Ahojte, za 3 týždne mám maturitu a ešte skoro nič neviem, neviem sa nejako do toho ani dokopať a ked sa aj dokopem, tak sa mi ťažko učí a skoro nič sa nenaučím. Neviem ako nato, aby som si z toho učenia aj niečo zapamatala a aby mi to učenie netrvalo tak dlho, prosím vás neviete mi nejako poradiť?
Maturita - ako sa rýchlo naučiť?
Ahojte, tak ja maturujem z písomných o 3 mesiace, ale už teraz mám také stresy, že to ani povedať neviem. Za 4 roky som síce mala samé jednotky, ale neznášam, keď s tým niekto na mňa ide, lebo je iné naučiť sa na obyčajnú písomku nejakých 15 strán a za to dostať známku a iné, naučiť sa naraz na 4 predmety po 30 otázok či koľko ich to je, pričom jedna má tak 5 A4. V živote som z ničoho nemala takýto strach a v rodine cítim určitý tlak, lebo všetci predo mnou, súrodenci, bratranci, sesternice a pod. to dali na samé 1. Mám pocit, že absolútne nič neviem, pamäť mi automaticky premazáva jednu otázku cez druhú. Ako guma. Nemám zo žiadneho predmetu prehľad. Keď viem pár otázok perfektne, na druhý týždeň ich skúsim opakovať a zisťujem, že ich už neviem. Neznášam, ako všetci odo mňa očakávajú, že ja to dám bez problémov, veď jednotkárka, pritom ja mám pocit, že som akurát tak hlava dubová. Je december, písomné sú v marci a ja som už teraz ako odšťavený citrón a deň za dňom sa učím s čoraz väčšou nechuťou a ide mi to stále menej a menej. Musím na to myslieť každý deň a som z tých brutálnych "stresmenov", ktorým stres zabraňuje v optimálnom výkone a maximálne negatívne ho ovplyvní. A vôbec mi nepomáha, že nikto to nechápe, lebo v rodine mám všetkých starších a tak nad tým stále len mávnu rukou, lebo už zabudli, akí vedľa boli z matury oni. Ja viem, na VŠ to bude stokrát horšie, ale treba chápať aj maturantov, je to obrovský skok v učení a zodpovednosti oproti bežným písomkám v prvých troch ročníkoch.
jaj Vejva, bodaj by si mala pravdu, bojím sa, že si vytiahnem otázku, ku ktorej nebudem vedieť ani zatať, máme dosť prísnych učitelov, takže neviem či to bude také lahké...No ja som si kupila profimax ultra... ale nemám pocit, že by mi to nejako zaberalo... jednu otázku sa tak dlho učím, že ma to potom omrzí a dalej sa mi už nechce učiť...ale dakujem skusim ten lecitin... :) snad zaberie lepšie... :D
monika neboj maturita je len prenasanie debilkov cez hranice xi xi.Kup si LECITIN cca okolo 8e stoji podporuje myslenie ja som ho tiez uzivala ani neviem ako sa to na mna lepilo naozaj mi to pomohlo aby som sa vedela sustredit je to prirodne tak sup sup
Dakujem vám dievčatá za podporu :)
Už ma chytajú nervy, dá sa mi plakať... strašne sa bojím a už sa nedokážem ani učiť, snažím sa, ale nie je to vôbec lahké... normálne to už nezvládam, je toho na mna veľa... cítim strašnu ťažobu na hrudi...
nauč sa ku každej téme niečo tak aby si si bola istá že hocičo vytiahneš budeš aspoň vedieť začať...a keď začneš a nebudeš vedieť pokračovať oni ťa už nejak usmernia alebo budú dváať otázky...
opakovacka-no podla mna je smiesne porovnavat statnicu s maturou, na svojej prvej skuske na VS som toho musela vediet viac, ako na vsetkych 5 pretmetov:O)))
tak napr. na maturiru som sa ucila s mojou najlepsou kamaratkou cez ten akademicky, vydelili sme si pocet otazok poctom dni a nechali jeden na opakovanie. Vzdy sme si vecer vyzrebovali postrihane otazky dali sme si zavazok napr, ze do zajta sa kazda nauci 10otazok. kamoska rano dobehla a cely den sme sa to skusali a doplnovali, posledny den sme sa to ucili uz 4baby:O)))bolo to dobre v tom, ze sama by som sa k tomu nedokopala sadnut..
mna to caka uz za 2 tyzdne, celkom sa bojim, pomerne dost viem, ale aj tak ratam s tym, ze najviac sa naucim cez akademicky plus ten vikend predtym. Proste budem len zavreta doma a ucit sa... Ono to pojde, neboj :)
ak to mas za 3 tydne, tak ja najvyssi cas. ja som sa na statnice ucila 3 tyzdne, z toho ten treti som len opakovala a isla som s takym kludom na statnice, ze som sa vobec nebala. mala som to za A. na maturite to bolo horsie. nechcelo sa mi ucit, niektore otazky som vobec nevedela a s mojim stastim som si ich vytiahla. ucitelky kyvali hlavami, a dali mi to za 3. chce to presne rozlozenie uciva, napriklad 3 otazky kazdy den a to musis zvladnut. nezabudni si kazdu otazku, co sa naucis na druhy den zopakovat.