Ahojte. Som študentkou medicíny a rada by som prispela svojimi skúsenosťami a dojmami nie len z mojej školy, ale aj zo samotných prijímačiek. Som prváčka na Masarykovej Univerzite v Brne – odbor Zubné lekárstvo.
Prijímačky som robila v KE (všeobecné i zubné lekárstvo) , v Martine a v Brne (všeobecné, zubné lekárstvo a nutričný terapeut ) – bola som prijatá všade. Čo sa týka prípravy počas maturitného ročníka, nechodila som na žiadne sukromné doučovania. Ale zas mala som skvelú profesorku chémie, ktorá vždy všetko poriadne vysvetlila. ( ak máte problémy s chémiou, určite si zabezpečte súkromné doučovania – chémii treba rozumieť, nie sa ju celú nabifliť ). Bola som akurát na tých doučovaniach, ktoré organizuje LF v Martine. Koná sa to 3 soboty (alebo nedele, podľa toho aký deň si vyberiete) niekedy v apríli. Za jeden deň som platila 20 eur. Osobne mi tie doučovania boli na nič, iba vyhodené peniaze a zabitý čas pre mňa. To, čo nám tam vysvetľovali, boli buď úplne základné veci, ktoré som dávno vedela ( takže som sa strašne nudila ) alebo to boli také výklady dopodrobna ( z genetiky ), že som polovici veci vôbec nerozumela ( prišlo mi to ako prednáška pre medikov, nie pre tých, čo sa na medinu ešte len hlásia ). Na chémii nás učili tak jednoducho počítať, čo sa možno niekomu zíde na prijímačkach, no ja som si aj tak vždy počítala po svojom.
Do KE som sa učila z tých testových otázok ( 3000 otázok). Na tých 200 príkladov z chémie sa odporúčam vykašľať, zbytočná strata času podľa mňa. Stačí, ak si budete donekonečna dookola prechádzať tie otázky, PORIADNE sa ich naučte a nemáte ani najmenší problém na prijímačkach a ste v KE.
Do Brna som sa učila z tých ich testovníc ( cca 1500 otázok ). Niektoré sú totálne primitívne, iné ( hlavne z fyziky ) ťažké a sú tam také veci, ktoré sme sa na gymnáziu neučili.
Celkovo tá fyzika na prijímačkách v Čechách je najťažšia, takže odporúčam venovať sa poriadne fyzike. Ja som si aj prechádzala testovnice do Prahy ( i keď prijímačky som tam nerobila) a v tej fyzike mi pomohli, lebo som si tak naštudovala nové veci.
Samotné prijímačky: čo sa týka času – je ho dostatok ( i keď si budete myslieť, že máte málo času, čo som si tiež myslela pred prijmačkami ). Ja som si vždy stihla test prekontrolovať a ešte mi ostala minimálne polhoďka voľného času. Takže buďte kľudní, čítajte úlohy poriadne, premýšľajte, nikam sa neponáhľajte – času je dostatok ! V KE sme mali 200 otázok ( 100 z bioly, 100 z chemie), kalkulačku sme mať nemohli, zo 4 možnosti mohla byť správne 0 až 4. Pamätám sa, že na prijatie na všeobecné lekárstvo ste museli mať test na 85% a viac, na zubné lekárstvo na 91% a viac. Výsledky prijímačiek som vedela už v ten deň poobede.
V Brne sme mali spolu 120 otázok ( 40 biola, 40 chemia, 40 fyzika ). Najprv sme písali test z bioly, potom ďalší z chémie a nakoniec posledný z fyziky. V každom teste ste mali 10 políčok na opravu. Čiže 10x ste mohli niečo opravovať. Niektoré otázky boli z tých testovníc, ale väčšina bola nových, ktoré som videla prvý krát v živote. Kalkulačky sme mali. Test z fyziky bol podľa mňa najťažší. Na všeobecné lekárstvo prijali cca 25 % z celkového počtu ľudí, ktorí písali prijímačky, na zubné lekárstvo len 7,5 %.
Ja som 4 roky počas strednej chcela ísť na všeobecné lekárstvo. Prihlášky na zubné som si dala len tak ( v podstate to bol mamkin nápad nech si dám aj tam ). Keďže som sa dostala na všeobecné i zubné mala som dilemu kam ísť. Nakoniec som si povedala, že idem na zubné do Brna, že to skúsim, keď som sa tam dostala. Teraz, keď mám za sebou úspešne I. semester môžem povedať, že som spokojná, že som si takto vybrala. Celkovo Masaryčka je super. Kampus je skvelý, všetko je tam nové, čisté, moderné. Vybavenie školy super. Profesori, zamestnanci na študijnom, v knižnici, v knihkupectve, ... sú milí, vždy ochotní vám pomôcť. Nikdy som sa nestretla s tým, žeby bol dotyčný neochotný alebo sa tváril, že čo ho otravujem.
Čo sa týka kvanta učiva, vôbec nie je pravda, že študenti zubného sa učia to čo všeobecní a ešte sa musia učiť to svoje o zuboch. Práve naopak, prednášky, cviká z bioly, chémie, fyziky máme na cca 50% zredukované. Na skúšky menej otázok. Nevravím, že ten odbor je flákarina alebo že ho zvládnete aj keby ste sa nič neučili, to vôbec nie. Učiva je dosť, je náročné ( hlavne fyzika ) a zápočty, skúšky mnoho ľudí nespraví hneď na prvý krát ( fyziku dokonca ani na druhý krát ). Ale vôbec to nie je také, žeby ste sa museli učiť každý deň do druhej rána.