Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Hnacka

Príspevok v téme: Hnacka
Peterrrr

Ahojte. Mam 17 rokov a asi 3 roky mam tieto problemy. Stava sa mi, ze mam hrozne krce v bruchu, idem na zachod a byvam tam aj hodinu a niekedy aj viac. Ked si tam sadnem tak mi ide najprv tvrda stolica a hned po nej riedka, na koniec az hnacka...Potom niekolko dni nepotrebujem ist na WC a ked idem potom znova uz je to v poriadku a po par tyzdnoch sa to objavi znovu...Teda tak to bolo do nedavka...Teraz sa to stava niekedy aj tak ze...no poviem ako to bolo minuly tyzden..mal som to v pondelok,utorok,stredu,stvrtok...tusim ze do dnes som nebol na zachode a dnes to mam znova... aj minule som to mal tak ze som to mal takto niekolko krat po sebe...bojim sa ze je to rakovina hrubeho creva co si o tom myslite? sry ze tu s tymto otravujem.. :(

RNG

Pravidelna denna stolica je nutnost, nie volba. Ked nemas pravidelnu stolicu, tak sa ti mikroby v crevach premnozia, stolica dehydratuje a stvrdne a potom ju crevo nevie dostatovne posuvat. Za nou sa potom nemoze vykonavat normalne travenie, steny creva sa zapalia od privela vylucenych toxinov z premnozenych mikrobov a telo sa to krcovitym stahovanim crtiev snazi dostat von. Pri tom su casti creva presilene a mozu sa vytvorit vybuleniny=dovertikuly a to mas potom poriadnu pataliu, lebo v divertikulach, co su ako slepe odbocky sa nekojna normalny pohyb stolice a tam sa premnozuju rozne mikroby neustale, vedie to k zapalom a az poskodeniu criev(teda ked samotne divertikuly sa nepovazuju sami o sebe za dostatocne poskodenie criev.
Na kazde poskodenie criev treba brat plno mikrovklaknin, lebo jedine tak mozes toxiny a rozne mikroby vyniest/vymiest von a zaroven podporit probiotika, pre ktore su mikrovlakniny potrava na rozmnozovanie. Probiotika potlacia skodlive mikroby a vyrobia plno obrannych a dokonca hojivych latok pre cele telo, vcitane samozrejme criev.

Nepravidelna stolica, zle travenie a nedostatok vlaknin znacne skracuju zivot, tak bacha na to

arnie11

No pokial nemas bolesti, zapchu, krvacanie pri stolici alebo nieco podobne tak tie tyzdnove inervaly by neboli taky problem. Su ludia co tak normalne funguju (ale bez tych hnaciek). Zavisi to na Tvojom metabolizme, a ako sa stravujes. Ked ta prezenie tak ze vypustis aj "dusu" tak niet divu zo potom nejaky cas nejdes. Ale tie hnacky narusaju mikrobialnu rovnovahu v creve, preto doplnenie probiotik (kefir, acidko, zincica, nepasteriz. bryndza) by mohlo prospiet. A kedze je uz piatok po obede, doporucujem hned v pondelok naklusat k lekarovi.

Peterrrr

Ale ako mam mat stolicu kazdy den? alebo aspon kazdy druhy? ked mne sa aj tyzden nechce a potom mam zas toto...niekedy idem aj na silu a sedim tam dlho a nic mi nejde aj ked som nebol uz 4 dni na WC

arnie11

RNG
Nie je nutne mat stolicu kazdy den. Mala by byt pravidelna ale to nemusi znamenat raz denne.
A pokíal by trpel na syndrom drazdiveho creva, vlakninu treba ale opatrne.

RNG

Zla motilita(pohyb potravy v creve)tj dlhe trvanie potravin v crevach, da moznost roznym mikrobom sa v crevach premnozit, tie produkuju toxiny a to vedie samozrejme k hnacke. tak sa totiz podrazdene crevo brani.
Musis si napravit travenie a na to su kyseliny, enzymi, vlakniny a probiotika. Dostatok vlaknin podpori motilitu(crevo sa musi do niecoho zapriet) a dostatok vody pomoze proti zapche. Pripadne si mozes brat lyzicu olivoveho oleja, lyzicu psylia, pektiny(jablka) a podobne. Ale stolicu musis mat kazdy den, inac si postupne znicis creva

arnie11

Nie si jediny co ma take problemy. Ak by si mal rakovinu hrubeho creva, ako pises uz 3 roky, tak uz by to malo aj dalsie zdravotne nasledky. Nespominas ani krv v stolici, co by nasvedcovalo niecomu skutocne zavaznemu. Ale treba ist lekarovi, staci na zaciatok vseobecnemu a ten Ta moze poslat dalej. A netreba sa bat ani hanbit, oni uz takych pacientov mali stovky. Ak by Ta poslali gastroenterelogovi, ten by mohol rozhodnut ze treba kolonoskopiu - co nie je prave najprijemnejsie vysetrenie, no prezit sa to da :-). Ale urcite treba ist lekarovi, lebo moze byt za tym aj nieco ine napr.: intolerancia nejakej potraviny (niekomu moze podobne problemy sposobovat mlieko - laktozova intolerancia), celiakia (aj ked to snad nie nepises o strate hmotnosti).

Weva

Peter - pozri si kolko takychto tem tu je - velmi vela ludi ma podobne problemy a netreba to podcenovat. Je super, ze si spravil prvy krok a poradil sa, teraz je na Tebe ist k lekarovi a postavit sa k tomu zodpovedne. Ved i sam si hladal a nasiel ambulanciu - takze umysel mas, uz sa len nakopnut a ist tam :)

Mozno mas raz-dva po problemoch a budes sa citit ovela lepsie!!! Drzim palce!

Cindy Craw.

ako chces, tak nechod k lekarovi a trap sa dalej. nerozumiem tvojej logike. si myslis, ze tu na fore ta niekto telepaticky vysetri?