Ahojte,prosim vas neviete mi poradit ktory olej je najlepši??(ktory ma najmenej kal.' alebo ktory použivate ??? Počula som že panensky olivovy je velmi dobry ale je aj drahy a neviem či je vhodny na vypražanie.. tak ak viete pište : *
Ktory olej?
olivovy olej je dobry do salatov a veci kde je pouzivany za studena, na olivovom urcite nic nevyprazat. nato je najlepsia mast
Pokiaľ viem tak pri tých panenských olejoch vznikajú pri vyprážaní karcinogénne látky a preto je tá bravčová masť vhodnejšia. O zdravotných účinkoch však môžme poleemizovať :D
Na druhú stranu si myslím že na také ,,light" rýcle, krátke dusenie napr. zeleniny je vhodný aj olivový olej ak je určený aj na tepelnú úpravu - môj názor
Ako už bolo spomenuté - na vyprážanie bravčovú masť.
Ja som akurát dnes čítal, že keď vyprážať tak nie na oleji lebo tie sa stávajú pri zohriati karcinogénne, ale na klasickej bravčovej masti.
tim z vas, ktori radi papate trans mastne kyseliny by som odporučil rafinovane oleje, tepelnou upravou sa olej znehodnocuje, takže použivať panenske oleje je vyhadzovanie peňazi von oknom
No ak chceš vyprážať tak potom môžem na akomkoľvek oleji, moc zdravé to neni. Oleje je najlepšie používať do šalátov. Pozor však na ne - vždy pozri etiketu musí tam mať napísané že je vhodný na tepelnú úpravu potravín. Napríklad taký ľanový olej je veľmi zdravý ale iba ak sa používa v studenej kuchyni. Ja mám doma tri oleje a ani jeden nie je vhodný na tepelnú úpravu potravín. Čo sa týka oliváku tie najdrahšie sú na studenú kuchyňu, taký na ,,vyprážanie" je lacnejší okolo 2-4€