Môže sa z roaccoutanu pribrať ako z antikoncepcie? Alebo sa nemusím obávať o svoju váhu? Má to nejaký dopad na žalúdok? Čo môžem a čo naopak nemôžem jesť pri liečbe roaccoutanom?
Roaccoutane a váha
Brala som to, určite sa nepriberá. Aj z HAK priberú len niektoré ženy, myslím, že tak veľa ich nie je.
Dôležité je tiež vyhýbať prípravkom obsahujúcim vitamín A, tiež sa nesmú užívať antibiotiká zo skupiny tetracyklínov, preto je dôležité každého lekára oboznámiť s tým, že užívaš roaccutane.....
A ešte čo sa týka žalúdka, roaccutane by si nemala nikdy jesť na lačno,mohlo by ti prísť zle, vždy je dobré ho brať po jedle, pretože sa najlepšie rozpúšťa v tukoch. Niektorí lekári dokonca odporúčajú zapiť mliekom :-)
Tvoja strava by mala byť zdravšia, veľa ovocia, zeleniny, vyhýbať sa mastným a vyprážaným jedlám. Roaccutane zvyšuje cholesterol, takže stravovať sa zdravšie :-)
Môžem potvrdiť, že z Roaccutanu sa nepriberá. Má síce dosť vedľajších účinkov, ale to medzi ne nepatrí. Ja ho tiež beriem, zatiaľ som nejakú zmenu váhy nezaznamenala. Väčšina ľudí má skôr skúsenosť s tým, že pár kilečiek zhodia, niektorým po roaccutane chutilo menej jesť. Avšak ak by si popri roaccutane brala niečo na ochranu pečene, ako Lipovitan a pod. môžeš pribrať, pretože obsahujú prevažne vitamíny B, ktoré zvyšujú chuť do jedla. Ak sa však zbytočne neprejedáš, nie je sa čoho báť :-)
antikoncepcia a roaccutane nema absolutne nic spolocne. su to uplne odlisne lieky. z hak sa pribera, lebo zvysuje chut do jedla a zadrziava vodu
Ja som bralAknenormin rok a jeden mesiac. Je pravda, ze som pribral dost, ale tabletkami to spôôsobene nebolo (príčinou bola moja nenažranosť spojená s neochotou ísť vonku aspoň na krátku prechádzku)- na druhej strane ma hlavne pred nejakým dažďom alebo v zlom počasí boleli kosti, hlavne kríže - vtedy som mal problem prejsť z miesta na miesto (ale keď už začalo pršať,už sa mi chodilo oveľa lepšie)- takže trošku som bol meteosenzitívnejší :)...toto tiež neviem či by som mal pripisovať tým tabletkám...tiež skôr vtedajšiemu životnemu štýlu :)...dnes je ale všetko dole a na postave pracujem ďalej :)...takže nič hrozného :)
PS1: tá nadváha mohla byt sposobena tým, že som strašne veľa pil. Denne som vypil asi 4 velke flase mineralky (+ samozrejme nejake salkove napoje, ale to do priemeru nepocitam :D)...proste som sa vysusoval a stale bol smädny :)
PS2: Viem o sportovcoch, ktorí musia obmadzit pohyb prave kvoli tej liecbe. A nie som si isty, či tam nehraju rolu tie kosti.
Každopadne ti ale tie lieky mozem odporucit. Liecba trochu trva, ale v podstate s akne väcsie problemy nemam :)