Dobry den. Prosim Vas o radu uz neviem co mam robit zo svojim 12 rocnym synom. On ma stolicu kazde dva tyzdne. Uz sme sa s nim rozpravali vysvetlovali, ze musi ist uz ka... ale on nechce, ze mu netreba a vzdy az po dvoch tyzdnoch a ked mu aj treba tak to drzi naspat a potom mu, zas netreba a ked ide tak to je strasne co vyde s neho.Moze to byt nejaka choroba? Je to nebezpecne? Dakujem
dva tyzdne bez stolice
ANETA2,
mam 6-rocneho synceka a uz od mala sa trapime s bruskom a pribudlo nafukovanie a zapchy , najskor kazde treti den na zachod , potom sa to zacalo zvysovat. zistili mu hranicne hodnoty na celiakiu. gatro mu zatial neodporucila bezlepkovu, ale u nas je celiakia v rodine celkom dost rozsirena a tak sme sa na to dali , povedali sme to pediatricke, ktora povedala, ze suhlasi a ze treba vyskusat. Viac menej sa mu to zlepsuje. takze mozno by stalo za to aby mu aspon z krvi urobili test na celiakiu, lebo to ma rozne priznaky, resp niekedy aj ziadne a nahodne sa zisti tento problem. Bezlekpova dieta je v podstate zdravsia strava, ja ten problem mam tiez a pri bezlepkovej sa citim ok.
Ci je to nebezpecne... no poviem ti tak, ze ak to neporiesi, necaka ho velmi dlhy zivot, zdravy clovek s plne funkcnym travenim a crevami, ma kadit 2x denne.
Skus velke mnozstva vlakniny, vela zeleniny, malo bielkovin v strave, proste malo maso, vajec, a mliecnych vyrobkov, vela zeleniny, ovocia a lanove semienka, tie su mimoriadne dobre na stolicu.
Kazdy den namoc 2 PL lanovych semienok cez noc v salke vody, aby pustili sliz, a nech to nejak zje. :-) Ale pochybujem, ze to do neho dostanes len tak, skor budes musiet vymysliet nejaky chutny recept.
No nic s nim nebude, vykuchaju z neho nazhromazdene hovna a pojde domov. Maximalne mu tak predpisu Duphalac a poslu ho k psychologovi, ak sa im bude chciet a budu mat naladu sa mu venovat...
aneta 2 držím palce:)a malo by to byť ok hlavne že si s ním išla...
Dnes ho nechali v nemocnici tak uvidim co bude, hned mu dali klistir. Dakujem ,dakujem
Ja by som určite so svojim dieťaťom zašla k doktorovi. No skôr ako pôjdeš, prehodnoť prečo táto situácia nastala. Má dostatok pohybu? Má dostatok tekutín, vláknin, ovocia, zeleniny? Lebo pokiaľ len sedí pri PC a nesprávne sa stravuje črevá dostatočne nepracujú a len sa to v črevách usádza, čo je nebezpečné.
PO dvoch tyzdnoch pomoze len vyuplach, mnohonasobna enema. A trasvenie treba rozhodne napravit, lebo toxiny, co sa vytvaraju v hnijucich potravinach v crevach znicia creva. Poznam viac pripadov, aj v rosine, kde taketo raz za tyzden stolice viedli k degeneracii criev a odoperovani nefunkcnych casti criev po case.
Travenie je vec kyselin enzymov vlaknin a probiotik. Vlakniny a dostatok vody, pripadne "vymastenie" criev musi viest k pravidelnej kazdodennej stolici.
Niektore deti z hluposti pri pocitacovych hrach potlacaju stolizu a tym sa zapecu. To treba zmenit a dohovorit im, ked chcu prezit nejaky cas zivota, doslova
suhlasim s tym co napisal maros. rozhodne to nemozes nechat tak. lebo sa telo infikuje odpadovymi produktami zo stolice. to su zivotu nebezpecne veci.
V prvom rade lekar!!!
A potom konzumovat vacsie mnozstvo vlakniny.
Prehanadlo mu radsej nedavaj. Telo si na to zvykne a potom sa uz bez toho ani nevykaka. Radsej by som poprosila o radu lekarku...