Ahojte,
asi pred mesiacom som vyskúšala niečo ako meditácia kde sa sústredím na dýchanie. Počas toho som si uvedomila, že nedokážem sama od seba dýchať. Normálne som som si sadla na balkón aby som si to overila a naozaj. Neviem či to bolo len tým, že som si to uvedomovala a vedome nedýchala alebo, žeby naozaj? Začala som teda dýchať tak, že nádych, výdych... lenže neviem či som to robila saba od seba alebo vôľou. Keď na to nemyslím (pri nejakej činnosti)normáne dýcham ale keď myslím na dýchanie tak dýcham radše vôľou pretože sa bojím, že prestanem dýchať. Je možné aby psychicky aj fyzicky zdravý človek len tak zničoho nič prestal dýchať? Už to trvá mesiac, nedokážem sa na takmer nič sústrediť. Prosím poraďte.
Problémy s dýchaním
no ja mam tiez take iste problemy akurat v niecom trochu ine , mam taky pocit ako keby som nevedel dostat vzduch do pluc alebo ako keby sa mi dalo stale zívnuť neviem preco ale ked sa nesustredim na to dychanie je to celkom v pohode mohli by ste mi niako poradit ako sa odreagovat alebo to je problem niecoho ineho? rozmyslal som, ze to moze byt z niecoho ineho vobec neviem prosim poradte
Lulu absolútne si to vystihla. To je presne ten problém. Lenže ja na to nemyslím len v preplnenej MHD ale celý deň. Hlavne keď nemám čo robiť a nudím sa. Vačšinou mi rýchlo bije srdce - zo strachu presne aký si uviedla, že si myslím, že nedokážem dýchať a z toho následne zomriem. Keď som ale prečítala od kpl prečo a vlastne, že to nie je možné hneď som sa ukľudnila teraz čo si s ňou a otatnými píšem dýcham pekne :-). Preto mi jej rada veľmi pomohla. Teraz už nebudem myslieť na smrť lebo to nie je možné. Moje myšlienky sa súsreďujú v tomto momente už (skôr konečen) na iné veci.
je to tým, ze si sa na to prilis sustredila a doslo Ti, ze keby si prestala napr. mohla by si zomriet, ale je to cisto len psychicka zalezitost, ja mam niekedy take stavy, najma v preplnenej MHD, ze mam pocit, ze s ami zasekol dych a snazim sa dýchat zo vsetkych sil a mam pocit, ze ked to nebudem kontrolovat, ze prestanem dýchat, vtedy spanikarim, ked som nahodou niecim vyrusena
je to tým, ze ked clovek neriesi je bez problemov, akonahle sa na nieco privelmi sustredi uz nabehnu myslienky a vznikne podobna situacia
doubledgo máš na mysli astrálne cestovanie a pod.?
Meditovať viem podľa mňa dobre. Raz keď sme šli s rodinou sa sťahovať ja som sedela u vodiča vpredu tak som sa nudila a začala meditovať. Uvoľnila som sa, začal dýchať tak ako som už spomínala, v meditádcii som premýšľala, keď som sa už cítítila, že môžem skončiť, otvorila som oči a vodič mi vravel, že som spala. Vraj sa ma pokúšal zobudiť ale nepodarilo sa mu to. No teraz pri poslednej mediátcii som sa zameriavala viac na dýchanie ako na uvoľnenie a pravdepodobne preto sa to stalo.
Zatiaľ neplánujem ďaľšie meditovanie ale ak náhodou budem mať chuť tak radšej pod dozorom odborníka. Nechcem aby sa niečo takéto opakovalo.
doubledog ma v niecom pravdu. Asi by som sa najblizsie na vasom mieste ucila relaxovat s pomocou psychologa. Aby ste sa to spravne naucili ;)
Myslim, ze je unahlene zanevriet na mediatciu a relaxaciu. No robte to az vtedy, ked sa na to budete citit :)
Rada som pomohla.
Meditovať po tejto skúsenosti radšej nebudem. Aspoň nie v najbižšom čase.
To mám šťastie, že som narazila práve na odborníka. Už sa s tým trápim mesiac a teraz konečene počujem niečo pozitívne v tomto smere. Budem sa teda snažiť na to nemyslieť a stále robiť nejakú činnosť aby som sa odreagovala. Vďaka tomu čo ste napísali som aj ovela kľudnejšia.
Ja práveže nezadržiavam dych. Ale bojím sa, že moje telo to urobí aj keď nemá na žiaden dôvod. Keď si to uvedomujem snažím sa dýchať no dosť často mám ten pocit, že moje telo nedýcha samo od seba. Po tom čo ste mi to napísali sa cítim pokojnešie a dýchanie si takmer neuvedomujem. Dúfam teda, že som teraz na dobrej ceste.