ahojte, uz vyse tyzdna sa snazim stravovat tak, aby som detoxikovala a odkyslovala organizmus. Dopoludnia jem len samotne ovocie. Rajciny su vraj ovocie. Mozem ich naozaj konzumovat ako ovocie dopoludnia alebo nie su klasicke ovocie? Ak su ako klasicke ovocie, nemala by som ich jest s nicim inym. To znamena, ze popoludni uz by som ich jest nemala... Ale pridu mi dost zeleninove... :) Rozumie niekto tomu? diky :))
co s rajcinami?
2 jajka001_ povodne to bola okrasna rastlina potom ovocie a potom kvoli daniam to zmenili na zeleninu...
Jajka, ten obraz je extremny. Nie vsetky paradajky nim prechadzaju a mozes dostat aj neupravovasne, skoro zrele, co zarucene maju v bio a inych kvalitach.
Samozrejme dostat uplne zrele je nerealisticke pri dnesnej distribuci, to mozes dostat len od sukromnikov priamo na trhu, ktori ich rano alebo neskoro vecer oberu a donesu na trh cerstve. Ich produkty sa ale rapidne kazia, nemaju typicku dlhu trvanlivost produktov upravovanych, tj minialne povrchovo upravenych striekanim .
Dnes ich maju aj niektore velke supermarkety, za poriadne mastnu cenu a poznas to vyborne podla vone, ktoru si pamatam z mladosti, ked som oberal paradajky rovno v zahrade a jedol, alebo ked mi syn donesie doma pestovane zo svojej zahrady.
Urcity cas sme ich pestovali aj my v kvetinacoch , ale to je papracka a casto sa nam znicili.
rajciny su ovocie?:))) novinka
ked si kupujes tie vyrabane, tak ti neodporucam sa nimi zivit.
čítaj toto:
Paradajka sa oberá ešte zelená. Potom je uložená do veľkoskladov,
kde je podchladená pri teplote do desiatich stupňov.
Cieľom je spomaliť proces dozrievania o zhruba dva týždne a tým
oddialiť krajný termín ideálnej konzumácie.
Lenže následný osud paradajky je omnoho závažnejší a tiež
menej známy. Aby boli paradajky zbavené eventuálnych baktérií
absolvujú chlórový kúpeľ. Aj keď v ňom pobudnú len dve minúty,
napriek tomu vstrebajú časť tejto tekutiny. Absorpcia sa uľahčuje
hlavne vtedy, ak je na niektorom mieste porušená šupka. Potom prichádza
dvoj až trojtýždňový pobyt v komore pre dozrievanie. A práve v
tomto ovzduší naplneným etylénovým plynom, naberá paradajka, podobne ako
mnohé ďalšie plody svoju charakteristickú farbu.
Odporúča sa, aby táto fáza zrenia nepresiahla 72 hodín, pretože potom
by sa na plodoch mohli objaviť huby. Lenže toto odporúčanie je veľmi
často porušované, pretože je potrebné dosiahnuť prijateľú farbu u plodov
oberaných v stále skoršej fáze vývoja, čiže zelenších a zelenších.
Teraz začína kozmetická fáza celého procesu. Aby paradajka
vyzerala lepšie a lákavejšie, využíva sa umelé farbivo. Skôr, ako
sa paradajky vydajú na pulty obchodov, je im do kože vstreknuté
farbivo, ktoré im dodá jednotný vzhľad.
Skôr, ako sa paradajka dostane na náš stôl a skôr ako je
položená na pult musí prejsť ďalšou procedúrou, voskovaním. Tým sa zabráni
vyparovaniu vody, scvrkávaniu a vráskam a dužina paradajky sa uchová
tak dlho, ako je to len možné. Niektoré deriváty voskov sú z petroleja a
ďalšie môžu byť obohatené mydlom. O tom, čo jeme, rozhodujeme sami.
Annika, jedz toľko rajčín, koľko vládzeš, majú protirakovinový účinok a nepozeraj na
tie správne alebo nesprávne kombinácie, či je to ovocie alebo zelenina, zbytočne sa tým zaoberáš.
dakujem, viem, ze su zdrave, preto ich chcem jest
len neviem, ako to spravne kombinovat, aby si to neodporovalo s mojim cielom - detoxikacia a v ramci nej doobedu len ovocie... a nekombinovat ovocie s inym jedlom...
Rajčinky – farebné ovocie plné dôležitých enzýmov a vitamínov
fit.server.sk