chcela by som svoju matku zbaviť svojprávností aby som ako poručníčka za ňu ju mohla poslať na liečenie. Celej rodine robí hanbu a ničí seba aj ostatných okolo. Viac krát bola už na protialkoholickom liečení ale žiadne nebolo úspešne vždy sa po prepustený vracia naspäť k alkoholu. Tak isto bolo 5+ umiestnená na psychiatri keď si chcela zobrať život ( podrezala si žili,predávkovala sa liekmi;alkoholom .. atď. ) myslíte si že sú to dostačujúce dôvody na odobratie svojprávností ?
ako zbaviť matku svojprávností
moja mama sa zblaznila
fuha, no minimalne obmedzenie sposobilosti na pravne ukony je asi pravdepodobne. treba k navrhu na sud (miestne prislusny okresny sud podla miesta bydliska osoby o ktorej sa bude rozhodovat, vid ust. § 88 ods. 1 pism. d) obcianskeho sudneho poriadku) prilozit posudky, co najviac, od tych vsetkych lekarov ktori ju v tejto suvislosti riesili. k zdravotnemu stavu takejto osoby sa v konani o sposobilosti na pravne ukony vzdy vyjadruje znalec. Konanie je oslobodene od sudnych poplatkov, trovy konania v zmysle § 191 OSP plati stat. V rozsudku sud ustanovi opatrovnika ak dojde k nejakej forme obmedzenia sposobilosti a co je podstatne, zakon dovoluje sudu v tomto konani z dovodu nadmerneho pozivania alkoholickych napojov nariadit povinnu liecbu.
asi by Ti to aj tak nepomohlo, je vseobecne zname, ze nema vyznam zavisleho cloveka posielat na liecenie, ak o to sam nema zaujem, ved aj Tvoja mama uz bola niekolkokrat na lieceni, asi to bolo vzdy z donutenia z Vasej strany, preto ani jedno nebolo uspesne, je to velmi tazke a zlozite, ale jedine asi co by pomohlo je, keby ste vsetci v jej okoli zmenili k nej pristup a hlavne prejavili jej vela lasky, inak inu sancu bohuzial nevidim
sud jej moze odnat sposobilost na pravne ukony, ale moze jej tuto sposobilost aj obmedzit (obmezdenie prichadza do uvahy vtedy, ak osoba v dosledku pozivania alkoholickych napojov, omamnych latok, prepulzorov a pod je sposobila len na niektore ukony - sud v takom pripade urci rozsah obmedzenia.) K celkovemu obmedzeniu moze dojst vtedy, ak osoba ma dusevnu chorobu, kt. je neprechodna - a takato osoba nie je sposobila na ziadny pravny ukon. To, ci osoba je dusevne chora posudzuje sud......