GyneFix, vnútromaternicové teliesko, máte niekto osobné skúsenosti?

bella12

zuzu23,

to, že človek je človekom od počatia nie je môj názor, ale fakt, ktorý potvrdzuje embryológia aj antropológia. Je veľký rozdiel medzi samostatnými pohlavnými bunkami - vajíčkom a spermiou, a medzi oplodneným vajíčkom. Momentom splynutia vajíčka a spermie dochádza ku zásadnej zmene - pôvodné pohlavné bunky (vajíčko a spermia) zanikajú a vzniká nová entita, jedinec s vlastnou DNA (odlišnou od DNA otca a matky), a táto DNA zostáva nemenná počas celého života človeka až do jeho smrti.

Ak by nedošlo k splynutiu vajíčka a spermie, tieto by zostali iba obyčajnými pohlavnými bunkami a nakoniec by zanikli. Ak však došlo k ich spojeniu, vzniká zygota so 46 chromozómami, a to je prvé vývojové štádium človeka. Tento nový organizmus má v sebe zakódovaný plán svojej bytosti, ktorý aj sám napĺňa, embryo si samo, a nie jeho matka, riadi svoj postupný vývoj. Za podmienky, že nikto nezasiahne do tohto vývoja, prejde štádiom embrya, plodu, novorodencia, dieťaťa, dospelého až po smrť. Keby niekto v ktoromkoľvek okamihu po splynutí vajíčka a spermie definitívne prerušil tento vývoj, spôsobuje smrť ľudskej osoby.

"...dieťaťom začína byť vtedy, keď sa uchytí v maternici" - tento názor nie je vedecky podložený, podsúvajú ho však farmaceutické spoločnosti, lebo vďaka nemu majú morálne ospravedlnenie pre antikoncepciu, ktorú vyrábajú. Keď teda došlo k počatiu, ešte nič nie je stratené, ešte môžeme zabrániť, aby to bolo dieťa tým, že mu zabránime uhniezdiť sa. A keď sa to podarí - aj vďaka vnútromaternicovému teliesku, sme spokojní, veď to ešte nestihlo byť dieťaťom. Je to morálne správne? Týmto zmýšľaním len svedčíme sami proti sebe, že my sme tí, ktorí nedovolili a zastavili začatý vývoj nového človeka. Prečo jedno dieťa má právo uchytiť sa a dostane štatút dieťaťa a iné nemá to šťastie?

zuzu23

ja mám vnutromaternicove teliesko asi 2 mesiace a som spokojná... predtým som brala hak a tiež som si zvykla, ale nechcem už do seba trepať hormóny. nie každej žene to vyhovuje, ale to nezistíš, kym si to nedáš sama... ja môžem z vlastnej skúsenosti odporučiť. síce mám silnejšiu menštruaciu (ale tú mám už od pôrodu) ale teraz ju mám dokonca kratšiu... asi len 2-3 dni+ špinenie. vôbec neviem, že ho mám... len si občas "skontrolujem", či tam mám tie šnúrky a ináč pohoda....

a bella12: prosím ťa netrep sprostosti... vnutromaternicove teliesko funguje uplne inac, ked to takto beries, tak potom preco nelutujes tie "chudatka" spermie, ktore vyhodis v kondome, alebo idu mimo tvojho tela, alebo neviem este ako skoncia, a takisto kazde tvoje vajicko, ktore kazdy mesiac z teba vyde von krvou... keby sme to brali az tak tragicky, tak rodime vkuse a nehovor prosim ta oplodnenemu vajicku dieta... su to len 2 bunky... dietatom to zacina byt az vtedy, ked sa uchyti v maternici a zacne sa tam vyvíjať (môj názor)... mám dieta, ktoré milujem, a mám aj vnutromaternicove teliesko, ale určite to tak neberiem, ako keby som prekonala kazdy mesiac potrat... to je uplna kravina!!!

ta3

Janka, je pravda, ze o Hak toho vela neviem, som vo veku, kedy uz nemam dovod to sledovat, dakujem teda za informaciu, chcela som len poukazat na vedlajsie ucinky niektorych hormonalnych ochran

jankaaaaaaaa

ta3 mas velmi skreslenu predstavu o hak. v dnesnej dobe su praveze hak s minimalnymi davkami hormonov, urcite su modernejsie a pre telo menej zatazujuce ako kedysi. existuje nikolko typov hak, ktora sa vybera presne na mieru pre konkretnu zenu. niekedy to mozne nebolo, pretoze bolo len par druhov hak. a zmeny nalad su "bezne" po dlhsom uzivani hak alebo uz po kratkom case sa prejavia. ale to znamena ze dana hak zene nevyhovuje a treba ju zmenit za inu. ale absolutne neplati ze novodoba hak ma vysoky obsah hormonov! praveze naopak. najvyssi obsah hormonov ma zastarala hak DIANE 35, ktora sa bezne predpisovala uz velmi davno, a natrhu je len preto ze sa predpisuje ako liecivo. vsetky ostatne hak maju tie hormony ovela nizsie a su setrnejsie k organizmu,,,
a co sa tyka hak vo forme podkozneho implantatu, tak taka reakcia sa da ocakavat, je to popisane aj vo vedlajsich ucinkoch, tato forma hak sa velmi neujala, kvoli koznym prejavom. no niektorym zenam vyhovuje

ta3

vnutromaternicove teliesko ktore spominas mi nic nehovori, mozno ide o novinku, no ja pred 30 rokmi som pouzivala vnutromaternicove teliesko Dana a bola som s nou maximalne spokojna, v dnesnej dome mam pocit, ze je v mode najviac hormonalna antikoncepcia, ktoru by som ja nikdy nebrala, s hormonmi nie su ziadne srandy, aj na tomto fore citam velakrat, ake psychicke zmeny to vyvolava, moja dcera si tiez dala zaviest hormonalnu antikoncepciu priamo pod kozu a neprajem nikomu taky vedlajsi ucinok, aky sa dostavil u mojej dcery, nielenze mala otrasny herpes okolo celych ust, ale siril sa aj na bradu, nemohla ani jest, ani spat, ani dva tyzdne sa ukazat na uliicu