mamomografia

llek

Vo veku 25 rokov mamografiu? No neviem, cudne. Mamografia nie je v tomto veku velmi vypovedna, lebo prsna zlaza je povedzme laicky velmi husta v tomto veku, takze mamoska je nic moc. Metda volby, ak ma doktor na to nejaky dovod je sono prsnika a keby sa mu nieco nezdalo alebo by bol na to medicinsky dovod, tak MRI prsnika (magneticka rezonancia). Mamografia je vhodna metoda az tak okolo 40-tky, lebo sa menia vlastnosti prsnej zlazy. Inak vo veku 25 rokov sa bezne robi vysetrenie prsnikov pohmatom, ale inak sa zobrazovacie vysetrenia standardne v ramci preventivnych vysetreni nerobia - jedine ak je na to dovod- geneticka predispozicia alebo ak sa nieco nahmata.

tpch

moje nervy, robite okolo toho zbytocnu vedu. Ked nechce ist na mamografiu, tak nepojde a je vybavene. Usetri poistovna, pacientka bude spokojna, doktor to ma u riti, tak o co ide? Ved im ide len o kapitaciu, nie o zdravotny stav pacientov...takze cim menej vycerpas penazi na svoje vysetrenia, tym lepsie urobis pre vsetkych.

hviezda01

svet...ale ved ona nemusio ist este ani na sono pokial nema problemy??..ci??...pokial ja viem,tak po 30-tke sa robi sono a mamografia az po 40-ke...mylim sa snad??...ak su problemy,tak samozrejme skorej...ale neviem preco ju to zaujima vo veku 25 rokov

svet21

K ďalším strašiakom mamografie patrí röntgenové žiarenie. Mnohé ženy sa obávajú, že ho pri vyšetrení do prsníka prenikne priveľa, a bunky sa po jeho zásahu zmenia na rakovinové.
Vyšetrenie je v súčasnosti veľmi šetrné, oveľa nebezpečnejšie je vyhýbať sa mu. Čo ak sa
v prsníku vyvíja zhubný nádor a žena mamografiu roky odkladá len preto, že sa bojí rakoviny zo žiarenia? Za rozširovaním týchto dezinformácií je možno aj to, že niektoré ženy boli na jednom, dvoch vyšetreniach, ďalšie však ignorovali, a po rokoch si nahmatali v prsníku hrčku. Žiaľ, bola zhubná, a ony to mylne pripisovali podstúpeným mamografiám. V novších prístrojoch je zabudovaný špeciálny program, ktorý prepočíta množstvo žiarenia a určí jeho minimálnu potrebnú dávku na vyšetrovaný
prsník.Zvyčajne sú to veľmi nízke hodnoty.

svet21

Úplne súhlasím s Hviezdou....len aby nebolo neskoro!!!Radšej skôr,ako potom plakať,že už je neskoro.Aj ja som čítala tie stránky,Badatel...ale ver mi,ak by si bola v situácii ľudí,ktorých rakovina postihla,tak Ti táto stránka určite nepomôže.Neviem koľko máš rokov,ale na mamogr. rozhodne choď...lepšie keď budeš vedieť na čom si.
Hviezda mám sa celkom dobre...v rámci možností...ale dá sa.