ahojte :) uz sa stalo ze som jemne upozornila svojho kamarata nech sa tak nechvasta, ale nevstupil si do svedomia... a ked som to skusila po zlom (kedze to neslo po dobrom) takym sposobom ze som ho zacala zhadzovat, bolo to samozrejme este horsie (nehovoriac o tom ze sa necmam chut hadat a kazit pekne chvile) ... jedna sa o kamarata, nie frajera(nikdy medzi nami nebolo nic ani pusa! ) chapete ma no zalezi mi na nom a viem ze aj jemu na mne tak by som chcela ten vztah zlepsit. Inac je vazne super a je mi s nim strasne fajn... keby sa tak nechvastal mozno by bolo vsetko uplne inak (pacim sa mu...zevraj potvrdzuje mi to aj okolie a aj ja mam z neho ten pocit)...co mam robit?Poprosim len seriozen rady :) dakujem pekne :)
Ako zmenit chvalenkara?
Kazdy, kto ma pocit sa chvastat a chvalit, ma urcite komplexy, teda nie je vyrovnany. Taky clovek ma stale pocit, ze sa musi prezentovat z tej lepsej stranky ale si neuvedomuje jedno, ze tym moze mnohych odpudzovat. Chvasta sa iba v tvojej pritomnosti alebo vzdy a vsade? Cim sa napriklad chvali?
otazka, v istom veku je normalne, ze sa chlapi vytahuju, mierne.
Kolko mate rokov ?
Skus to naopak, pochval ho.
otázka123, a sme pri koreni veci: TY si sa snažila... nie on. To, čo s ním urobil nedostatok uznania si musí uvedomiť ON. A tiež on potrebuje oceniť sám seba. A niekedy ani jeho snaha o zmenu nepomôže (vlastná skúsenosť). To, že ho chváliš je fajn.. skús veriť tomu, že časom dozreje aj k tomu, aby sa zmenil. A keď vieš aj prečo sa tak správa, maj pre jeho správanie pochopenie. Má proste dôvod (boľačku na srdci) kvôli ktorému je taký nemožný chválenkár. Keď ho to prestane bolieť, prestane sa i chvastať.
Skús sa ho spýtať, čo si on sám na sebe váži najviac.
kafik: tvoj comment mi pride zo vsetkych najlogickejsi, ja som sa aj snazila mu odstranit pricinu - on sa totiz chvasta lebo ma nedostatok uznania, tak ak si myslim, ze je nieco naozaj dobre, tak to chvalim ( ale ak nie tak nie zas nechcem byt ako umela falosna vtierka :)) a on si moje komplimenty vazi, no aj tak to nepomaha :( tiez sa ho snazim pozitivne motivovat, a podporovat v jeho zaujmoch ...
jeho crta mi velmi vadi, no nase priatelstvo je omnoho cennejsie, je to neskutocne dobry kamarat urcite ho nechcem stratit :) viem ze ani ja nie som dokonala- a on mna tiez kritizuje !!! takze si nemyslite ze len ja jeho, rpedsa je normalne ze si ludia naznacia co im na tom druhom vadi ...nie vo vsetkych vztahoch, ale da sa to :)
otázka123, jeho chválenkárstvo je negatívna črta pre teba a tvojich známych. On sám to možno ani nevníma. Ak by si sa s ním prestala kamarátiť (lebo ti touto jednou vecou strašne lezie na nervy) a prišiel by ešte o ďalších pár priateľov, asi jedine toto by ho donútilo zamyslieť sa trochu nad sebou a možno sa i zmeniť. Aj keď vždy je možnosť, že on si to vysvetlí inak, že chyba bola vo vás a nie v ňom.
