3jky na vysvedceni na gymnaziu

sweater

matus nieje skola ako skola ani gympel ako gympel a niektorym staci pocuvat na hodine a vedia to lepsie ako ten co sa uci cele dni, netvdim ze je to pripad zrovna teba a kamosov ale aj takto to byt moze

matus111

Tak ja chodím na SOS Technickú. Obor Mechanik Mechatronik. Je to informatika, strojárstvo a elektrotechnika. Učím sa 2 hodiny denne je to dosť náročne. Budem mať 1-2-ky ale niekedy neviem či mi tie známky stoja za ten stres. Snažím sa byť ten najlepší ale niekedy je to až na škodu. Spolužiaci majú 2-3-ky a užívajú si život a ja sa stále len učím a stresujem. Ale na druhej strane ma baví to čo sa učím. A nechcem nikoho podceniť ale mám veľa kamošov čo chodia na Gymnázium a keď som videl ich učivo a naše tak to sa nedá porovnať. Majú toho podstatne menej. A učia sa o dosť menej ako ja a majú rovnaké známky ao ja

Eva531

Ak ma niekto trojky na takej skole, ako je gymnazium, nemusi to este znamenat, ze je hlupy, dokonca ja si myslim, ze vo vacsine pripadov ani neznamena. Hlavny problem vidim v tom, ze na vacsine gymnazii (sama som chodila na gympel)je sposob skusania uplne odlisny ako na zakladnych skolach. Na zakladnej sa skusa velmi casto, cize na kazdej hodine, ale vzdy iba z noveho uciva. Takze pride napriklad dejepis a na tej jednej hodine musi vystupit pred tabulu nejakych 6, ci 7 ziakov, ale s tym, ze kazdy dostane iba to nove ucivo. Jeden a ten isty ziak odpoveda takmer na kazdej tretej hodine, ale nikto od neho nevyzaduje, aby od slova do slova zarecitoval nieco, co sa preberalo pred styrmi mesiacmi, dokonca ani to, co sa preberalo pred tyzdnom. No na gympli to funguje vacsinou tak, ze pol roka chodia ziaci do skoly a nikto ich neskusa, profesori nanajvys pridu do triedy a vysvetlia ucivo, ale nekontroluju ziakov, ci sa ucia priebezne. Lenze nejaky ten tyzden pred klasifikacnou konferenciou zrazu pride naval pisomiek a skusania, ale s tym, ze ziaci musia vediet od slova do slova zarecitovat cele polrocne ucivo, pripadne cele stvrtrocne. A prave o to ide. Proste niektori ziaci maju tak dobru hlavu a su tak bystri a sikovni, ze kym este chodia na zakladnu, nikdy sa neucia doma, iba si ten dejepis raz precitaju cez prestavku v skole, vystupia pred tabulu a dostanu jednotku, matematiku pochopia uz na hodine, pokial davaju pozor a domacu ulohu naskrabu rychlo cez prestavku v skole. Za 10 minut, pocas ktorych trva prestavka, su schopni napisat dokonca aj celkom pekny sloh, sice kratky, ale na jednotku staci. Ak decko s tak dobrou hlavou a s takym talentom nikdy rodicia nekontroluju, ci ma napisanu ulohu, ci sa naucilo a podobne, pretoze ich uspokoji vylucne len to, ze nosi domov zo skoly jednotky na vysvedceni, ale nezaujima ich pricina, preco tie jednotky ma, teda ci ich ma preto, lebo sa cele dni doma uci a drie, alebo ich ma preto, lebo ma tak dobru hlavu, ze nato, aby malo ciste jednotky, mu staci, ze si svoje skolske povinnosti plni cez prestavky v skole, zatial, co doma sa nikdy neuci, flaka sa po vonku a uziva si zivot, lebo si to vzhladom na svoje rozumove schopnosti moze dovolit. Lenze taketo decko bez ohladu na talent a bez ohladu na dobru hlavu je lenive, mozno aj preto, lebo rodicia vo vychove nieco zanedbali, cize nechtiac v nom podporovali tu lenivost, proste neposnazili sa o to, aby si to decko uz v detskom veku vypestovalo taky zvyk, ze ucit sa treba aj doma. A ak si niekto takyto zvyk nevypestuje este v detskom veku, tak v puberte uz je zvycajne neskoro, obzvlast, ak sa jedna o cloveka, ktoremu na znamkach nikdy nezalezalo, nezalezalo mu na tom, aby mal ciste jednotky, ale na zakladnej ich proste mal bez ucenia a bez namahy, len vdaka talentu, ktory si nevazil a ktorym mrhal. A prave takito ludia potom casto mavaju na gymnaziach trojky, pretoze pokracuju aj nadalej v tom svojom prestavkovom uceni, ale doma si nad knihu nesadnu. Sadnu si iba ti, ktorym na znamkach