rodicia ma vkuse kritizuju kontroluju a vrieskaju na mna

Príspevok v téme: rodicia ma vkuse kritizuju kontroluju a vrieskaju na mna
obetkontroly

Dobry den,

hoci nie som vo veku maleho dietata ani teenager este byvam s rodicmi kedze som na vysokej skole. Obcas mi byva zle (cakam na yvsledky lek. testov takze fyzicku poruchu tu riesit nebudem, ved su ludia co maju horsie problemy ako to ze mna bolieva brucho a je nafuknute a odpadavam). Ale moji rodicia mis poosbuju stres, najviac otec, v podvedomi ked viem ze pride domov v sebe dusim odpor voci nemu, su obaja puntickarski prehnane a vkuse do mna rypu...otec na mna vrieskal za nespravnu gramatiku, faktom je ze on zle hovori \"dva\" a dve\" napr. povie \"dva baterky\" a faktom je ze moja gramatika je OK.... ale musi do mna vkuse rypnut co nie je dobre...ono dakedy ma aj chvalia ale z toho ich prehnaneho kontrolovania mi je zle, ako sa mam s nimi normalne dohodnut (napisete mi ze \"porozpravaj sa s nimi\" ) ked rozhovor s nimi prebieha tak, ze ma 1 nepustia k slovu 2 cokolvek poviem navrieskaju na mna 3 NIKDY mi neuznaju ze sa zmylili alebo ze som ich prekvapila nejakym dobrym argumentom, moje sa snazim logicky podlozit, tie ich su \"lebo chcem\"...atd... tu nejde tak o zakazy, som na VS a vonku viacmenej chodim ako chcem (so mnou nie je problem nechodim domov opita a snazim sa davat si pozor na vsetko atd), som celkom v pohode student, svedomita, poctiva normalna zena ale oni mi vedia vyrabat strasny stres :,( Ako to mam snimi vyriesit? Tesim sa az sa raz odstahujem lenze hypoteky su drahe este nemam pracu som studentka takze to az v buducnosti...A mam ich rada napriek tomuto, chcem to vyriesit pekne aby sme boli vsetci spolu stastni :,( Otec aj mama ma este rypu aj za to, ze na zaciatku vety nepoviem \"otec...\" ale obcas dam \"on...\" (ved je to normalne zvratne zameno! napriklad na takych evcaich ma rypu...radsej by som chcela pocuvat zaujimave rozhovory s nimi, ako mam ostat kludna ked ma tak kritizuju??? Ako to zmenit tak, zeby sme sa normalne pocuvali a navzajom lepsie porozpravali?Aj ked sa raz odstahujem chcem ich navstevovat a porozpravat sa s nimi s laskou a vypocut si ich tak ako to mam vyriesit?Oni maju vztahy so svojimi rodicmi riadne pokryvene ale ja chcem byt lepsia a svoje vztahy mat pekne :)

Dakujem za pomoc

obetkontroly

Ja tym zamenom neoslovujem ich! To ste ma nepochopili :) jasne ze nezacnem vetu oslovenim namiesto "mami" ze "ona"...ja som otcovi chcela prerozpravat co mi povedala mama a povedala som vetu zacinajuc "mama...(tu som povedala co mi povedala" a dodala som " a este mi ona povedala...zeby som 100x nemusela opakovat slovo mama a on ma zacal rypat ze neviem rozpravat. Problem je v tom, ze ma rypal za to stale a dnes ked ma bolelo brucho a chcela som mu povedat co mi mama odporucila...cize mi bolo zle, brucho napnute, povedlala som gramaticky spravnu vetu a na miesto pomoci ked mi bolo zle ma skritizoval az garmatiku.... a ja nie som z tych mladych co si nic nevazia, a nepohnu prstom... ja som aj vela brigadovala kopu veci si platila sama, pomaham aj doma. Urcite nie som rozmaznana, ja len chcem aby si ma vypoculi :,( A mat trochu viac respektu aj od nichked ja respektujem ich nezasluzim si aby ma mali za podradnu handru :,( ale oni s ataks pravaju akoby mali vo vsetkom pravdu, vela krat dokonca sa miesaju aj do veci, o ktorych nevedia vobec nic (mame UPLNE rozdielne odbory studia , atd., cestovali sme do rozdielnych krajin, ale mudruju do mojich veci a casto neodborne) . Urcite si zasluzim normalny rovnocenny vztah s nimi a oni by mali mat PRIRODZENU autoritu a nie taku ze navrieskat na mna ahotovo :,( dufam ze teraz lepsie chapete moj problem :) a dakujem za dalsie rady:)

