ze niekedy v hlave pocitujete take elektricke vyboje?
Depresia - ako dlho sa liecite?
Ved ja tiez nad tym rozmyslam, ze ako sa zbavit depresie, ked AD vlastne neliecia len zmiernuju. Zeby bola psychoterapia az taka ucinna? Niekedy premyslam, ze ci by ludia ako ja, depresivni, mali vobec mat deti. Ved aky to budu mat zivot? Stava sa zo mna velmi neprijemny clovek.
inak sa chystam to vysadit aj ked len po troch mesiacoch a nechat to cisto na alternativnu medicinu, ktorou sa liecim sucasne pri liekoch, lebo jedno potlaca druhe a naopak, uvidim, ako bude..
zaujimalo tu lekarku len ci jem a spim , co som predtym nemohla, ine nic, asi si mysli, ze najdolezitejsie je jest a spat a ostatne asi prezijem a este minule povedala, ze mam sa zamestnavat niecim, chodit na zumbu, psychologovi, nie rozmyslat nad sebou, ale ked je cloveku zle, ma problem aj vyliest z domu a dovliect sa kamsi psychologovi a ked je lepsie, nemam potrebu sa ist kamsi vykecavat, to uz cosi zacnem porabat automaticky....takze nemam doveru ku svojej lekarke...
Maros 75, ved som tam po dvoch mesiacoch bola na kontrole, vsetko som jej hovorila tej lekarke, ale akoby jej to bolo jedno, len mi nakoniec pridala nove balenie toho isteho a opytala sa, no co teda, budete brat tu polku ako doteraz? Neviem, ci sa zle vyspala, ale uz v cakarni som zahresila, ze tu som naposledy...Nezajem, nieco sa opytat, vysvetlit nic, ked mi bolo po nasadeni strasne zle, dovolala som sa na 10. krat a odbila ma, ze tie lieky nevyvolavaju este vacsiu uzkost, ale potlacaju a zlozila..Sama som sa tu docitavala, ze ludom bolo povacsine este viac zle, ked si to nasadili, mne bolo 2 tyzdne uplne blbo, na vracanie, davilo ma, silne tlaky v hlave...
Čo sa týka odpovedi na Tvoju otázku Zewa, tak ja užívam AD už 6 rokov. Ano, stalo sa mi, že AD prestali zaberať a ja som upadol do akútnej depresií. Bolo treba meniť medikáciu. Na trhu je však obrovské množstvo druhov AD a nakoniec sa nájde vhodná kombinácia, ktorá zaberie. Len treba trpezlivosť a AD zbytočne nevysadzovať.
Treba vyvrátiť jeden mýtus o liekoch na depresiu - antidepresívach /AD/. Ľudia si myslia, že AD liečia, ale nie je tomu tak. AD len potláčajú príznaky, to znamená, že vyrovnávajú chemickú rovnováhu v oblasti monoamínových chemických reakcií. Proste zabezpečujú, aby bol dostupný serotonín, noradrenalín a dopamín. Nespôsobujú však to, aby sa tieto monoamíny zhromažďovali prirodzenou cestou, to znamená, že neliečia primárnu poruchu. AD sú teda niečo ako inzulín. Dodávajú potrebné látky, ale neliečia mechanizmus, prečo tieto látky nie sú dodávané prirodzenou cestou. AD možno prirovnať aj ku liekom proti bolesti. Síce potláčajú bolesť /depresiu/, ale neliečia príčinu bolesti. Preto sa AD spravidla užívajú celý život a každé ich neuvážené vysadenie môže znamenať návrat depresií.
marcelina- to ale treba v prvom rade povedat lekarovi .
On to ma ako vediet,ze ti nezaberaju a treba zmenu??
Musis mu povedat v prvom rade vsetko o svojich pocitoch a naladach. A cca po troch tyzdnoch by mali lieky zabrat.Teda u teba je to zle naordinovane.
ZEWA presne vystihujes moje pocity.. Ja beriem uz 3 mesiace Mirzaten na noc pol tablety 30 mg balenie , ale mam pocit, ze mi to nezabera , akurat co mi bolo po nasadeni 2 tyzdne strasne zle, par dni sa zda , ze je lepsie, potom zas blbo a padam dole, neviem, ci mi len lieky nesedia, alebo co, asi sa na ne vykaselem. za taku dlhu dobu by som od liekov cakala viac.
Depresia či už bez liekov alebo s liekmi sa vždy via vrátiť... smutné.
sa to tu rozsuplo :)
No ja sa liecim na depresiu asi pol roka. Najskor som zacala chodit k psychologicke a ta ma po druhom sedeni poslala k psychiatricke, ze by bolo dobre kombinovat to s liekmi. A tak si ficim celkom v pohode, psychiatricka mi meni leiky podla potreby, chodim tam kazdy mesiac na kontroly, kazde dva tyzdne ku psychologicke. No minuly tyzden vo stvrtok sa mi depka vratila. Vobec mi nie je dobre a to ani napriek tomu, ze beriem lieky. Mam nejake problemy, ale nic take zivotne dolezite. Tak ma to proste trapi, ze aj napriek uzivaniu liekov mi je zle. A premyslam, ci sa z toho vobec da dostat, vyliecit. Pomaly s priatelom pomyslame na deti a mam z toho obrovsky strach. Vlastne zo vsetkeho, z dalsieho zivota. Prvykrat po rokoch som plakala. Prosto neviem, nechcem zit takyto polovicny zivot. Ano citim sa akoby som zila len napoly alebo vobec. Citim sa neplnohodnotna. Nenavidim depresiu. A chodit do prace je pre mna teraz velmi namahave. Stranim sa ludi, nechcem aby ma takuto videli. No bohuzial nemozem za to, ale neviem sa citit inak. No a tak..