Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Strata pigmentu, alebo niečo iné?

Príspevok v téme: Strata pigmentu, alebo niečo iné?
smilla

Ahoj,

mám 24 rokov a nasledujúci problém. Po tohtoročnom prvom opaľovaní mi na tvári zostali biele fľaky. dva veľké na oboch lícach, jeden na celej brade a menší na čele. drobné biele fliačiky som spozorovala aj na hánkach rúk, inde zatiaľ nie. Spočiatku som si myslela, že som v tých miestach mala nanesenú hrubú vrstvu opaľovacieho krému a preto ma neopálilo, pri ďalšom opaľovaní som si dala pozor na dôkladné rozotretie krému, no rozdiel bol ešte výraznejší, týždeň som sa skúšala opaľovať po 5 minút denne bez opaľovacieho krému. Nepozorujem na koži nič nezvyčajné, mám ju presne takú istú ako v iných miestach, nie je to ani žiaden exém, skôr mám dojem, akoby som v tých miestach nemala pigment, proste ma tam neopáli. tiež som si všimla, že mi v poslednej dobe vyrastajú úplne biele mihalnice. Dosť ma to trápi, nakoľko je to viditeľné, musím to maskovať makeupom, ktorý bežne vôbec nepoužívam a v týchto horúčavach to teda nie je nič moc a farbou na líca. Z liekov beriem len euthyrox 75 na štítnu žlažu, ale ten už beriem druhý rok, z vitamínov som brala som nedávno len revalid tabletky. a jedla som v poslednej dobe možno až príliš veľa mrkvy - 3. 4 denne. Je možné, že strácam pigment? Treba s tým ísť na kožné, alebo sa nemusím znepokojovať? Ďakujem

anonym_2137

Pochybujem, že štítna žľaza má s tým niečo spoločné. Ja mám tiež vitiligo, čiže stratu pigmentu. Začalo to asi pred 20 rokmi, šla som na jazero, samozrejme vtedy som sa ešte nechránila krémami a okolo očí ma od slnka pálilo. Na nafukovačke som sa len oblievala a chladila tie miesta. Sčerveneli a potom zbledli na bielo. Dnes badám návrat pigmentu, ale len miestami, ale dá sa to mejkapom zamaskovať.Objavili sa mi fliačky aj na rukách, v zimnom období to tak nevidieť, ale keď sa opálim tak sú dosť viditeľné. Preto radia aby sme sa vyhýbali slnka alebo používali vysoký faktor.Keď sú orechy ešte v tej zelenej šupke, tak si ich potieram s tou šupkou ono to pekne zhnedne.Bohužiaľ lekár ti nepomôže.

smilla

Tak toto ma dorazilo. Na vyšetrení štítnej žľazy som bola naposledy pred týždňom a lekár ma odpinkal, že to s tým absolútne nesúvisí. Hlavná vec, že sa so mnou bavká už druhý rok a nevie mi utrafiť správne lieky ani dávku.

jajka001_

Ako príčina vitiliga sa uvádza predispozícia k autoimunitným pochodom namiereným proti melanocytom (pigmentovým bunkám). Liečba je len symptomatická, snaha dosiahnuť uspokojivý kozmetický efekt. Lokálne sa aplikujú líčidlá, fotoprotektívne preparáty, okrajové hyperpigmentácie sa dajú odfarbovať. Význam má tiež fotochemoterapia psoralénmi a UVA lúčmi, ktorá je dosť nákladná a má vysoké riziko nežiaducich účinkov. V spojení s opaľovaním alebo ožarovaním UVA lúčmi sa dá tiež podávať aminokyselina denylalaninu alebo furochrom khellin. Čerstvé ložiská sa niekedy dajú liečiť miestnou terapiou kortikoidmi. Osobám s nažltnutou farbou pleti a akrálnym vitiligom sa dá celkovo podávať aj betakarotén.

jajka001_

ano je to viac ako pravdepodobne a treba s tym ist za lekarkou
ked som bola mala poznala som dievca ktore to malo a liecilo sa a potom to mala ok tak si myslim ze to nemusi byt trvale. ja by som isla cim skor.