Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Zlomena noha - čo mozem ocakavat?

Príspevok v téme: Zlomena noha - čo mozem ocakavat?
sewie

ahojte, par dni dozadu mi operovali zlomeninu clenku-mam tam dva sroby a kovovu platnicku...
snazim sa mat nohu co najviac vylozenu, ale potom mi trpne a mam pocit ze mi chodidlo mierne opuchlo a vidim mierne modry odtien na niektorych prstoch...je to normalne? kamos ked si zvrtol clenok mal celu nohu fialovo modru a doktor sa preto nejak nevzrusoval...ja sa len chcem uistit....hm:/

sewie

mne kazali cvicit hned po dvoch tyzdnoch-pevnu dlahu som mavala uz len na noc...ale cviky boli take ze mierne ohybanie clenka, neskor kruzenie a pod....ziadne zatazovanie!pokial si tu nohu nechces znova zlomit, tak to nerob!asi po styroch tyzdnoch som sa snazila si navyknut nohu na normalnu polohu-vzdy som ju automaticky davala dopredu, tak ked som si sadla snazila som sa prisunut nohu blizsie k stolicke, a napnut tak stuhnute slachy....po 6tich tyzdnoch som mohla chodit-ale noha slaba ako zelatina a schody sa jej nepacia doteraz-uz chodim 6 tyzdnov....

lesnekino

ahojte, podobne sa mi stalo.Maju mi po 2 tyzdnoch sadrovej dlahy menit dlahu na korkovu, uz sa neviem dockat.Ja som myslela ze dva tyzdne po operacii uz sa moze noha zatazovat nie? Proti opuchom beriem aescin, je volno predajny v lekrani.Co nasleduje po tych 6 tyzdnoch imobilizacie? Ked uz na nohe nie je dlaha? kolko hodin cvicite?

sewie

oh...ako ti mam preboha popisat postup?! a ani netusim preco doktori hovoria take kraviny ako 20% to ako sa prosim pekne da zatazit nohu na 20%? jedine ak tym myslia ze vacsina vahy je na jednej nohe a tou druhou sa len trochu podopries-to je aspon co povedali mne po nejkach 4 tyzdnoch ale nestrasili ma percentami!cize ked som chodila tak som skakala na tej zdravej a ked som stala tak som sa o tu zlomenu nohu len lahucko opierala-ale pri chodzi sa take nieco urobit neda-ked kracas tak prenasas vahu z nohy na nohu-celu vahu! takze pekne krasne skac len na tej zdravej! mimochodom internet je plny videi s rehabilitacnymi cviceniami na clenok:) najskor treba zacat s pohybmi spickou a kruzenim a podobne-hod do googla a ides:)

rija

Ahojte, prosim Vas viete mi poradit ako sa spravne chodi na barliach ked uz treba zacat zatatazovat na 20% nohu?Poprosim o postup...dakujem velmi pekne:)
Zlomila som si totiz sikmo ihlicu az do clenkoveho klbu, takze mam 6 srobov, 3 v clenku a tri v ihlici a platnicku...zatial som pouzivala synov vozik, no povedali mi, ze uz plastovu dlahu mozem dat dole(po 5-ych tyzdnoch, aby nezacala osteoporoza) a mam zacat precvicovat a zatazovat nohu na 20% s nemeckymi barlami, no akosi si nepamatam ako treba spravne chodit a neviem sa dostat na rehabku lebo ma nema kto vozit, zial ja sama nakolko mam aj chore klby to na barliach pesi nezvaldnem...nakolko je to dost daleko a kopec schodov, nechodi mi tam ziaden spoj...
..ozaj ja som si dala namotovat do wc male madlo a dost to pomahalebo pomocou neho sa lahsie vstava i sada...nakolko priestor na wc je maly a dvere su 60-ky.

sewie

no ani mne dokopy nic nepovedali, ina ze mam mat nohu hore-ale ja som ju mala zvycajne tak ze vo dodorvnej polohe, pripadne o kusok vyssie...moc by si chodit nemala -lebo tu nohu by si mala mat hore, co sa pri "chodeni" teda neda.ja som skoro stale sedela ale ked to slo tak som aj tak nejak skakal po byte lebo zo sedenia ma bolel zadok:D a aspon mi na rukach narastli svaly z toho:D...
no ja uz mozem chodit-ale svyl mam stuhnute-chodim celkom normalne az na schody-tam este neviem ohnut slachy co spajaju clenok s patou tak chodim mierne ako robot:D ale cvicim na to a natahujem si svaly a modlim sa nech mozem tento rok na lyze....tak drzim palce!keby daco, som tu!:)

