Dobry den vsetkym. Neviem ci je uz zalozena tema ohladom historionskej poruchy osobnosti, ale ak nie, chcel by som ju zalozit. Mam priatelku, ktora vykazuje vela prejavov takejto osobnosti (avsak nie vsetky, preto si nie som isty a netvrdim ze k historionom patri), ale predsa by som Vas vsetkych chcel poprosit o Vase rady, tipy, triky, prip. osobne skusenosti s takymito ludmi. Ako s nimi zit, ako na nich, ako zvladat konflikty a ako sa k nim spravat, ako im davat najavo lasku a to ze si ich vazite, ak chcete s takymto clovekom mat dlhodoby vztah. budem VELMI VDACNY za kazdy postreh, pomoze mi to.
Historionska porucha osobnosti
život s takým človekom nebudeš mať jednoduchý. mal by si sa radšej poradiť s odborníkom.
dakujem Vam za vsetky postrehy. Najme 123456882, toto boli velmi zaujimave slova, vdaka. Nad tym, ako ju presvedcit, ze inu nechcem, sa veru zamyslim. Mozno to vidim velmi zjednodusene, ja to robim tak, ze v jej pritomnosti nepozeram na ine, a ak sa stane, tak hned na to pochvalim jej (mojej priatelky) krasu a poviem, co bolo zle na tej, na ktoru som pozrel. Snazim sa jej co najcastejsie opakovat, co je na nej dobre a pritazlive, aj vzhladom na to ze viem, ze doma pochvaly pocuva len vynimocne, a celkovo si to od rodicov dost odtrpi. Samozrejme jej aj poviem, ze nechcem inu, plus nekomunikujem s dievcatami a ani nikam velmi nechodim. Asi by to naozaj chcelo nejak vynimocne dokazat, ze nechcem inu, budem musiet nieco vymysliet:). Inak s tymi hadkami, my nebyvame spolu, ale mozem povedat, ze uz raz davno som takto v uvodzovkach tresol dverami a aj som si na dve hodiny vypol telefon, ale to bolo pred viac ako dvoma rokmi a vycita mi to dodnes. Ked hadka trva povedzme dve hodiny a nikam nevedie, mam chut to urobit, ale ju by to velmi zranilo, je dost citliva. Len kiez by aj ona brala ohlady na mna, k tomu co si spominala 123456882, ak ja nahodou chcem od hadky utiect, jej nezapne ze asi to je preto ze je neprijemna, ale skor ma obvini, ze vraj je mi jedno ci ona chce byt so mnou alebo nechce a ze kaslem na nu. To ale nie je pravda. Nuz, asi to bude zlozitejsia povaha. Ale nebudem tu rozpisovat, Dakujem Vam za vsetky postrehy, beriem si k srdcu....
HISTRIÓNSKA PORUCHA, nie historionska...
ahoj, idem ti poradit takýmto stýlom že sa priznám že niecim podobným som trpela ja...a tak ako ty nevies ci je to tá porucha alebo ma zhodou okolnosti viac spoločneho s tvojou partnerkou a nie je to ta porucha, tak neviem ani ja ci som "to" mala ci len vela spoločného...takže, konkretne ziarlivost napr. sucasny partner mi dal najavo ako iným sposobom ako predchadzajuci, že pre neho ina neexistuje ...musis ju o tom presvedcit ale nevtieravo nie týmito slovami ale tým že jej zdvihnes sebavedomie(aj ked sa zda že ho má, nemusí) vyčítanie maličkostí-už aj ked ti to lezie krkom, tvar sa že ju pocuvas, je to ukludnujucejsie než vysvetlovat jej že rozoberáte nezmysly..alebo..moj partner urobil jednu vec..hucala som a hucala a hucala až sa zobral a odisiel a vratil sa až dalsi den poobede(byvame spolu) ..a nie nevycitala som mu že mu na mne nezaleži, bola som rada že je doma, a nabuduce si 5krat rozmyslim cibudem hucat lebo nechcem aby mu so mnou bolo neprijemne že by musel odchádzat...nechcem tu pisat detaily aj nemam tolko casu(som v robote) ked chces daj mail...budes to mat z prvej ruky :D
nie,nemyslim ze sa jej to tyka
inak je toto asi uz tretia tema o nej :)
je ziarliva, majetnicka, manipulativna a je s tebou, lebo ty jej to tolerujes, iny chlap by ju uz davno poslal doprdele, nevazi si to co ma, chova sa ako rozmaznana princezna. chova sa ako rozmaznane dieťa.