zalezi a chcu mat tie ciste jednotky aj nadalej. Ale tak, ci onak je v puberte velmi tazke prinutit sa do ucenia sa doma pre niekoho, kto pocas zakladnej skoly nebol na to zvyknuty. Jednoducho prestavka na gymnaziu trva len tolko minut ako prestavka na zakladnej skole a cele polrocne, ci cele stvrtrocne ucivo sa za jednu prestavku neda stihnut ani len precitat, nie este nadobudnut vedomosti hodne jednotkara, to proste nejde. Cize nech je uz clovek akokolvek sikovny, bez toho, aby sa ucil doma, jednotky na gymnaziu mat nebude. Co sa tyka rozumovych schopnosti ziakov a ich pristupu k uceniu, tak ja rozlisujem 4 typy ziakov:
1.) Ti, ktori maju dobru hlavu a su usilovni
2.) Ti, ktori maju dobru hlavu a su lenivi
3.) Ti, ktori maju slabsiu hlavu a su usilovni
4.) Ti, ktori maju slabsiu hlavu a su lenivi
Uz som sa asi prilis rozpisala. Chcela som tym napisat len tolko, ze ak ma niekto dobru hlavu a je od prirody lenivy, pricom tu lenivost v nom este aj rodicia nechtiac podporuju tym, ze ho nikdy neskusaju a nekontroluju, ci ma napisane ulohy, dokonca ho za vysledky v skole este aj chvalia, tak na zakladnej sa mu to este neprejavi na znamkach, ale na strednej uz ano. Dokonca ak ma niekto slabsiu hlavu a je usilovny, tak svojou usilovnostou moze dosiahnut to, ze ma na gymnaziu lepsie znamky ako ten, kto ma dobru hlavu a je lenivy. Nehovoriac uz o vysokej skole, tam to plati mozno aj dvojnasobne. Cim vyssi stupen skoly, tym viac ocenena je usilovnost a tym viac je potrestana lenivost. Samozrejme uplne idealne je, ak ma niekto dobru hlavu a je usilovny, zaroven mu aj zalezi na znamkach a rodicia ho v detskom veku skusaju, kontroluju, ci ma napisane ulohy, ak treba, aj sa s nim ucia a venuju sa mu, rozpravaju sa s nim o skole, zaujimaju sa o jeho vysledky a vzdy ho nejakym sposobom motivuju k uceniu... ale take stastie nema kazdy. Kto to stastie ma, ten si dokaze aj na zakladnej, aj na strednej, aj na vysokej akosi tak spravne rozdelit svoj cas jednak na ucenie, a jednak na uzivanie si zivota a zaroven aj dosahovat vyborne vysledky v skole. Tiez si myslim, ze ak sa vyslovene nechystas na nejaku "vychytenu skolu", ako napriklad pravo, ci medicina, tak vobec, ale vobec nemusis lutovat, ze si tie ciste jednotky nemala, lebo velka vacsina z uciva, ktore od teba profesori vyzaduju, ti do tvojho praktickeho zivota aj tak na nic nebude, chcem tym povedat, ze zamestnavatelia to od teba vyzadovat nebudu. Ziadane su jazyky a mnohokrat sa veru stane, ze clovek bez VS, ktory perfektne ovlada aspon jeden svetovy jazyk, si najde lepsiu pracu ako clovek hoci aj s dvoma VS, ktory neovlada ziadny svetovy jazyk. Takze ak ti zalezi na tom, aby si bola v zivote uspesna, uc sa hlavne jazyky - anglictinu, nemcinu... nie pre znamky, ale pre seba. Ak aj budes mat teraz nahodou teraz z anglictiny trojku, chyt cez prazdniny do ruky anglictinu pre samoukov a precitaj si kazdy den polovicu lekcie a uvidis, ze na buduci rok na polrocnom vysvedceni uz bude jednotka :) Pripadne si kup nejaku ucebnicu strojopisu pre samoukov a uc sa ten strojopis na pocitacovej klavesnici hoci aj na ukor nejakych predmetov, o ktorych si si na sto percent ista, ze ti do zivota praktickeho nikdy na nic nebudu. Cudovala by si sa, ako taky strojopis dokaze ulahcit zivot ludom, ktori ho ovladaju. Nielen pre pripad, ak si nahodou v buducnosti najdes pracu v kancelarii, ale napriklad aj na take chatovanie na Facebooku, ci na pisanie do takychto for :) Ak napriklad nechces ist na pravo, kludne sa na ten dejepis vyflakni. No zacni pomalicky uvazovat o tom, z ktorych predmetov by si chcela maturovat a aspon tie styri predmety sa snaz zvladnut na jednotky. V takom pripade mas pomerne vysoku sancu, ze zmaturujes na ciste jednotky. Ak ti na znamkach nezalezi, neuc sa pre znamky, ale ak chces v zivote nieco dosiahnut, co urcite chces, uc sa pre seba to, co povazujes za dolezite pre svoj prakticky zivot.

