Neviem si poradiť s domacimi pracami

Príspevok v téme: Neviem si poradiť s domacimi pracami
bazalka

som príliš poriadkumilovná mojej dcére aj manželovi to vadí lebo sú to bordelári.ja nestíham všetko variť,upratovať,prať aj žehliť ..skrátka domáce práce nestíham robiť.dcéra sa stále rozčúli ked jej poviem aby si upratala a končí to plačom . manžel namiesto toho aby sa tešil že ma upratane nadava že zase upratujem proste nestiham domacnosť a už ked pridem večer nevladzem pozerať ani televizor, taka som unavena. poraďte ako na to.

lost

A inac.. exisutje poriadok a poriadok :)

80% poriadku bezne zvladneme za 20% casu, kdezto na zvysnych 20% (uz super)poriadku potrebujeme az 80% z celkoveho casu poriadku robenia.

priklad: jednoduche povysavanie versus ultravysavanie..

to prve zaberie 20 minut, ide o povysavanie 80% spiny, tj tam kde je pristup, popripade 10-20cm od okraju sedacky (pod nou). ale ak by sme chcely naozaj dokonaly poriadok, tak treba pod sedackou, niekedy odsunut, dokonale medzi kablami, skrine atd a ine prekazky, to je velmi vela casu navyse pre velmi maly efekt.

to je aj poriadok v kuchyni.. da sa umyt riad a potom vydrhnut riad.. niekto napr neymuva spodok hrnca a teda mu to zaberie menej casu. niekto utiera chladnicku kazdy tyzden, to je vela minut, niekto zase sporak (tie nechutne plynove, kde je milionsesto zahybov) a staci tak malo a je to spinave :) osobne, ten sporak nenavidim.. to je genialny priklad pravidla 80/20 .. da sa vylestit tak povrchne, ale aj dokonale a to ide velmi velmi do casu :D

lost

podla mna, ak su deti neporiadne, a nepomoze slusne slovo, tak pomoze len extremne tvrdy trest..

neviem aky maju vek, ale ak menej ako 18 (ale viac ako 14-15) tak proste zakazat cokolvek pokial si neuprace izbu..

to je cas kedy sa musi naucit poriadku (a ine len toho v izbe) ale aj autorite a ze v zivote nie je vsetko len tak..

ak by to boli mensie deti, napr 9-14 tak by som dal mensi trest, no taky aby si uvedomil ze o co sa jedna.. (zakaz PC/TV na den-dva resp pokial nebude poriadok)

a ak este mensie, tak to je v pohode, lebo tie sa nauci podla mna najlahsie :)

ale zas nie tak ze kazdy den vysavat.. to je podla mna vcelku zbytocne (vysavac vyri prach, cize je to kontraproduktivne ak nie je naozaj spinavy koberec), ale tak 2 mozno 3 krat do tyzdna to je celku ferove..

hlavne by som apeloval (neviem preco mi toto slovo napadlo :D ) na to, aby si po sebe upratovali " v realnom case "
to znamena:
ak nieco zoberies, vratis to naspat
ak nieco otvoris, zavries to
atd atd..

i ked.. velmi zalezi na situacii..

toto hlavne palti v pripade rodic-dieta a nie partner-partnerka.. tam je to ine trosku :)

ked vidim na svojom bratovi, aky je neporiadnik, pomyslim si ze no nazdar.. toto bude sranda ked to dospeje.. ale ako vidim, 95% rodicov by nemalo mat deti.. ale to je uz ina tema :)

ta3

ja sa Vam tiez trochu postazujem, ja som mala namraky neporiadneho manzela, no ale neporiadok a nekulturny bordel je rozdiel, ja naivna, hoci som vtedy uz mala 30 rokov, som si myslela, ze to trochu u neho zrovnam, certa stareho, bol tak neporiadny, ze nam to rozbilo manzelstvo, nie som nejaky puntickar na poriadok, ale skratka nehorazny bordel som nemohla vystat a popri malych dvojcatach, s ktorymi mi nikto nepomohol, som nemohla chodit za nim a vsetko upratovat a umyvat za nim, tak som sa rozviedla, vtedy tiez som nemala ani sajnu o tom, ze je velmi dolezite vybrat otca pre svoje deti, moje to zdedili po nom, dcera sice ako dievca sa aspon trochu snazi, ale syn je bordelar presne ako jeho otec, ucila som ho poriadku asi 15 rokov, niekolkokrat denne som to musela pripominat a uz mi to poriadne liezlo na nervy, tak nakoniec som to vzdala, lebo ked niekto ma neporiadokumilovnost v genoch a sam nie je ochotny to zmenit, ostatni s tym nenarobia vobec nic, s manzelom som sa rozviedla, ale rozviest sa so synom?, to nejde, tak to praktizujem tak, ze radsej zatvaram dvere na jeho izbe, aby ma ten nehorazny bordel nerusil a uz som sa pre to prestala trapit, takze zit vedla bordelara je tazke, niekedy az nemozne, ale je tiez velmi tazke zit s chorobnou upratovackou, pre kazdy smietok je ohen na streche a deti sa chodia hrat radsej do susedov, lebo doma nemozu ani hracky porozkladat, mam jednu taku kamaratku, je pravda, ze vstupit do ich bytu je radost, ale ako to otravuje zivot jej manzelovi a detom, to je zas druha strana mince, mladym mamickam chcem pripomenut, ze radsej nech sa venuju svojim detom, neumyty riad moze pockat alebo pre neutrety prach alebo spinave okna sa svet naozaj nezruti, lebo travit cas s detmi, kym su male je velmi dolezite pre ich dusevny rast a pre ich radostnejsiu buducnost

