Zdravím Vás,
bývam dosť neprijemná k svjoim blízkym a až teraz som si uvedomila prečo vlastne.
Nie som schopná prijať kritiku. Ked mi niekto povie, alebo sa len spýta niečo ako napr. "prečo to takto robíš?" Ja hned reagujem agresívne, a myslím že ten druhý na mna útoči. Neviem čo mám robiť. Mna to hrozne trápi, nechcem byť taká protivná.
PORADTE MI, prosím...
Neschopnosť prijímať kritiku
Ja som to odhalila, my trpíme pocitom menejcennosti, aj ked si to nepriznávame.
A od ostatných čakáme, že k nám budu milí a budú nas chvalit a ako náhle sa stretneme s náznakom kritiky, vzbudí to v nás agresivne správanie. A takto ubližujeme svojim blizkym..
tak skuste to tak, ze predtym ako nieco na tu "kritiku" poviete (reakcia), tak napocitajte do 3-5 a medzitym rozmyslajte ako to mohli mysliet ak nemysleli kritiku :)
resp, mozno je to len "dvojzmysel" a nemuseli mysliet hned kritku..
vsetko ma dvojzmysel, ked sa to vezme teoreticky :)
ked uz tak - vsimal by som so TON akym hovoria.. to tiez napovie ci to je alebo nie je kritika..
ahoj jajka_11,
ja teraz čítam taku knižku o asertivite a tak mi z toho vyplynulo, že to všetko pramení z pocitu menejcennosti.
Je tam rada, že by sa čovek mal občas aj sám pochváliť a tak.
A teraz si spisujem taký papier s roznymi situáciami, na ktoré reagujem agresívne a napísala som si tam, ako by som reagovať nemala a naopak, ako by som reagovať mala. Ja sa posnažím už od teraz, najskor popremýšľať a potom hovoriť, a nebrať všetko príliš vážne, a hlavne kludnejšie. Potom si mozeme napísať ako pokračujeme, skús to aj ty ;)
kritika ja som presne ako ty :( niekedy sa mi až zda že potom su všetci proti mne a že niesom oblubena,lebo na kritiku viem vždy reagovať agresivne a doma mi to stale vyčitaju a ja sa potom ešte viac nahnevam :( neviem ako by som to skusila trenovat sa trocha vyše ovladať ,hm? aj ja to chcem naozaj zmeniť...
Veľmi sa budem snažiť, aby som sa zmenila. VDAKA :)
musíš sa naučiť ovládať sa.Než niečo vyhŕkneš, rozmyslieť si to.Dá sa to, trénovaním.
Lenže problém je v tom, že ja najskor hovorím a až potom rozmýšľam..
Každý sme nejaky, je fajn, že to vnimas ako problém a chceš to zmeniť, tak az na teba najbližšie opäť niekto príde s kritikou, narataj do desať a az potom reaguj