Poškodené oko zo slnka?

M74

Pokiaľ ten obraz nie je viditeľne deformovaný tak by som to neriešil. Svojho času som slnečné samozatmavovacie sklenené okuliare robené v optike. To bolo super, ale vždy sa mi ich podarilo rozbiť. Teraz nosím cyklistické okuliare ( plastové "sklo" ) aj normálne, výhodou je že sklá sa dajú v prípade poškodenia vymeniť. Ale v poslednom čase dávajú k okuliarom iba jeden pár tmavých skiel, takže po poškodení mi zostanú iba žlté a priesvitné, ktoré nie sú ako slnečné použiteľné.

lost

M74

ok, ale to je UV merac, a co ak je material nekvalitny? :)

nemyslel som proiamo UV, ale aj vady na "skle" ktore mozu vadit pre oci..

alebo to uz nepredstavuje riziko (popripade cokolvek ine, co moze byt pred "verejnostou" zatajene)?

M74

lost: Raz som videl meranie UV filtra okuliarov priamo na ulici pre verejnosť. Takýto merač možno majú aj v optike.

M74

kanister: Okrem toho že intenzita UV žiarenia stúpa, tak voľakedy bola aj podstatne nižšia priemerná dľžka života. Ja som práve minule počul nejakého odborníka, že UV žiarenie poškodzuje oko a je jednou z príčin zhoršovania zraku vo vyššom veku.

lost

A kde kupit kvalitne okuliare?

Ked ako pesibany clovek, mozem si zalozit ocnu optiku, ci cokolvek seriozne a objednate alosne okuliare made in china..

Kto mi potom zaruci absolutnu kvalitu okuliarov?

zrejme dnes uz nikto..

RADArada

kanister tak je pravda ze svietilo rovnako-len kvalita slnecnych lucov je ina dnesnej dobe a pred 20rokmi bola ina-ved to pozname...ale v niecom mas urcite pravdu a ja som si nevysparala z nosa to co som pisala-o tej odbornicke...a ked sa tak logicky clovek nad tym zamysli moze to byt pravda-obycajne sklo/plexi nejake na lacnych okuliarov-len nuti oko aby bolo stale v strehu-a namahalo sa/a tym padom sa skor oslabi ako si pomoze...