kopirujem ti to s toho co som si ja okopirovala vcera do wordu lebo som tiez chora :)
Chren a med
Chren po nastrúhaní uvoľňuje silice stimulujúce sliznice a uvoľňujúce hlieny. Preto si už pri jeho strúhaní poriadne poplačete, čo je však dobre, pretože sa prečistíte. Chren pôsobí protizápalovo, je vhodné užívať ho pri prechladnutiach a angínach, pôsobí pozitívne na obranyschopnosť tela, eliminuje infekcie
Pri nachladení pite nielen dostatok tekutín, ale doprajte si i dva taniere kuracej polievky denne. Kuracia polievka zabráni tvorbe hlienu.
Na začínajúcu chrípku vám pomôže čaj s dvomi lyžicami bazového kvetu a šípok, 1 lyžicou medovky a materinej dúšky. Všetky bylinky zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 15 minút. Do čaju pridajte pomarančovú šťavu.
Dutiny prečistí slivovicový kúpeľ . Do horúcej vane pridajte dva poháriky slivovice a kúpte sa asi 20 minút. Dýchanie sa výrazne zlepší.
Nádchou zanesené dutiny uvoľní kúpeľ rúk (po lakte) a nôh (po kolená) v teplej vode.
. Na kašeľ a priedušky pomôže cibuľový med. Cibuľu nakrájajte na kocky, zalejte medom a nechajte v chladničke do druhého dňa. Cibuľa pustí šťavu a tou si „slaďte“ čaj. Chuťovo to vôbec nie je zlé.
Pri silnom nachladnutí pomôže rozdrvený varený zemiak. Zabaľte ho do šatky, priložte na čelo a nechajte pôsobiť, až kým nevychladne.
Do horúcej vody pridajte morskú soľ, harmanček a polievkovú lyžicu medu. Pod uterákom inhalujte.
Na odstraňovanie hlienových nánosov pri nádche, ale aj kašli je dobrý cibuľový sirup. Jednu veľkú cibuľu najemno pokrájajte a roztlačte v 100 ml vody. Šťavu povarte s 200 g kryštálového cukru, kým nezhustne na sirup. Užívajte čajovú lyžičku každú hodinu až do ustúpenia ťažkostí.
Čaj, ktorý rozpúšťa hlieny, pripravíte, ak zmiešate 40 g tymianovej vňate, 30 g skorocelových listov, 10 g koreňa prvosienky a 20 g anízu. Vrchovatú polievkovú lyžicu tejto čajovej zmesi zalejte litrom vriacej vody a nechajte 10 minút vylúhovať. Precedené pite denne 4 šálky.
takze tak :)
inak mne pomohl sirup od doktora thaisa-mucoplant skorocelovy sirup sa to myslim vola,...to som vtedy vykaslavala nenormalne veci z hrdla