Sociálna fóbia + depersonalizácia

Príspevok v téme: Sociálna fóbia + depersonalizácia
Unexpected

Zdravím Vás všetkých diskutujúcich. Dlho som rozmýšľal nad tým, či sem napísať, ale moje problémy dosiahli tak vysokú úroveň, že sa začínam vážne zaoberať myšlienkou vyhľadania odbornej pomoci. Takže, k veci. Mám 22 rokov, som študentom na vysokej škole. Môj problém spočíva v tom, že už dosť dlhú dobu (cca dva roky) mám pocit akoby som žil v sne, akoby som bol neustále unavený, prípadne ospalý, moje kongnitívne funkcie (pamäť, myslenie, vnímanie) boli výrazne oslabené. Často mávam pocit, že moje vnímanie je akoby skreslené, som utlmený, cítim sa akoby v sne (dosť mi to pripomína derealizáciu). Mám problémy s komunikáciou, nechce sa mi s nikým sa rozprávať, a keď sa aj rozprávam tak, strašne dlho rozmýšľam, vyjadrujem sa ťažkopádne, musím si najprv premyslieť čo vlastne chcem povedať, nenapadá ma žiadna téma na rozhovor, v mysli mi blúdia zvláštne myšlienky paranoidného charakteru (že budem navždy sám, že som nudný, iný ako ostatní ľudia, že ma neprijímajú medzi seba atď.) Dlhé roky som tiež trpel sociálnou fóbiou, zažíval som úzkosť pri ceste mhd, doteraz nedokážem v mhd telefonovať, alebo viesť normálny rozhovor, mám pocit že ostatní ma budú počúvať a hodnotiť ma, že sa mi vysmejú. Je trochu paradox, že keď som v prítomnosti mojich blízkych priateľov tak som vynikajúci spoločník, vtipný, komunikatívny, sociálna fóbia v ich prítomnosti akoby čiastočne vymizla, avšak ten pocit derealizácie ostáva stále. Rozmýšľam nad tým čo robiť, môj celkový život sa začína pomaly ale isto rútiť, nedokážem spraviť ani jednoduchú seminárnu prácu do školy, moje komunikačné zručnosti sú takisto mizerné a celkovo aj v iných sférach môjho života pociťujem značné problémy. BTW robil som si aj vyšetrenia krvi, moču atď, aby som zistil či tieto moje pocity nemajú somatický základ, avšak všetky výsledky naznačujú, že po tejto stránke je to ok. Chcem ešte ísť na neurologické vyšetrenie mozgu, či sa nejedná o organické poškodenie mozgu. Ďakujem za názory, dúfam že mi aspoň v niečom poradíte, čo by to mohlo byť.

Almarinos

Cesta - no na túto tému super článok! Musím pochváliť. To je tvoja stránka? Ja mám teraz už miernu soc. fóbiu a čo sa týka depersonaluzácie, rak nemyslím si že ju úplne mám, ale v náznakoch určite. Tiež sa mi rozbiehajú myšluenky a som pasívny vo vzťahoch. Dobré informácie, aj v tom odkaze v ang. jazyku. Škoda že všetko musím dávať cez prekladač. Tiež nerozumiem všetkým tým psychologickým pojmom.
Mám zhoršenú schopnosť naučiť sa novým veciam a tiež slabú koncentráciu. V súčasnom stave by som so svojim mozgom nezvládol ani strednú školu.

Určite sa na tom podielaju faktory stresu, ale su tam zrejme aj neurotoxické látky ako pise rng. A dolezita je aj ocista pecene, to mam odskusane.

A tiez hladam ludi co maju nieco podobne.

Velmi ma vystihuje to co bolo pisane na tej stranke:
"Ďalšou podobnosťou s OCD je to, že ľudia s DPD neustále premýšľajú o existenciálnych a filozofických otázkach. "

Simpatico

Mam podobny problem ak je tu niekto kto by mi o tom vedel nieco povedat alebo popisal , prosim na mail zdenoslav@gmail.com,,, dakujem

Chopin

mas tzv. vyhýbavú poruchu osobnosti, prameniacu z detskej socialnej fobie. Psychiater ti urci diagnozu, ale nezmoze nic viac. pracovat na tom musis sam.

unexpected

dakujem vsetkym za reakcie, velmi ma tesi ze mi chcete pomoct :)
kto ma zaujem nech mi napise mail, mozme si o tom popisat, unexpected@azet.sk

leaaa

mimoza ano ty sa bojis psychiatra v USA je normalne chodit k psychiatrovi ,psychoanalitikovi no mi sme este zaostalejsia krajina a kopec ludi radsej nejde a potom tu behaju na SK sami negativny naladeny ludia s uzkostami a depkami ,ale kopec ludi uz k tomu odbornikovi ide co som si vsimla a to je len pozitivum ..ja by som sa zase bala moje silne uzkosti liecit lajicky

leaaa

zeleny caj ,kava(kofein ) ,cierny caj ,cigareta ,drogy ,alkohol ,pepsi cola a vsade kde je kofein tak tieto veci zhorsuju uzkosti ..

leaaa

prosim ta navstiv odbornika psychiatra pozitivne myslenie je dobre ,ale zrejme mas neliecenu uzkost ked pises ,ze nedokazez v autobuse telefonovat a pocit ako keby si bol v hmle atd .navstiv prv psychologa a ten ta bud odporuci k psychiatrovi ,alebo ta bude liecit len on psychoterapiou ...neliec to laicky ,ale chod k odbornikovi ..ked ma clovek anginu ,alebo ho nieco velmi silno boli tiez ide za odbornikom a nelieci to len pozitivnym myslenim ....kazdeho je to osobne zdravie ,ale urcite by som zo svojou psychikou nehazardovala a neliecila ju svojou pomocou a laicky