A neklam samu seba, chceš zmeniť jeho osobnosť. To chválenkárstvo je proste jeho súčasťou, je v ňom zakorenené, z neznámych dôvodov má POTREBU takto sa ukazovať... ak by si zistila DôVOD prečo túto potrebu má a ON by pracoval na jeho odstránení, potom by sa určite zmenil. Len to sa dostávame k hlbinám ľudskej duše (podvedomia alebo srdca), ktorého poznanie vyžaduje roky i desiatky rokov študovania ALEBO to chce vnímavého človeka, čo dokáže vidieť do ľudského srdca.
Mimochodom, ani nerváckeho otca by si nezmenila, len preto, lebo je to spoločensky nutné. Proste sa to nedá. Buď by mama s deťmi odišla od neho, alebo by ďalej pri ňom trpeli.
suhlasim, nemozes ho zmenit a uz vobec nie tym ze mu budes zakazovat chovat sa nejakym sposobom. ak chces aby bol lepsim clovekom, musis na to ist inak - pomoct mu zmenit jeho myslenie. ale nemusi sa ti to podarit a hlavne, respektuj ho takeho akym je.
nepojde to ani upozornovanim, ani zhadzovaním. a neviem ci to vobec pojde, ak to je jeho charakterova crta.
ak ho chces "pretvarovat" moze sa stat ,ze ho stratis
ty to myslis v dobrom ,ale on je so sebou spokojny, urcite sa menit nebude ,akurat tuto svoju vlastnost moze potlacat no nie na dlho ..... ja by som sa bala ,ze sa zlakne mojich narokov a utecie
bud cloveka bereme ako celok aj z jeho zlymi vlastnostami alebo ho proste neberieme...je to dost sebecke menit niekoho na svoj obraz...
a neviem ked pises ze si ho zhadzovala...tak to ti poviem to je bars dobre kamaratstvo...
mozno sa neda cloveka zmenit a pretvorit podla seba no ver mi ze su v podstate tri faktory kt moze aspon trocha vyformovat nejake tie vlastnosti cloveka.
faktor cislo 1) je matka,otec (rodicia) ktory od malicka vychovavaju dieta.to oni mu vstepuju dobre i zle "navyky" a podla toho sa meni jeho spravanie.ale oni snim pracuju od malicka takze oni ho k tomu ako prvy vedu.
F.c.2)spolocnost,okolie,spoluziaci atd.
na zaklade ich spravania sa snazi aj on zaradit do danej spolocnosti.a to naozaj bez akychkolvek problemov mozem povedat s uplnym kludom ze kazdy z nas aspon raz skusil take to male "vtierknutie"sa do nejakej partie ludi ktory sa mu zdali byt super.
F.c.3) je partnerka/partner.ak niekoho naozaj milujete ste schopny pre neho aj zabijat a to plati aj o vasom spravani.ak vam dotycna osoba povie ze sa jej nepaci vase spravanie v tomto,v tomto v tomto bud to bud vam to zacne vadit a skonciteto pre pocit ze sa vas "partner"snazi pretvorit alebo si poviete ze asi ma pravdu ze by som toto mala zmenit.
mozno je tych faktorov viac no ja povazujem tieto tri za zakladne a najdolezitejsie.
ja by som toto vyriesila asi nasledovne:
povedala by som mu to uprimne ze sa strasne chvasta a ze to neni dobre.ze vela ludi sa na tento sposob ukazania ze "nieco mam" moze hned zavrhnut a ze ho to moze stat nie jedno priatelstvo.
viem ze to je tazke povedat kamaratovi no urcite to je jednoduchsie povedat jemu ako niekomu v rodine.
mamina sestra s manzelom robia to iste a to iste naucili aj ich syna od malicka.teraz ma 13 rokov tak si predstav ze ake to je otravne ked pride a zacne to jeho tonovanie ze ja som dostal toto a som bol tam a my sme dosli na takomto aute.vrcholne to lezie krkom.
ked som cital prispevok zakladatelky stale som rozmyslal ci si uz mala aspon 15, a ludi nechci zmenit... ked ti nevyhovuje aky je, najdi si ineho kamosa, myslim ze je z coho vyberat, uz je nas skoro 7 miliard tak good luck..