zub múdrosti

miso.3

Zdravim. Rastú mi dva zuby múdrosti a bol som s tym aj u zubara aj röntgen mi robil,mal som opuchnute cele lice a samozrejme aj zápal. U zubára som dostal dve injekcie a zuby sa mi vytlačili von. Už ma to neboli,ale čo je horšie na dasne sa mi vytvorila nejaka bublina a neviem čo to je. Chcem sa spýtať či to zmizne,lebo som v zahraničí aj je to dosť problém so zubármi. Neviete mi poradiť? Dakujem

ivet121

"Zuby múdrosti".
Mám 53 rokov, a teraz na panoramatickej snimke mi vidieť este neprerezané zuby múdrosti. Mám z toho obavy.

Eva531

Chod s tym cim skor k zubarovi a v prvom rade ho poziadaj, nech ti urobi panoramaticky röntgen celeho chrupu. Vola sa to aj ortopantomogram. Ak by ti tvoj zubar odmietol ten röntgen urobit, tak zmen zubara a najdi si takeho, ktory ti to urobi. Na zaklade takejto röntgenovej fotografie uz zubar bude vediet posudit, ci u teba zuby mudrosti maju dostatok miesta, kam by mohli narast. Ak by nahodou nemali dost miesta, tak ti mozu zapricinit velke problemy. Zub mudrosti bude rast bez ohladu na to, ci miesto ma, alebo nie. Pokial by ale dost miesta nemal, tak sa moze stat, ze ako posledny zub v rade bude rast velmi blizko korena sedmicky, bude do korena sedmicky pichat a vyvijat nan tlak, co zapricini, ze sa sedmicka prisunie blizsie k sestke, sestka k pätke, a tak dalej, cim sa bud niektore, alebo vsetky zuby v celom rade dostavaju do stale tesnejsieho a tesnejsieho rozostavenia, ktore moze zapricinit nedostupnost medzizubnych priestorov z hladiska hygieny, ze ti tam uz nevojde dentalna nit a medzizubna kefka, kvoli comu sa zvysi kazivost zubov. V krajnom pripade vysledkom takehoto tlaku zo strany osmiciek, ktore nemaju dost miesta, moze byt aj pokrivenie prednych zubov. Moze sa stat aj to, ze ti tie osmicky narastu nakrivo, uplne na lezato. Ak by zubar zhodnotil, ze osmicky nemaju dost miesta, pravdepodobne bude nariadena chirurgicka extrakcia.