Naozaj nerozumiem tomu, co je tak tazke pre zdraveho cloveka (ak neberieme do uvahy obezitu ako chorobu a suvisiace zdravotn tazkosti nou vyvolane) na chudnuti?
Napada ma jedna vec - zly jedalnicek aj pocas "diety".
Castokrat citam, ze "na ranajky papam jogurt s ovocim, na obed salat s kuracim maskom a na veceru nejaku cestovinku...apod). ZLE.
Denny prijem potravy:
50-60% obilniny (nie biela muka, nie rafinovana ryza, ale CELOZRNNE OBILIE a popripade CELOZRNNA MUKA! -> ryza natural, jacmenne krupy, amarant, pseno, cele zrno ovsa, spaldy, kamutu atd)
cca 30% tuku - zalezi od pohybovej aktivity, kazdy si moze dovolit ine mnozstvo, no tuk je dolezity!! aj pri tzv. racionalnej strave musite jest tuky a oleje, ale jedno velke ALE - musia byt kvalitne, za studena lisovane, najvhodnejsi na bezne pouzitie je sezamovy, slnecnicovy, obcas olivovy, ci kukuricny atd. Olejov je mnoho, len ide najma o kvalitu spracovania, nekvalitne oleje, ktore sa lahko prepaluju sa v nas usadzuju na dlhe roky a je velmi tazke ich ztela dostat von, odnesie si to najma uhrovita pokozka a pod.
10-15% BIELKOVIN, zas ide o individualny pristup, na 1kg ludkej vahy tela je vhodne doplnit pocas dna 1g bielkoviny potravou. Ludia jedia prilis mnoho bielkovin, co im neprospieva, tvori sa v prebytku kys. mocova, ktora moze tvorit krystaliky usadzujuce sa po tele.
aspon 30% je ZELENINA, cerstva, varena, naparovana, blanzirovana, smazena, kvasena...je toho neurekom a kazdy sposob jej dodava inu chut, staci vyskusat.
Zvysok by mali byt kondimenty v podobe roznych chutoviek na tanieri, omacok, horcic atd.
Naozaj si neviem predstavit s tymto jedalnickom neschudnut (nacrtla som ho nahrubo, uz aj tak som sa rozpisala), sama som schudla niekolko kil a moj priatel 20 kg :) Moja sestra tak isto a aj ludia, ktori ma toto naucili. Je to tak jednoduche, naozaj netusim, preco ludia nejedia aspon oblukom podobne. Potom sa len stazuju ze priberaju, no bodaj by nie.
A podstatna vec - jem takto rok a nepride mi to vobec namahave, co sa "odriekania tyka" - jem aj sladkosti, ale bez rafinovaneho cukru, pouzivam obilne slady, sirupy a obcas medik.