zaujímate sa o moslimskú kultúru?

Príspevok v téme: zaujímate sa o moslimskú kultúru?
Fara

Ahojte, chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s moslimami, či sa o túto kultúru zaujímate, stretli ste sa s dákymi, máte záujem o ich kultúru- ak áno potešilo by ma keby ste niečo o tom zdieľali, povedali, no atd :D
Hľadám niekoho takého práve tu pretože na Slovensku býva stále málo moslimov a tu nikoho zatiaľ nepoznám kto sa o to zaujíma.
Tí, ktorí sú proti tomu a majú múdre reči nechajte si to pre vás prosím, dakujem.

Jooe Ker

Fara
mas pravdu s nadhladom sa divame na moslimov na inu kulturu na ich pohlad na zenu ,ako taku
aj tu je vela ludi ,ktory su ovplivnovany katolickou cirkvou a .......,preto sa nebudem cudovat ,ak sa na zenu casom budeme pozerat pokrytecky ,ako sa "pise" v biblii

nemyslim si ,ze "podozrivi" su len moslimovia , podozrivi je akykolvek nabozensky extremizmus

Fara

patina, ja by som tiež chcela vedieť prečo všetci na nich takto, že ako sa správajú ku ženám. Za prvé, už sa to postupne odstraňuje aj ked pomaly, a za druhé všade sa takéto robí a ešte aj horšie. V rakúsku ked počujem ako väznil chlap svoje dcéry už desiatky rokov, znásilňoval a neviem čo, také niečo negustiózne som ešte ani nepočula.

Fara

tak tu vitaj Arabka :)
Odkiaľ pochádzal tvôj otec teda? To ma mrzí, že sa musela rozvieť kvôi takýmto nezhodám. Ale žili ste na Sovensku celý ten čas? Porozprávaj dačo viac o tom. Aj naši sa rozviedli kvôli nezhodám, ale otec bol Nemec:DD
Ojka, pozerala som už minulý rok recepty je jedna dobrá stránka s nimi, tam je písaný väčšinou aj pôvod, z ktorej krajiny to je. Kuskus je dostať všade v podstate, rada by som to skúsila myslím že sa to dá aj na sladko aj na slano pripraviť. Mne chutieval hlavne arabský chleba v Nemecku ale tu som ho ešte nevidela :)

bibba

ja som napoly arabka a som spokojna :) ale mala som velmi zaujimavy zivot :/ medzi mojimi rodicmi boli dost nezhody... kvoli kulture... nakoniec sa samozrejme rozviedli...

patina

Bola som na dovolenke v Tunisku 2x a môžem povedať o nich len to dobré. Bola som aj na návšteve u jednej tuniskej rodine a fakt velmi príjemní ludia. Neviem prečo ich vela ludí odcudzuje,že sa zle správajú k ženám. A tu sa to tiež nerobí?Až tak to nepoznám, ale videla som ako si velmi vážia rodinu a deti zbožnujú. Z ich kuchyne je oblúbený kuskus a vela šalátov.

ojka

Fara, hej, hej, to môžem potvrdiť, štedrí a vtipní sú ((: a aj taký, hm, jak bych to nazvala, dobrosrdeční a veľmi majú radi deťúrence (((-: ale tak to vieš, nie každý je rovnaký (;
nooo, kamoška jasné, že varí pánu manželovi, ... ale mne veru ešte nie, nedegustovala som, tak neviem (: ale tak keď si hodíš do gúúgelu "arabská kuchyňa", tak ti to vyhodí veľa zaujímavých receptov, ktoré fakt nie sú typické pre nás Slovákov....

Fara

m25 tak ak sa nezaujímaš o to, to je tvôj názor na nich my ti ho neberieme:D a nájde sa tam aj veľa slušných nielen tých zlých čo sa nevedia správať ku ženám a zaobchádzajú s nimi ako z ľudmi druhej triedy.
Ojka- moja matka mala frajera Afgánca:) veľa vecí podaroval študovali spolu, len rôzne veci, mala na internáte veľa priateľov medzi Alžírcami, mala dvoch kamošov z Egypta :) väčšinou niesu zlí no, a vraj boli veľmi vtipní:D
A páči sa mi na nich aj, že niesú skúpi.
Ked ťa Arabi pozvú na večeru tak ich to teda dosť musí stáť, stôl praská vo švíkoch čo tam jedla naukladajú. A na svadbách teda tiež isto nešetria! Hej, chlap má zarábať, kúpiť byt a na nábytok sa má skladať. Tak to býva. Ale niekedy aj tak že žena musí chodiť do práce aj sa starať o rodinu:D Nuž...
a aj varieva tá tvoja kamoška arabské veci? Poznám niečo odtiaľ ale recepty dáko nemám viem že to je na nete...čo také robievajú? Chutí aj tebe dačo z toho?:)

m25

no mňa teda isto nie :DD
je mi z ich kultúry zle, to, ako sa správajú k ženám a tak ... nie nie nie ,, radšej od nich čo najdalej :D

ojka

www.aktuality.sk aha prepáč, zabudla sem hodiť ten link, čo mi akurat prišiel pod ruku...(:
kamaratka pochádza z dedinky od Bratislavy, jej manžel pochádza z egypta (i celá jeho rodina) a on pracoval v saudskej arabii...
ona sa za pár mesiacov naučila aj arabčinu - teda písmo a hovorenú reč by už tiež porozumela (šikulka je). On sa chce teraz kvoli nej presťahovať na slovensku (na uradoch sú nenormálne papierovačky a všetko sa tam zdržiava), obidvaja by potom žili tu a takisto pracovali. Jej manžel je príjemný spoločenský človek a je strašne zlatý, ked sa snaží rozpravať po slovensky, čo ho zasa ona uči ((:
V takých tých tradičnejších moslimských rodinách to funguje zasa ale tak, že muž by sa mal vedieť postarať o rodinu a zabezpečiť ju a žena má doma miesto pri deťoch (býva to zvykom, ale teraz už aj moslimské ženy normálne chodievajú do práce ((: )

Fara

prečítať? Na nete, či ty mi povieš? :)
Ja o Ramadáne len viem že teda jedia a pijú iba cez noc, sex a také veci sú tabu do západu slnka. A býva to raz do roka, a po ramadáne ešte dalších 6 dní sa postí.
A tá kamoška je odkiaľ vlastne? A má Geypťana manžela hej? Hm zaujímavé. Moja mama robí preklady tuto dáky doktor a doktorka tiež sú moslimovia minule som ju videla v obchode :D Ale neviem ako sa volajú a čo som počúvala ako rozpráva, arabčina to nieje ani turečtina ani albánčina. Bud dáka peržtina alebo alžírčina predpokladám.
A ešte jedna čo má z Tunisu manžela, ona chodí robiť do Rakúska a on sedí doma...nuž to si oni daktorí nevedia odvyknúť, že žena má robiť. Ale to býva aj inde tak :)
A práve preto, čo si napísala, že ked to iní ľudia vidia tu v Európe zahalené ženy a tak, že šomrú a podobne. Preto sa tu aj vás pýtam na názor a zatiaľ ma teší že sú to celkom kladné názory:D