Ahojte,
Prosim o radu, viem, ze je to hlupe prosit o radu na nejakom fore, ci povedat priatelovi o mame alkoholicke. Ale ja som z toho uplne na dne. Priatel pochadza z velmi dobrej rodiny, takze neviem ci by to vedel pochopit. Vela ludi ma voci tomu predsudky. Bojim sa jeho reakcie. Nikdy som o tom nedokazala hovorit s inym clovekom.
Ako by ste reagovali, keby sa po case dozviete, ze mama Vasej priatelky, alebo priatela je alkoholicka?
Mám povedať priateľovi, že mama je alkoholička?
ĎAKUJEM VŠETKÝM,
ani si neviete predstavit aku silu ste mi dodali vasimi prispevkami. Som rozhodnuta povedat mu to, ale chcem vystihnut vhodnu chvilu, predsa nehovori sa o tom lahko.
no a ved normalne mu to tak pomaličky predkladaj ... ved pije matka .. a nie ty ... ved ty si zariadiš svoj život podla seba .... :) ja viem o tom svoje .... a ak ťa preto nechá je to obyčajný chudak ... ale určite ťa podrží uvidíš :-) ty sa nemáš za čo hanbiťť .... a teraz už pije strasne vela ludi ...:( takže nie si až taká vynimka neboj .. a ked mu povieš o svojom trapení ty ... potom ti povie viac a on ... a takto sa začína budovať dovera ... aj moj otec pije ..takže viem co to vsetko obnasa ... proste ale nemožes sa trapiť ty pre pokazený život niekoho iného :) hlavku hore :) amen :D
janula: skus mu zatial len nieco naznacit, uvidis, ako zareaguje. Ale ak ta lubi a za nieco stoji, tak mu to vadit urcite nebude. Nikto si svojich rodicov nevybera a nemozes za to, aka je tvoja mama. Praveze deti - a hlavne dcery alkoholikov byvaju casto presny opak - dobre, mile a alkoholu sa ani nedotknu, lebo vidia co to s clovekom dokaze spravit. Nechcu, aby ich deti mali rovnake peklo, ake museli zacit ony sami.
Pokial to s nim myslis vazne a aspon v predstavach si planujes spolocnu buducnost, tak mu to povedz teraz, pretoze raz sa to aj tak dozvie. A bud ta bude mat rad aj s mamou alkoholickou alebo nie. Radsej nech to zisti teraz ako o niekolko mesiacov, ci rokov.
A ani ta najlepsia rodina nie je taka dokonala ako vyzera ;)
janula-lara,
necitala sonm si predosle prispevky.
Ja osobne som tento problem riesila, ked som mala 19 rokov (teram mam 29 a vtedy islo o mojho otca), vtedy sa mi to tiez zdalo ako strasna hanba a nevedela som to povedat a hlavne ako.
Vtedy ale neexistoval internet a my sme si s vtedajsim priatelom (kedze sme boli kazdy z ineho mesta) dopisovali listy.
Tam som mu to vsetko v jednom liste popisala a strasne sa mi vtedy ulavilo.
Medzi partnermi by mala byt dovera, a nie je dovod, preco by si mu take nieco mala zatajovat. Nie je to ani tvoja vina ani tvoja hanba. Take veci sa zial stavaju a to, ze budeme pred nimi zatvarat oci, ich nijako nevyriesi.
Ak mu to nedokazes povedat osobne, napis mu mail. Uvidis, ze ked sa zdoveris s takouto vecou, jedine co pride bude, ze to oceni a bude ti este vacsou oporou.
Takze hlboky nadych a vsetko to zo seba dostat von :)
Moja matka tiež pije a otec partnerky tiež. A keď zomrel, tak začala piť jej matka, plus k tomu má psychické problémy. Takže nemali sme si moc čo vyčítať. Nie je v našich silách tieto stavy rodičov riešiť, pretože oni samy si žiaden problém nepripúšťajú.
Ved prave, ze Ta to nici, tak s tym vyjdi von, ulavi sa Ti, pozri, ja myslim, ze to vsetko dobre dopadne a keby nahodou nie, aspon nebudes zit v iluziach a zabijat cas s clovekom, ktory je velmi prizemny a ktory si Tvoju lasku nezasluzi, takze ked sa na to pozries z vacsej vzdialenosti, vlastne nemas co stratit, mozes iba ziskat a to kludnu, lahku mysel, este raz, ak ho pre to stratis, nebude to strata, ale vyhra, ver mi a kedy a ako mu to povedat?, ked budete sami povedz mu, ze mu chces nieco povedat lebo si myslis, ze by to mal vediet, nemusis ist do podrobnosti, iba mu povedz, ze mama ma obcas problem s alkoholom, ak sa Ta opyta na podrobnosti, povedz mu vsetko, co bude chciet vediet
Viem raz to povedat musim, teraz este nie, uvidim ako to bude dalej pokracovat.
Ked naberem odvahu- napisem ako som dopadla.
Ale tak strasne ma to nici.
no to zavisi od vztahu,ci je len kratky(netreba o tom hovorit hned na zaciatku,)alebo ci to beries ako vazny vztah.vtedy je dobre o tom povedat,aby nebol prekvapeny,alebo aby sa to nedozvedel od "dobrej susedky".to zavisi od teba.ak je normalny,nebude ta odsudzovat..
ty mu to musíš povedať ..ak máte vážny vzťah ..MUSíš jednoducho ....nezamlčuj nič ..aj tak sa to dozvie onedlho !! dobrá rada ..neurob to ,čo mne urobil priateľ ....