neviem čo to somnou je

Príspevok v téme: neviem čo to somnou je
lilliann

Dobrý deň. Za môj problém sa sama hanbím a nevie o ňom zatiaľ nikto a v poslednom čase ma to tak zožiera, že som sa rozhodla o tom napísať a nechať si poradiť. Ide o to, že mám 2 a pol roka priateľa a ten má o pár rokov staršiu sestru. Všetko sa to začalo jedným dňom, kedy sme boli spolu a oslovil ma zdrobneninou sestrinho mena. Znepokojilo ma to, ale potom som to brala ako srandu, že sa pomýlil.Lenže postupom času som si všimla, že o nej často hovorí a väčšinou len v superlatívoch. A odvtedy sa stále s ňou porovnávam, ona je proste taký človek, ktorý má všetko, každý ju má rád, vychádza jej všetko, čo chce, proste jej život je ako prechádzka ružovou záhradou..a ja jednoducho všetko čo spravím, alebo čo mám, ako vyzerám, vždy vždy porovnávam s ňou. Často mám pocit ako keby bola v očiach môjho priateľa dokonalá alebo ja neviem..a ja sa potom vždy trápim, pretože sa cítim pri nej menejcenná a zároveň menejcenná v očiach môjho priateľa :( často kvôli tomu dokážem preplakať aj dve hodiny, nechápem čo to so mnou je. O závisti sa tu nemôže hovoriť, ja ju mám hrozne rada, preto nechápem prečo mám z toho také stavy. Aj prednedávnom odcestovala a predtým sa stále o nej hovorilo, aj priateľ mi stále o nej hovoril tak som mu naznačila, že mi to už prekáža a urazil sa na mňa, že to odo mňa nečakal, že je to jeho sestra, že mi dokonca zohnala robotu, že pre mňa vždy všetko spraví a že nepochopí ako mi to môže vadiť keď sa o nej hovorí. Odvtedy mu nič nedávam najavo ohľadom nej, radšej to dusím v sebe, alebo sa potajomky vyplačem a aspoň na chvíľku mi je lepšie. Prosím, ak ste to niekto dočítali až do konca, veľmi rada by som bola, aby ste mi pomohli alebo aspoň poradili čo mám robiť, aby som nebola taká posadnutá a stále sa s ňou neporovnávala, pretože už mi z toho začína šibať a v poslednej dobe sa už fakt cítim, že som oproti nej čistá nula :( ďakujem všetkým za reakcie

Bartas

lilliann

tomu sa hovorí vošemetní situace. prepáč za zľahčovanie ak by sa zdalo.
rpoblém by som potom videl v priateľovej rodine a tak isto aj v tebe.

v rodine ten, že sa asi moc vychvaľujú čo určo vie liezť na nervy, takéto vzťahy rodinné.

v tebe, že si sa nechala vtiahnuť do tohoto kolotoča superlatívov a viažeš ich na seba. jednoducho sa mi píše v mojej pozícií, keď viem že keď si poviem že maj pi.i tak aj mám. poradím to aj tebe, maj pi.i, skús to brať s nejakým zdravím nadhľadom a nepripúšťaj si nejakú podradenosť.

takto by som to riešil ja.

taký príklad ak smiem,
bol som u známich na návšteve kamoška a kamarát. super akcie pohostenie a podobne. začal som to porovnávať s tým ako by som to urobil ja. nevzniklo mi nič pekné z toho, akurát iba "depka", čo som si však neuvedomil je fakt možností ktoré mám ja a ktoré majú oni. po tomto už nemám nejakú podradnú náladu pri ich návšteve.

system

ja nechapem preco sa niekto snazi byt ako niekto iny, nesnaz sa byt taka ako ona, jemine si unikat, bud sama sebou, nemusis byt dokonala, chytra a neviem co este rovnako ako ona. hlavne bud sama sebou.

Bartas

lilliann

tomu sa hovorí vošemetní situace. prepáč za zľahčovanie ak by sa zdalo.
rpoblém by som potom videl v priateľovej rodine a tak isto aj v tebe.

v rodine ten, že sa asi moc vychvaľujú čo určo vie liezť na nervy, takéto vzťahy rodinné.

v tebe, že si sa nechala vtiahnuť do tohoto kolotoča superlatívov a viažeš ich na seba. jednoducho sa mi píše v mojej pozícií, keď viem že keď si poviem že maj pi.i tak aj mám. poradím to aj tebe, maj pi.i, skús to brať s nejakým zdravím nadhľadom a nepripúšťaj si nejakú podradenosť.

takto by som to riešil ja.

taký príklad ak smiem,
bol som u známich na návšteve kamoška a kamarát. super akcie pohostenie a podobne. začal som to porovnávať s tým ako by som to urobil ja. nevzniklo mi nič pekné z toho, akurát iba "depka", čo som si však neuvedomil je fakt možností ktoré mám ja a ktoré majú oni. po tomto už nemám nejakú podradnú náladu pri ich návšteve.

lilliann

Weva: pochvalia, oni su strašne zlati, ale ja mam v sebe taky ten pocit, že nie som dosť dobra ako ona alebo čo..ja viem, je to chyba vo mne, musim začať inak rozmyšlať, lebo to porovnavanie všetkeho s ňou mi berie tolko energie a tak mi to dokaže pokaziť naladu, že s tym chcem prestať..len ma to bude stať určite veela presviedčania samej seba, že sama som vynimočna..ale budem sa pokušať..ďakujem veľmi pekne za všetky rady :)

Weva

a pochvalia i Teba ked sa Ti nieco podari?

