Dobrý deň chcela by som sa opytať na vaše skusenosti kto má ZPS...
Je možné dostať preukaz ZPS kvoli ťažkej skolioze??? Neviem koľko percentnú mam skoliozu, nakolko ešte len planujem ist k ortopedovi.
V mladsom veku som nosila 2 korzety, ktoré bohužial nepomahali...lebo mam problem zo stavcami namiesto normalneho stavca ja mam trojuholnik, tak sa mi samozrejme cela chrbtica vykrivila mam aj hrby, ktoré su veľmi škarede..
Chrbat ma boli pri namahavej praci, ked dlho stojim, ked dlho sedim, ked dlho chodim...hned ako to pride mi musi niekto chrbat pomasirovat...
Ortoped mi vravel (keď som mala cca 12r.), ze sa s tym nic neda robit, len musim chodit vyrovnana, lebo keď budem staršia tak ma chcrbat bude boliet, a budem musieť ist na operaciu...
A stalo sa, boli ma a chcem s tým niečo robit!!!
Myslíte, ze by som mohla žiadať aj o preukaz ZPS, alebo na ťažku skoliozu sa nedava? Pamatam si, že moja spolužiačka z VS nosila korzet, sice jej ho uz netrebalo, bola úplne rovna, nosila ho od puberty, a mala preukaz, že je zdravotne ťažko postihnuta ZŤP.....
Tak ja teraz neviem, mam sa nato pytat lekara? alebo ma vysmeje, ze čoto od neho chcem.... :(
Občan so zníženou práceschopnosťou "ZPS" a skolioza
v tabulke pre invaliditu je skolioza bodovana takto :
Ostatné postihnutia chrbtice (vrodené alebo získané deformácie) s poruchou funkcie
a) ľahkého stupňa 10%
b) stredného stupňa (napr. vo viacerých pohybových segmentoch vyjadreným obmedzením až stuhnutím chrbtice, pri skolióze 40o - 75o pri klinových stavcoch, motýlikovitých stavcoch, pri fixovanom okrúhlom chrbte s tvorbou gibbu) 35 - 45%
c) ťažkého stupňa (napr. stuhnutie viacerých stavcov chrbtice, používanie trupovej ortézy, ktorá zahaňa tri časti chrbtice, extrémne skoliózy s otočným sklzom, spondylolistéza so sklzom o 2/3 tela stavca) 60 - 70%
este dodavam, ze invalidita je priznana od 41% a plná od 71% za podmienky splnenia zaplateneho povinneho poctu rokov dochodkoveho poistenia
To zalezi od nalady a postoja posudkara.