ako dlho ste na materskej,alebo boli?planujem mat vzivote 2 deti,ale nedokazem si predstavit ze budem 3 roky doma :-/
ako dlho ste ,alebo boli na materskej?
Po cely zivot a teda aj pri detoch sa musime prisposobovat podmienkam, ktore mame. Dolezite je byt presvedcena, ze to co robim je dobre a nemat pocit viny, ze ked nie som 3 roky na MD, tak som horsia matka. Su situacie, kedy treba byt doma aj dlhsie, lebo stav ci ochorenie dietata si to vyzaduje. Je ale pravda, ze sme tlacene do toho aby sme na sebe pracovali, studujeme, v praci mame byt vykonne rovnako ako nasi kolegovia (nezriedka za menej penazi) a potom zrazu svihnutim prutika sme matky, ktore su stastne, ze mozu byt 3 roky ci aj dlhsie doma. Nie kazdy chce a moze byt doma 3 roky s kazdym dietatom, dolezite je nesudit, ked robime veci inak ako ostatni
dcerka mala silne alrgie tak sme boli doma do 5 rokov potom som ju dala na 4hod dennne do skolky bez stravy na obed sla domov
Dik baby za odozvy - ja si myslim, ze prvy rok - rok a pol je velmi dolezity. Ved nech to dieta vie aspon povedat co ho trapi.. aj ked obmedzene ale trosku. A tolko som si i ochotna vybojovat tu, aj za cenu uplnej prestavky a ziadnej podpory (okrem manzelovej samozrejme :))... potom sa uvidi.
Tiez si myslim, ze zalezi od krajiny a od toho ake su zvyky. Na Slovensku Ta pomaly ukamenuju ak chces byt menej ako 3 roky, tu po pol roku doma pozeraju co si este neni spat...
A najma suhlasim - lepsie jasle/skolka povedzme na pol dna od roku a pol, kde sa spozna krpec s detmi, ma hracky primerane veku, osamostatni sa a tak ako mama na materskej ktorej z toho kape na karbit a cele to vlastne nezvlada...
Je to rozne, zavisi to od mnohych faktorov, jednak od krajiny kde zijes a potom od samotnej rodiny, vzdelania matky a dalo by sa menovat donekonecna. Plati ale jedna vec, to ze niekto je s detmi doma na MD do 3 rokov neznamena automaticky,ze to je lepsia matka, to su predsuky v tejto krajine, kde je MD neuveritelne 3 roky a zeny si ani neuvedomuju, ze to moze byt pre aj diskrimunujuce. Ale podme k veci. Ja som bola s jednym dietatom 16 mes a s druhym 15 mes a detom to neublizilo. Pomohla mi mama, ked mali skolkarske choroby, ale inak ich to nepoznacilo. teraz su velki, dobre sa ucili aj ucia, su dobre vychovani a dobre vychazaju s ludmi. Okrem toho, sa naucili akceptovat, ze maju vzdelanych rodicov a ze zivot nie je len o hre, ze rodicia aj v noci casto pracuju a ze cez den maju povinnosti. Ked zacali chodit do jasliciek a skolok, tak volny cas sme travili pomerne intenzivne a aktivne s nimi a to je to dolezite. Nie dlzka materskej, ale sposob, ako ten cas co si s nimi, travis. Okrem toho, materskou to zdaleka nekonci, to su cele roky co deti stale niekam vodis, vozis, na kruzky, sporty a potom zase, to co sa deje v rodine, ako a kolko sa s nimi komunijue a akym sposobom sa travi volny cas. Doba je taka, ze sa s nami nehra. Okrem toho ani v minulosti nebol cas obzchazat deticky a hrajuskat sa s nimi neviem kolko. Zeny isli na pole a deticky sa museli okolo nich motkat a hrajuskat sami. Ista kontrolonava samostatnost detom len prospeje.
no je to z mojej vlastne so sestrinej a svagrinej skusenosti. ja vlastne nemam. sestrina starsia dcera celkovo zle znasala skolku a odlucenie od mamy, ale sestra vtedy isla dost skoro do roboty a svagrininej syn nemal ani dva a pytal sa sam na zachod a svagrinka zacala chodit do roboty na par dni do mesiaca do roboty ked nemal ani dva roky, mozno rok aj pol a mama mu chybala iba na zaciatku. teraz place ked ma ist domov. no on nebyval v skvolke ale bud so mnou alebo s niektorou babkou a bolo to uplne bezproblemove. a teraz ma dva roky a na jar by ho chceli dat do skolky no uvidim co vybavia
weva to vsade v zahranici tak funguje, tam nemaju materske taku dlhu dobu ako tu, to len tu je zaostalost a hlavne matky, ktore si dieta nechaju doma do 4 rokoch a tak vypustia rozmaznanca zarevaneho do skolky, moj ma 2 a chodi do skolky a urcite sa lepsie tam zahraje s detmi ako so mnou doma! a tak si spolocny cas viac vazime a tesime sa nan, ale na SK je aj vela zien co rodia kazdy rok, cize pohoda :-P ale pravdu ma aj angela, musis vidiet ako dieta je na svoj vek vyspele.
ved uvidis sama kolko budes potrebovat byt s dietatom doma, niektore su velmi samostatne uz od dvoch rokov a niektore do toho pridu az v styroch a niekedy aj neskor
je to velmi rozne
Vsak viem, ze to nie je vec :) len vidim ake su rozdiely kulturne a ze tu povazuju za normalne nieco ine.
Ale suhlasim, ze nechcem aby mi niekto spatne referoval, ze urobila prvy krocik a jej prve slovo bolo "teta" kym som bola na sluzobnej ceste :)
minimalne dva roky urcite, dva a pol
ide predsa o dieta, ked ho uz mas, tak sa mu venuj...to nie je vec
tie 3 roky su take optimum, kedy je dieta ako tak samostatne (vie same jest, ist na wc, byt chvilu bez mami) takze pre jeho spravny psychicky vyvoj je lepsie, ak s nim je rodic doma aspon do tých 2 rokov, porodit a utekat do roboty neuznavam, samozrejme ked nie je ina moznost, tak nie je o com