A inak u mna a segry je to presne ten vekovy rozdiel, takze fakt nechceml teraz hlasit, ze mam patent na riesenie :) ale fakt z toho musis vyrast a sustredit sa na seba.. Priatel by s Tebou nebol keby si pre neho nebola ta naj laska na svete a to ze ma super rodinu je dolezite - ak zostanete spolu nebude to len on ale cela jeho rodina ktoru si "vezmes"...

Znie to ako omielanie stale dookola ale fakt sa musis prestat porovnavat a upriamit sa na to v com si ty vynimocna. Iste ste celkom rozlisne, nie? To ste rovnake vo vztahu k prirode, zvieratam, umeniu, hudbe, sportu, vzdelaniu? Nechce sa mi verit!!!!

lilliann

Bartas: a ešte som chcela k tomu, že sa s ňou nemam porovnavať..vieš, niekedy keď pridem k nim a nahodou nespravim skušku tak si pripadam ako neschopna a mam potom pocit, že ma tak aj jeho rodičia beru, lebo vždy keď sa niečo podarilo jeho sestre, tak sa s tym vždy chvalili ako keby bola najužastnejšia na celom svete..

lilliann

Weva: je staršia o nejake 4 roky, a prave preto kolko toho ona už zažila a dokazala sa snažim aj ja byť taka a keď sa mi niečo nahodou nepodari, tak sa hneď citim menejcenna oproti nej..

2bodka: oni su doma taka rodina, že oni si všetci hovoria takymi milymi menami..ale tak jej meno pri mne si mohol odpustiť..ja viem, že sa to niekomu môže zdať ako nejaka volovina, ale ja na to stale myslim, ako ma mohol nazvať inym menom, ešte aj jej..

Bartas: ja si myslim, že keby mu to poviem aj inokedy, tak jeho reakcia bude taka ista..oni su na seba ako rodina strašne naviazani a tak isto aj on na ňu, preto to radšej nechcem rozoberať ale chcela som, aby mi niekto aspoň takto online pomohol a aby som to začala riešiť, pretože už ani mňa to nebavi, len neviem prečo ale stale mam nejaky ten blok v sebe, že ona je ta lepšia z nas dvoch a nechapem ani sama, prečo nas tak porovnavam..a čo sa tyka jej spravania voči mne, tak si nemôžem sťažovať..fakt super baba, vždy sa mame o čom porozpravať, s vela vecami mi pomohla, preto nechapem prečo to všetko robim..asi preto, lebo si stale myslim, že je pre neho lepšia alebo ju berie ako dokonalu..a priateľa s tym nechcem už zaťažovať, on je skvely, velmi sa v našom vzťahu snaži a nechcem to tymto pokaziť, preto sa chcem v tomto zmeniť a konečne mať vačšie sebavedomie, len neviem ako nato

Bartas

lilliann

čo ja viem potom, skús ešte raz možno len nebola pre neho tá správna nálada.

a tá jeho sestra sa ako k tebe správa ?

ešte som si všimol že si napísala približne v takom istom čase ako som ja rozpisoval svoj príspevok. píšeš že ke´d sestra niečo spraví a tebe sa podobná vec nepodarí tak si "za debila". neporovnávaj sa s ňou prosím, nie si jej klon si jedinečná osobnosť ktorá nemá páru. nezúčastňuješ sa s ňou vo volákej súťaži, tak tohoto si nevšímaj. skús aspoň. ;-)

2bodka

Moj priatel sa sprava presne opacne. Nepoznam jeho sestru dokonale, ale neustale na nu nadava. Aj my sme sa s branom "neznasali" ked sme boli mali, aj sme sa vela krat pobili a obcas boli z toho aj nasledky (zlomene prsty na nohe, rozbity nos - mimochodom ten som rozbila bratovi ja a bola som na to aj pratricne hrda), ale vyrastli sme z toho a teraz si ako dospeli ludia radi pomozeme a stojime pri sebe. Moj priatel vsak na segru dost casto nadava (pre blbosti) a ja sa jej potom musim zastavat, pretoze mi nie je prijemne ze o nej skaredo hovori. Takze aj take su rodinne vztahy :D Ale nezazila som, ze by mi brat hovoril zdrobnelinkou :-O to sa mi zda trochu prilis... No a keby ma priatel oslovil zdrobnelinou svojej sestry, asi by som ho podozrievala z incestu :D
Ale to urcite nie je tvoj pripad. Niektori ludia si proste asi len viac viazia toho, ze maju surodenca ;)

Weva

No ja som mala uprimne taketo stavy z vlastnej sestry. Akoze nik mi ju nechvalil a teraz s dospelou hlavou viem, ze nas maji rodicia rovnako radi :) ale bola starsia, vyspelejsia, krajsia (v mojich ociach), vzdy elegantna a oblubena - ja som bola taky chalanisko s roztrhanymi riflami a kockovanou koselou a ona dama... Ale vyrastla som z toho a dnes vidim, aka sme kazda ina a ze sa to neda porovnavat. To je asi prve co musis stpravit - prestat sa porovnavat, pretoze to vobec nikam nevedie. Skor to ber ako super inspiraciu aby si na sebe zacala v tom co sa Ti na nej paci pracovat. Predpokladam ze je starsia ak uz ma skolu a Ty svoju este robis - ved to je normalne, aj Ty dokoncis, daj si cas.