watermelon, ak vyjde hlavicka a okolo krku je pup. snura, tak az take jednoduche ju odmotat nie je, ako ty to popisujes. jednym koncom je napojena na dieta, druhym na placentu a vonku je len hlava! neda sa ju len tak "potiahnut" aby sa prevliekla nad hlavou, lebo moze sa odtrhnut placenta a hrozi masivne krvacanie jednak dietata a tiez aj maternicnej sliznice a ohrozena je aj matka a aj dieta na svojich zivotoch. ja naozaj obdivujem laikov, ako z dost zavazneho problemu, ci komplikacie dokazu urobit totalnu banalitu!!!
a na margo PA: ony odvadzaju spontanny porod s hladkym priebehom aj v nemocniciach. lekar je privolany k porodu v pripade, ak sa vyskytne komplikacia. a ver mi, ze ta PA ma v domacom prostredi veeelmi obmedzene svoje moznosti a v pripade potreby veru.... nemuselo by vsetko dopadnut OK. ona vie poskytnut iba predlekarsku prvu pomoc a do prichodu zachranky s lekarom a pristrojovym vybavenim (napr. na umelu plucnu ventilaciu,..)uplynu cenne minuty, ktore maju obrovsky dopad na zdravie a tiez na zivot matky a novorodeniatka.
a co sa tyka porodnic: kazda nemocnica zije z penazi. a prave pacienti su ich zdrojom. a prave preto sa velka pozornost venuje zutulneniu aj porodnic, aby mamicky boli spokojne a robili "reklamu" nemocnici- lebo cim viac spokojnych rodiciek- tym vacsi zaujem o porod v danej nemocnici a tym padom vacsi priliv financii z poistovni. dietatka na izbe s matkou, navstevy na izbe - toto su veci, ktore pred cca 20. rokmi neexistovali. po porode som mohla manzelove navstevy vybavit jedine na chodbe cez mreze. a dceru videl az v den, ked nas viezol domov. o jeho pritomnosti pri porode mohol tak akurat snivat...
takze neopisujet tu dnesne porodnice ako sta nejake muciarne, lebo aj prostredie a aj cely pobyt je ovela humannejsi nez v minulosti. (samozrejme sukromne nemocnice maju ovela utulnejsie prostredie nez statne nemocnice, ale existuje moznost vyberu zariadenia, v ktorom chce matka priviest svoje dieta na svet.)