tamburetka

Ahoooj, si zlatá že si nezabudla. tak mám to za sebou, ale v čase ked si písala posledný príspevok, som bola ešte v nemocnici. operovali ma v stredu, domov som šla v sobotu. no je to veselé, bolesť po op. som mala iba ten prvý deň a to mi tlmili, najskôr som mala dlahu a po 2 dnoch mi nasadili termoortézu a tú budem mať asi 6 týždnov. chceli mi vnútiť franc. barle, ale na tých som vôbec nevedela chodiť, našťastie mám požičané podpažové, tak to sa dá. po byte sa pohybujem čo treba, ale vieš ako to je, nemotornosť, nič poriadne nemôžem robiť, na nohu došlapovať nemôžem, som už uležaná, neviem si nájsť dobrú polohu. v slov.nemocniciach je to tak, že nikto ti nedá poriadne inštrukcie ked ideš domov, tak ja teraz neviem ako vysoko mám mať nohu vyvýšenú, či mám hlavne ležať alebo sa aj hýbať /lebo ja iba ležať nevydržím/, dosť to bolí ked sa idem postaviť, to ked sa krv nalieva, musím si ešte aj injekcie do brucha pichať a bandážovať tú druhú nohu. no je toho dosť a je predo mnou ešte dlhý proces kým to opäť bude všetko fungovať a už teraz mi to ide na nervy. a ty si na tom ako?

sewie

ow a co sa tyka pretazenia tej druhej nohy-hej je lepsie pouzit barle lebo aj mne sa stalo ze mi seklo v clenku ked som moc skakala....takze treba opatrne:)

sewie

jasne ze nedavi:) a preco by si nemohla po operacii vstat?nechapem...vsak ti budu operovat "len" clenok. Ked som sa dostatocne "vyspala" tak som par hodin po operacii vstala a isla sama na WC.sice som mala infuziu na ruke takze musela ist so mnou sestricka lebo tahala za mnou ten stojan na infuziu. Infuziu som mala len par hodin po operacii na noc som uz bola bez nej a na druhy den vecer ked mi dali normalnu sadru ma pustili domov. A skusala si niekedy chodit na barliach? podla mna na tom nie je nic tazke len je to trochu namahave. Vozik som si pozicala z jedneho centra, urcite je taka moznost aj na SR, nemocnica ti ho zadarmo neda, ani barle si myslim ale urcite su niekde zdravotne pomocky kde sa da pozicat-ak sa da, urob to! tvoj zivot bude omnoho lahsi....a nebudes az taka nepohybliva ako si myslis.Na WC sa dostanes a aj si tam sama sadnes:) v tom fakt neni problem-len na vsetko si treba najst vlastny system...ja som sa z pociatku pridrzala aj misy ked bolo treba:D

tamburetka

Ahoj Sewie. díky za dalšiu tvoju odpoved, fakt som rada že som vdaka Tebe aspon trošku viac informovaná ako doteraz. neviem, či som to dobre pochopila, ale teba asi operovali v zahraničí? tak sa mi to vidi z tych info čo píšeš. lebo u nás neviem či sú v nemocniciach bezbarierove WC a o možnosti pohybovať sa na vozíku tiež dosť pochybujem. mne bolo povedané iba toľko od lekára, že budem mať 6 týždnov a vyzerá to že v kuse, tú sadru, čiže asi mi nebudú nič meniť a potom budem ešte 4 týždne rehabilitovať. mne by strašne pomohlo keby som vedela že nebudem tak úplne imobilná ako si teraz predstavujem. ako som už písala, na barlách to zatiaľ neovládam, kľudne budem aj hopkať na jednej nohe, lenže tým, že tú zdravú preťažujem dosť už aj teraz, tak sa obávam, že potom bude hotová ešte viac a nerada by som si musela dať operovať ešte aj tú. neviem si predstaviť prvé dni v nemocnici, či mi donesú nejakú misu pod seba, však po operácii určite nebudem môcť vstať, možno na taký 2-3 den. ale čo dovtedy? ako áno, ono to asi nebude také strašne celé, ale mám z toho ozaj veľkú obavu. a tá bolesť ako si písala prvú noc, bolo to dosť zlé, bolelo to moc? a kde si mala zavedenú infúzku na ruku? a ako dlho si ju mala, aj na druhý deň? ak si náhodou bola operovaná na slovensku, napíš mi prosím ťa kde a ako si bola dlho v nemocnici? tak zas dalsie otázky, snád ti to nevadí...pa