xy:)

neviem no, keby na mna otec vrieskal kvoli zlej gramatike, tak by som sa asi v klude spytala: a to musis kvoli tomu vrieskat? k tomu ze ta nepustia k slovu, no treba sa presadit a nenechat sa zahriaknut, da sa to. a ked vies ze su alergicki na to, ked ich oslovujes zamenom, tak to nerob. taktiez by som si moc nepripustala, ze do teba rypu, no tak jednym uchom dnu a druhym von. rozpravala si sa o tom, ze ti sposobuju svojim spravanim stres? co sa tyka prehnanej kontroly, nepises nic konkretne, neviem, ci je zvysena alebo normalna, aku praktizuje vacsina rodicov.

Výchova

Asi im nedávate takú úctu ako by sa patrilo.Dnešná mládež je moc svojvoľná a roztopašná. Asi je to vinou rodičov bo nedozreli na výchovu čo je správne a nezvladli morálny tlak porevolučnej doby.Treba aby sa vrátila doba vykania rodičom aby mladým sa prirodzene vštepila úcta k rodičom a ostatným občanom. Dnešní rodiča a pedagogovia to vedia, ale nevedia si následkom tejto doby, rady.
Musí nastať v spoločnosti prelom aby to mladý mali ľahšie. Dr.J.K.

obetkontroly

dakujem za radu :) ja nie som jedinacik. Cez leto som sla do USA a tam ma zamestnavatel zdieral o peniaze , agentura nam nepomahala atd. natahovali sme sa snou takze urcite sa po tejto skusenosti nechystam odist hocikam a za kazdu cenu :( :( :( nespolieham sa ani na frajera, kedze ziadneho nemam a na lasku som mala riadnu smolu a byvaly priatel ...ehm...ono nechcem o tom hovorit ... rozisla som sa snim ja lebo uz sa to nedalo vydrzat. Takze ako mam sama normalnou slusnou pracou v zahranici zarobit na vlastne byvanie? To je dalsi problem... ale verim ze si najdem nieco co sa mi bdue pacit:)to bude moja zachrana :D mozno raz niekde stretnem dobreho frajera :)

no skusim daco na nich najst, ale jedine co mi cely zivot pomahalao bolo drzat hubu a krok a suhlasit aj stym co nechcem nejako to v sebe udusit, cim si sposobujem stres, ale aspon sa nehadame...

diky za radu som rada ze ma niekto aj pochopil a nezahriakol :) obcas sa vzajomne zdoverujeme aj s kamoskami ale nechcela som ich tym zatazovat aj oni maju isto svoje problemy ...snad bude lepsie :)

jajka001_

fuuuu...no, neviem, si jedinacik?
rodicia maju svoje muchy , ja si tiez doposial (mam 32) musim davat pozor na urcite veci ktore moju mamu vytacaju a mne su uplne ukradnute, aby som sa s nou zbytocne nehadala. problem je v tom, ze s nimi byvas, stale maju pocit ze ta musia buzerovat ako male decko aj ked si dospela, nie je to nic neobvykle, ale dost to lezie na nervy.
dufam ze moje decko nebude zo mna taketo vystresovane
nejak to vydrz a snaz sa cim skor dostat z domu aby si mala sukromie ale zas nie za kazdu cenu, aby to nebol len nejaky utek z domu na ceny kvality byvania, cim chcem povedat ze byvanie to nie je len tak a treba si to dobre rozmysliet aby si potom nemala problemy
zatial to skus nejak predychat, nebrat to prilis osobne, a ked mozes tak sa chod radsej prejst.
podla mna musi na kazdeho existovat nejaka paka, aby sa s nim dalo komunikovat, ak to nie je uplny idiot a to tvoji rodicia asi nie su ze, tak skus nad tym porozmyslat ako na nich nech sa skludnia a nechaju ta dychat