nemám takmer žiadne svaly na tele, som velmi chudý na tele aj do tváre, ale na tvári zarastám, mám 17. mám dostatok testosterónu a ostných hormónov a látok?
ako zistím či mám dostatok tesosterónu?
U takéhoto muža sa môže napríklad prejavovať úpadok duševnej i fyzickej výkonnosti a/alebo ochabovať sila svalstva. Ďalšími príznakmi bývajú strach, depresie, podráždenosť a strata schopnosti koncentrácie. Znížené vylučovanie testosterónu sa môže tiež neblahým spôsobom odrážať na úbytku libida, zníženej erekcie a zníženej tvorbe spermií. Ďalším možným dôsledkom je osteoporóza (rednutie kostí), spomalenie rastu alebo úbytok ochlpenia tváre a plešivenie.
Injekcie alebo gél
Mužom môže pri nedostatku prirodzeného testosterónu pomôcť hormonálna liečba; môže im pomôcť zlepšiť ich celkovú duševnú a fyzickú rovnováhu, pocit zdravia, pohodu, sexuálny život a celkovo kvalitu života. Je to tiež dobrý spôsob, akým je možné predchádzať ďalším nežiaducim následkom - napríklad už spomenutej osteoporóze.
V rámci hormonálnej liečby sa chýbajúci testosterón do organizmu privádza zvonka. Môže sa to robiť niekoľkými spôsobmi: injekciami, náplasťami, implantátmi alebo prostredníctvom tabliet. Lieky s obsahom testosterónu, ktoré ponúka spoločnosť Bayer Schering Pharma, sú určené na podávanie vo forme injekcie alebo na kožnú aplikáciu vo forme gélu. Náš liek, ktorý sa podáva vo forme injekcie, sa vyznačuje tým, že ho stačí aplikovať raz za štvrť roka. Bol to historicky prvý liek podobného druhu, ktorý sa nám podarilo vyvinúť, a ktorý stačí podávať v takých dlhých intervaloch. Gél sa aplikuje raz denne a rýchlo sa do organizmu vstrebáva cez pokožku.
Výskumní pracovníci spoločnosti Bayer Schering Pharma v súčasnosti pracujú na ďalšej optimalizácii liečby hypogonadizmu.