Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ktory olej?

sweater*

olivovy olej je dobry do salatov a veci kde je pouzivany za studena, na olivovom urcite nic nevyprazat. nato je najlepsia mast

guissepe

podľa mňa na vyprážanie nie je žiadny olej dobrý :), ale ináč sú všetký zastudená lisované vpohode čím šírši výber tým lepšie

Sisi135

Pokiaľ viem tak pri tých panenských olejoch vznikajú pri vyprážaní karcinogénne látky a preto je tá bravčová masť vhodnejšia. O zdravotných účinkoch však môžme poleemizovať :D

Na druhú stranu si myslím že na také ,,light" rýcle, krátke dusenie napr. zeleniny je vhodný aj olivový olej ak je určený aj na tepelnú úpravu - môj názor

robco

Ja som akurát dnes čítal, že keď vyprážať tak nie na oleji lebo tie sa stávajú pri zohriati karcinogénne, ale na klasickej bravčovej masti.

H2O

tim z vas, ktori radi papate trans mastne kyseliny by som odporučil rafinovane oleje, tepelnou upravou sa olej znehodnocuje, takže použivať panenske oleje je vyhadzovanie peňazi von oknom

Sisi135

No ak chceš vyprážať tak potom môžem na akomkoľvek oleji, moc zdravé to neni. Oleje je najlepšie používať do šalátov. Pozor však na ne - vždy pozri etiketu musí tam mať napísané že je vhodný na tepelnú úpravu potravín. Napríklad taký ľanový olej je veľmi zdravý ale iba ak sa používa v studenej kuchyni. Ja mám doma tri oleje a ani jeden nie je vhodný na tepelnú úpravu potravín. Čo sa týka oliváku tie najdrahšie sú na studenú kuchyňu, taký na ,,vyprážanie" je lacnejší okolo 2-4€