hmmmmmmmmmmm

bazalka, ja som na tom podobne,a som niekedy smutna z toho,ze o chvilu je po mojom usili zasa len bordel..na zblaznenie..tak som si to zariadila tak,ze vacsie upratovanie raz za tyzden/to som vysavala a utierala prach kazdy druhy den,a kupelku kazdy den/ a uz len urdziavam.a hlavne kupelky.zehlit nezehlim uz vobec, aj tak sa vsetko ked sa pekne povystiera na susici ususi viac menej rovne a potom ked to pekne ulozim sa aj narovna,hlavne postelne pradlo, tricka, svetriky co visia v skriny si prezehlim ked potrebuje si ho dat.inac sa aj tak pokrci.musela som sa naucit zmierit s tym,ze nemoze byt vsetko perfektne, staci ke je to dobre:-)iinac by som sa zblazila..nauc sa relaxovat, vyhrad si cas na svoje zaluby, hoci je to prechadzka, dobra kniha alebo cas na kamaratky.vies, koniec koncov, ak polavis zistis ,ze nikdo neumrie :-)ako sa hovori.a samozrejme som zabudla hlavne zapojit aj manzela:-)a aj dceru, nejako ju motivovat.a ked vyrastie ,bude ti pomahat aj sama od seba, uvidis.musis sa naucit relaxovat a mysliet aj na seba, to nie je sebectvo v tom to pripade,ale nutnost!ak si nechces stresom priviest nejake ochorenia....

Deee

Angela85 ale ja som PN ;-) uz dva mesiace v nemocnici, mám rizikové tehu a domov pôjdem az po porode, to zas nebudem stíhať nic, treba mi hasit aj nejake veci v účtovníctve, mame obrovský dom, takze ozaj dúfam, že si milu tetu nechame, jednak je to známa, ktorú len nedávno prepustili, jednak mne by to mooooc pomohlo,
Ako rada by som si doma na materskej popratala sama, polestila si kohutiky v kúpeľni, vydrhla sprchovy kut, ( aj ked upratovanie ozaj nie je moja zaluba ), ale živí nás firma, tak je to pre mna priorita, lebo ak firma nepojde, nebude mat kto zaplatiť milu tetu
Určite sa každý z nás cíti lepšie v upratanom a čistom domove, no ja som tiež stihala domácnosť len s vyplutou dusou...a rozmyslala kde je chyba, ked ostatní to maju tip top a ešte aj voľný cas

Rencita

Tak poviem Vám že ja som velmi mlada mam už vyše ročnu dcérku ale takisto potrebujem mať doma poriadok o hracky mi ani tak nejde ale ked vidim ze je špinava kuchyna alebo kupelňa vedela by som vraždiť.Moj priateľ ma tiež rad nahneva ze si hadže veci na zem :D Možno je to tym ze som na materskej predtym mi to ani tak nevadilo ked nieco nebolo upratane.

Agy1970

ahojte, ja som víkendový upratovač, pracem keď sa mi chce, mohla by som viac ale som lenivá, môjmu chalanovi to vyhovuje, pretože ani on nie je až tak poriadkumilovný, ja si myslím, že svet sa nezrúti keď neupracem každý deň a nepovysávam každý druhý, len pomyslite na starých ľudí, u nich neuprace nikto aj celý rok, a žijú, tak čo?

kpl

Keby si neupratovala a nechala dva tyzdne vsetko tak, nevysate, neumyte, v prachu zacali by ti s pracami pomahat aj ostatni lebo by to nezniesli. Mne toto robila tiez mama. Az sa raz nastvala a prestala upratovat. No a ja ked som nechcela zit ako prasiatko, musela som upratovat :) Zacala som sama od seba, po dvoch tyzdnoch sa na to vazne nedalo pozerat :)) Je len na tebe, ci to tie dva tyzdne zvladnes. A len tak na okraj: mas problem s tym, ze chces aby bolo vsetko leskle e upratane pre kazdu navstevu alebo tolko upratujes kvoli bakteriam?

blondula

no ja som bola uz par krat PN a namiesto lezania a oddychovania som vysavala,prala,zehlila ... :DDD moj jediny relax je upratovanie.potom sa spazirujem a kukam,jak sa vsetko leskne a este aj 3 dni po sebe utieram kohutiky aby sa na nich voda neuschinala :DDD