rew

zuf99ala> ak chces urobit mamine radost a je este sanca aspon nieco opravit, vyber si jeden predmet s ktorym to vyzera najslubnejsie a skus to. Ale je pravda ze to ake mas znamky moze trapit akurat tak tvojich rodicov, aby sa tym mohli chvalit pred znamymi, o par rokov na tom absolutne nebude zalezat. pokial viem, na niektore vysoke skoly beru bez prijimacok ludi s dobrym prospechom, alebo ti aspon pripocitaju nejake body (aspon pred siestimi rokmi to tak bolo..), no ak sa zamerias na predmety ktore chces dalej studovat a spravis dobre prijimacky, moze ti to byt jedno. Ja som mavala vzdy jednicky, matka to brala dost vazne, ale mne to urcite nestalo za tie stresy.. :/ keby som sa viac venovala tomu co na gympli neucia a co teraz potrebujem ku svojej praci, mala by som to teraz ovela lahsie.. na druhej strane lutujem ze som sa viac nevenovala napr cudzim jazykom kt sme mali v skole, brala som to ako povinnost, neuvedomovala som si ze to raz budem fakt potrebovat. takze odporucam neflakat to uplne, ale vybrat si veci ktore ta bavia a ktore suvisia s tym co chces robit v buducnosti, tym sa venovat na sto percent a z ostatnych predmetov sa snazit neprepadnut :)

fixxx

no podla mna su to dobre znamky...aj ja tek budem mat a to chodim do 3 rocnika na SS a na rok maturujem (asi by soms a mala zacat ucit co?)
no a "alibi" ja som tiez chodila na osemrocne gymnazium ale v sekunde som to vzdala lebo sa mi nechcelo tak vela ucit...viac ma to tahalo von za kamaratmi..tak som prestupila na ZS a nelutujem to vooobec.... moji spoluziaci z gymnazia tento rok maturovali...stresovali..mna to caka na rok..bola som aj na ich stuzkovej..:D

zuf99ala mas len dve moznosti...ak ta takto chytaju depky a neviem co...tak si sa mala ucit a je to tvoj problem...a druha moznost....mat dvojky a trojky a uzivat si zivot....tak si vyber...:P

Matyo

heh dvojky, trojky na gymply sú super známky, neviem čo stresuješ, uži si mladosť, chodievaj von a hlavne si potom vyber VŠ, ktorá ťa bude baviť, má dobré meno a absolventi sú žiadaní na trhu práce, žiadne súkromné blbosti, sociálne práce, enviro odbory, už aj právo a ekonómia je dnes out, ale na to máš ešte cca. 2 a pol roka čas takže kľud!

alibi

zalezi na aku skolu chces ist. napr. na medicinu tusim niekam beru so samymi jednotkami. ale vseobecne odporucam sustred sa na smer ktory ta bavi (napr u mna to bola biola a chemia) a to ostatne zvolni. ak vies ze budes chciet ist na pravo tak sa venuj dejepisu a tak vo volnom case..tomu co ta bavi. mne napriklad bola na chemiu geografia na hovno a tak som k nej aj pristupovala. z bioly a z chemie som bola vzdy dobra.

zuf99ala

Boze tieto slova ako balzam na dusu ,Fakt dakujem .:) Akoze mam z 9 predmtov asi 4x trojku a zvysok 2 a 1tky.. Vazne je uspech v dospelosti nulovo zavisli od znamok v skole?Lebo sa bojim ze me nazboeru na vysku , ze mi bude chybat ucivo .. a tak :( och .. a uz teraz mam 5 dni do klasifikacnej uz to moc neopravim a uplne urpimne .. moc sa mi ani nechce od rana do vecera do toho pozerat a robit nemozne zazraky.

zuf99ala

Boze tieto slova ako balzam na dusu ,Fakt dakujem .:) Akoze mam z 9 predmtov asi 4x trojku a zvysok 2 a 1tky.. Vazne je uspech v dospelosti nulovo zavisli od znamok v skole?Lebo sa bojim ze me nazboeru na vysku , ze mi bude chybat ucivo .. a tak :( och .. a uz teraz mam 5 dni do klasifikacnej uz to moc neopravim a uplne urpimne .. moc sa mi ani nechce od rana do vecera do toho pozerat a robit nemozne zazraky.

sweater

alibi ma pravdu, sama to pochopis ked budes na vyske, nevyprdni sa na skolu ale nestresuj sa z dvojok, trojok, uvidis ze to ti nic nezaruci...