Ahojte,mám problém a rada by som vedela,či mi viete nejako poradiť alebo či tu má niekto taký strach,ako ja. Idem niekam po ulici,sama,mám hrozný strach,aj keď idem napríklad len kúsok. Stále sa obzerám či za mnou niekto nejde. Proste neviem či sa bojím že ma okradnú alebo znásilnia alebo neviem čo. Neviem si to ani sama vysvetliť,cez deň sa bojím menej ako v noci ale ani to neni ono.. Začalo sa to asi pred 5 rokmi,keď v našom meste bolo viac prípadov znásilnení a takých záležitostí. Odvtedy sa takto bojím, no zároveň mám rada samotu,najlepšie sa ale cítim doma.Sama. A pritom by som veľmi chcela športovať,napríklad ísť behať niekedy ráno alebo hoci aj večer,ale tento strach mi v tom bráni. Ísť sa korčulovať,prejsť sa.Sama nikdy nejdem.
Neviem čo s tým robiť,či ísť k psychológovi alebo kyneziológovi,alebo k inému odborníkovi. Naozaj neviem,bola by som veľmi rada keby ste mi pomohli.
Hlúpe a posmešné odpovede si nechajte pre seba. Ďakujem. Neviem to lepšie popísať ale hadam to stačí. :)
Strach
janka...a akoze by ti nic nepomohlo...nevymyslaj ;)
no, ak by ma niekto prepadol, co sa aj stalo, ja urcite pasivna neostanem, vo mne sa vzburi krv a idem po utocnikovi ako pitbul :) je dost mozne ze schytam a padnem ale nastastie sa mi nic take este nestalo. a kedysi som nosila aj ten sprej, slzny plyn, ked som chodievala sama po veceroch. minule som isla na biku, sama, mala som so sebou aspon noz - keby daco. predsa len tie temne kutiky su nebezpecne, nikdy nevies. vyzeram dost zranitelne a casto vidam nebezpecne typy ktorym staci chvilka ked som neni chranena, priestor bez ludi a keby ma napadli, nic nezmozem, hlavne ak by bol v dobrej kondicke a proti dvom a viac uz vobec nic.
lost teoria je teoria ale ked ta napadne zozadu a si totalne v soku je to trosku o inom...
PS: ak by si bol moj kamarat a prepadol ma...hned jak by som sa spamatala, najskor by si dostal poriadnu po papuli a ptm by som ti este dlllho odpustala:D
lost: to ze obrana este viac provokuje pachatela, neznamena ze obet ma mensie prava. ved samozrejme je ze ked v sebaobrane niekomu ublizis, tak nemozes byt zakonom nijako postihnuty, to je normalne.. a to ze pachatela zena viac provokuje sebaobranou je skor z psychologickeho hladiska, lebo muz, ktory sa rozhodne zenu znasilnit tak prave preto ze ho rajcuje to ze sa zena brani a prosi o pomoc , to je jeho uchylka. ale jasne ze teraz zena nema nehybne sa tomu poddat.
a co pises o sebaobrane je v poriadku, ale zase to nieje take jednoduche spravit na pachatelovi jeden hmat ktorym ho paralizujeme, to nieje ako v tv... take body mozno existuju ale nedaju sa hned tak zrovna trafit v nejakom utoku.. a to so zbranou dost prehanas.. ked uz zbran tak nejaky vreckovy nozik a nie pistol. ja osm zasadne proti tomu..
uz som to tu pisala a napisem este raz ze ja som zazila taku situaciu zeby mi v tom momente nepomohla ani sebaobrana, ani slz.plyn ani zbran.. takze su aj take situacie na ktore clovek pripraveny nebude vobec
hovorieva sa ze "naco budem nosit so sebou zbran ?? aka je sanca ze ma prepadne niekto??"
no dost mala..
ale..
radsej mat pri sebe zbran a nikdy ju nepotrebovat, ako raz ju potrebovat a nemat ju pri sebe ;)
a staci zamenit zbran za spraj, paralyzer, karate, ci cokolvek a stale to dava ako taky zmysel :)
proste telo je tiez zbran a treba sa to naucit ovladat :)
sprej je OK, ale teba sa ho tiez naucit pouzivat.. byt vasim kamaratom, urcite vas raz prpadnem :P rad by som vedel, ci ten srpaj viete srpavne pouzivat.. to je absolutne najdolezitejsie!
potom mozno aj paralyzer (ale myslim ze ak netrafi clovek, tak nema dlasie naboje, i ked su aj dvojnabojove, no o tomto pravdupovediac nemviem takmer nic)
alebo potom plynova pistol pre damy, nieco male.. 4-6-8 nabojove, mozno bingham by tu vedel doplnit..
popripade noz.. ten tiez narobi bordel, ked sa psravne pouzije (utocnika by som teda nesetril, on si uz vybral)
alebo potom behat behat behat :) a mat extremne dobru kondicku..
ale idealna je kombinacia viacerych veci.. nikdy nedavame vsetky vajcia do jedneho vreca (diverzifikacia)
zuzic_
no pokial ot neskusi, tak garantovane prehra :)
povedzme ze utocnik ma 100kg.. ona 50kg..
nemusi byt boxerka... staci uder na dobrom mieste s dostatocnou silou (nie medzi nohami) a aj 100kg muz je dole.. (a mozno aj mrtvy ked by chcela) :)
resp.. co je lepsie? byt garantovane znasilnena, alebo udriet spat a mat 50 na 50 sancu na utek :)
hovorieva sa ze.. ak zena napadna spat utocnika, to moze utocnika este viac rozurit, ale kde to sakra zijeme, ked ma utocnik viac prav ako obet ?
nechapem ako je mozne, ze ked sa niekto UMYSELNE rozhodne obmedzit slobodu (alebo zobrat zivot) inemu slobodnemu cloveku - preco nemoze obet spatne taktiez siahnut na utocnikovu slobodu...
cisto z logickeho hladiska to nedava zmysel, ze "utocnik ma pravo na zivot, nemozeme ho popravit"
jasne ze mame potom tisice utokov rocne.
pokial niekto nema strach z trestu, jasne ze bude robit blbosti.. v pripadoch nasilia treba byt nekompromisny (ale to nepisem zenam, ale "kompetentnym" ludom) ak si to tu nahodou citaju..
ja teda neviem, ale mat priatelku, prve co ju naucim je nejaka fyzicka sebeobrana, potom aj psychologicka a v neposlenom rade ju naucim strielat (a aj zastrelit utocnika).. pokial by to ale vyslovene nechcela, nechal by som ju, ale bolo by mi to luto, ze nema az taky zaujem sa postavit proti utoku, resp. riskuje s vlastnym zivotom (ked by sa dalo nieco zmenit, i ked musim prihliadnut na fakt, ze protiutok moze utocnika vyprovokovat k este horsiemu)
lost ten kurz sebaobrany je velmi dobry napad.
ale tami, ked ta to takto obmedzuje, stresuje.. mozno by si ozaj mala zvazit navstevu psychologa.
jankaaa ten slzny plyn nepomoze skoro nikdy, ved ked ta niekto chce napadnut pride zozadu a ani ho nestihnes pouzit, alebo od soku ani nebudes vediet co robit...je to skor pre lepsi pocit...
ja som si tiez hovorila ze keby sa mi nieco malo stat tak sa mi stane uz davno a pod...
a raz sa aj tak predsalen stalo. a vtedy v tej situacii by mi nepomohol ani slzny plyn ani nijaky kurz seba ochrany. ani nic. ale odvtedy si aspon davam vacsi pozor, teda som obozretnejsia, ale ten slz.plyn si asi kupim