no vyzera to ze bud ma poruchu, alebo skusa, ako ta az moze ovladat alebo je este nedozreta na vztah. Povedz ten vek.
tak zo skusenisti viem, ze ked urazi za zbytocnost(aleboked si ani nebol na vine) tak jej napis/povedz: "lubim ta, ale toto si prehnala a ozvi sa mi, ked si to uvedomis, urobim pre teba vsetko, ale ponizovat sa nenecham" proste ona si musi uvedomit, ze s tebou nemoze hadzat, ael musis jej dat najavo, ze mas o nu zaujem a si tu pre nu. Ona je egoistka trochu a hladi hlavne na seba, toto je vacsinou v puberte alebo ked clovek skusa, kam az moze zajst. Kolko ma rokov, podla toho sa da zistit, ci z toho este "vyrastie/dospeje"
...a este sa ospravedlnujem ak pisem trochu nesuvisle a zbrklo, ale len pred nedavnom bola medzi nami dalsia hadka, a kedze tych hadok je posledne tyzdne kopec, uz mam z toho dost nervy....aj preto sa pytam na tie rady a tipy ako na takychto ludi, lebo to nepojde takto donekonecna...
a sorky zabudol som na tu ziarlivost, ta je v brutalnej miere. Prvy rok nasho vztahu som chodil privela s kamaratmi, takze vraj je to z toho, ale teraz uz nechodim vobec, ale ziarli stale. Ako priklad uvediem, ze napriklad ak len na sekundu nechtiac pozriem na druhu, uz je hadka a zle, ale keby len to, ona vidi aj pohlady ktore nie su. takze tolko este k tej ziarlivost. Myslite si, ze sa jedna o historionsku osobnost?
jajka001_: mas pravdu, presne pred chvilkou som si to uvedomil, aj ked nechcel som vyzerat ako stazovatel, ale skor ako zaujemca o rady. Skutocne neviem istotne, ci moja priatelka k historionom patri, ale ked som si precital zopar clankov o tejto poruche, vela znakov sedi. Napriklad mi uz tri roky pripomina neustale dookola chyby a zlyhania z minulosti, s tym, ze vraj mam byt rad ze je so mnou a citujem: nevyskakovat, nevycitat a snazit sa. Robi to systematicky v hadkach aby vo mne vzbudila pocit viny. Neustale mi vycita nejake moje chyby, myslim si, ze jej nadmerne vadia veci. Stale hovori ako sa nudi a ako potrebuje daco robit, pritom ja fakt robim co mozem aby mala pestry zivot, ale aj ked sme z mesta, ktore je pomerne velke, je uz tazko najst miesto kde sme neboli alebo co sme nerobili. Ona sa nudi v podstate stale a vyzera to tak, ako by si potrebovala mnou vyplnit cas, ked vsak ja robim nieco ine urazi sa. Uraza sa aj pre malickosti, staci povedat nieco neprijemne, uz je zle a tvrdi ze si ju nevazim. K dalsim prejavom patri jej vynucovanie si mojej pozornosti a istej podriadenosti. Je schopna aj v hadke, ktoru som nesposobil, a ktora je pre uplnu malickost mi povedat alebo napisat, ze so mnou konci, a ked ja nezacnem prosikat a lutovat (co uz nie som schopny vzhladom na frekvenciu tychto "koncov") tak zacne s tym, zevraj je mi jedno ci je so mnou, ze si ju nevazim, ze co ked by sa mi uz neozvala, ze preco sa jej nedoprosujem atd. Atd. atd. pokracoval by som dlho. Su vsak aj take prejavy historionizmu, ktore nema, resp. ktore som si u nej nevsimol, napr. koketnost, okrem mojej pozornosti si nesnazi ziskavat pozornost inych ludi, nie je ani nejak velmi spolocensky zalozena, nema rada miesta, kde je vela ludi. tie veci vyssie co som napisal su take, co som si napochytro spomenul, aby ste sami mohli posudit a poradit. Samozrejme mam aj ja svoje chyby, takze nerad svoju priatelku odsudzujem. Len tak vediet, ako sa k nej spravat, aby to medzi nami bolo lepsie.....