Problémy s dýchaním

Príspevok v téme: Problémy s dýchaním
kika_

Ahojte,
asi pred mesiacom som vyskúšala niečo ako meditácia kde sa sústredím na dýchanie. Počas toho som si uvedomila, že nedokážem sama od seba dýchať. Normálne som som si sadla na balkón aby som si to overila a naozaj. Neviem či to bolo len tým, že som si to uvedomovala a vedome nedýchala alebo, žeby naozaj? Začala som teda dýchať tak, že nádych, výdych... lenže neviem či som to robila saba od seba alebo vôľou. Keď na to nemyslím (pri nejakej činnosti)normáne dýcham ale keď myslím na dýchanie tak dýcham radše vôľou pretože sa bojím, že prestanem dýchať. Je možné aby psychicky aj fyzicky zdravý človek len tak zničoho nič prestal dýchať? Už to trvá mesiac, nedokážem sa na takmer nič sústrediť. Prosím poraďte.

kpl

Mozete mi verit, mam vystudovanu biologiu ;) A presne tuto otazku zadusenia sa vlastnou volou zadrzanim dychu sme rozoberali ako problemovu ulohu.
Ak chcete meditovat alebo relaxovat odporucam vam CD Cesta k uvolneniu nahovorene L. Chudikom. Tiez sa tam v istom momente dycha podobne ako opisujete.

kika_

To ste ma potešili. Len dúfam, že máte pravdu pretože je to v momentálnej dobe pre mňa ten najvačší problém.

Kedysi som sa učila telekinézu (pohybovanie predmetov za pomoci mysle) a bolo mi doporučené meditovať aby som si viac verila čo je pri takýchto veciech hádam to najdôležitejšie. Meditáciu som robila takýmto spôsobom: 5 sek. trvá nádych, 5. sek podržím a 5. sek vydýchnem. Malo by sa to opakovať v priemere 3 krát. Pri nádychu si predstavujeme aký krásny, jasný, žiarivý a liečivý vzduch vdychujeme, pri držaní ako nám lieči či pôsobí na nás uvoľnujúco a pri výdychu ako všetko zlé ide z nás von.

Takto som meditovala už veľa (asi 20) krát no až teraz, čiže pred mesiacom si uvedomila, že nedýcham.

kpl

To, co tu popisujes je absolutne normalne :) Pokial si svoje dychanie clovek neuvedomuje, tak to ide samo. Ak na to myslime, tak to zacneme robit vedome. Nemusis sa bat, clovek sa nedokaze svojou volou sam zadusit. Aj keby sa niekto chcel zadusit tym, ze zadrzi dych, nervova sustava je nadradena a nedovoli mu zadusit sa, takze sa nadychne aj keby nechcel. Vobec sa nezatazuj dychanim. Nesustreduj sa na to. Ak budes relaxovat, nesnaz sa menit svoje dychanie, len ho pozoruj.
A co konkretne myslis pod tym, ze si vyskusala nieco ako meditacia? Co je to nieco?