odmietnutie liecby

Príspevok v téme: odmietnutie liecby
bezliekov

dobry den,
chcel by som sa opytat odbornikov i verejnosti ako treba u nas postupovat pokial ako rodina (ja som brat choreho) nasuhlasime s liecbou a nechceme bratovi davat predpisane lieky. jeho situacia je velmi komplikovana a lekari sa drzia nejakych debilnych tabuliek. bratovi az v 19tich rokoch diagnostikovali zavazne vrodene ochorenie mozgu - cievna malformacia ci ako sa to vola vo velmi velkom rozsahu (okolo 20%). tato choroba je v takomto rozsahu neliecitelna liekmi, operaciou ani nicim inym. brat zacal obcas (priblizne raz za 4 mesiace) dostavat krce a museli sme mu volat zachranku. lekari jeho krce diagnostikovali ako epilepsiu a nasadili mu lieky ktorymi sa epi lieci. tieto lieky vsak z neho v nemocnici po 1 dni urobia cisteho debila, ktory nevie chodit, rozpravat, nevie kto je, pocikava sa, adt.. ked sme mu po prepusteni domov prestali lieky podavat po 3-5 dnoch bol z neho vzdy opat normalny clovek - dozor potrebuje iba pre pripad krcu. zhrniem to: ad 1, brat nema epilepsiu - teda zachvat v bezvedomi, ale krc pri ktorom vsetko vnima, dokaze zmurkat, kyvat hlavou a vzdy sa snazi aj nieco povedat. ad 2, jeho choroba je neliecitelna, s cim sme sa vsetci ako-tak zmierili a snazime sa s nim uzit si kazdu chvilu. on je (ked nieje na liekoch) strasne vesely clovek, so vsetkym je spokojny, kazdemu stale dakuje, atd.. lekar ktory jeho chorobu diagnostikoval nam povedal, ze jeho sanca na prezitie sa kazdym rokom znizuje o 10%, co znamena ze podla neho by mal do 10tich rokov od diagnostiky zomriet. ak by to aj takto malo byt, radsej si s nim chceme uzit normalnych 10 rokov zivota s niekym kto ma obcas zachvat, ako 10 rokov s "vyliecenym" epileptikom, ktory nas nevnima a ani poriadne nevnima.. proste co sa ma stat sa aj tak stane. my robime vsetko preto aby tu bol s nami co najdlhsie, dostava kopec najkvalitnejsich vitaminov, ale vzdy ked nam ho po zachvate vratia domov tak ho 2tyzdne dostavame do normalu.. preto to chceme nejako pravne osetrit aby mu nemohli davat lieky len tak na epilepsiu, ktoru ani nema, ked to povieme doktorke, ta zacne hapkat a ze sa vykruca ze to je sekundarna epi a ze epi je vela druhov, adt.. ale liekov dostane vzdy aspon zo pat, rano, naobed aj vecer.. vie mi niekto poradit ako im to zakazat, a aj v pripade ze by sa bratovi nieco stalo aby nemohli napriklad robit problemy rodicom?? maju to dost takze aj bez takychto chujovin a postoje lekarov su neskutocne.. napriklad posledne mu pri tej prilezitosti ze bol v nemocnici spravili lumbalku, ktora ho mohla prakticky zabit.. asi to bude tym ze su plateny od vykonov. dakujem za kazdu radu.

Ema 1234

Hmm... Možno pripraví nejaké vyhlásenie vo forme nesúhlasu s konkrétnou liečbou resp. podávaním určitých liekov a overí podpis u notára.

bezliekov

dakujem za vsetky reakcie. s kartou nie je problem. my vieme ze lekari mu umyselne zle nechcu.. a boli sme u viacerych odbornikov.. jedina zhoda je v tom, ze liecba jeho choroby v jeho rozsahu proste neexistuje.. problemom je ta udajna epilepsia, ktoru lekari jednoznacne dokazat nevedia lebo ich je vela druhov a jeho krce oni inak nevedia diagnostikovat.. resp. mozno to aj je nejaky druh slabej epi (aj jeho krc tak naozaj nevyzera), ale liecba ktoru mu na to nasadzuju ho robi doslova a do pismena nesvojpravnym.. proste je obrovsky rozdiel ako vyzera ked je na tych liekoch a ked je bez nich. bez nich funguje uplne normalne, nikto by na nom nic nespoznal, dokonca ma nadpriemerne iq. ale ho daju na tie lieky tak sa na neho ani pozriet nevieme ako chudak vyzera.. iba cumi do blba a nic nevnima.. viem ze mame nejake pravo odmietnut liecbu a prave na to sa pytam, ze kde to treba vybavit. naposledy na nas doktorka nakricala ze preco neberie tie lieky a ked sme sa jej to snazili vysvetlit tak ona samozrejme s tym nesuhlasila.. pritom ho ani pri jednom krci - podla nej zachvate - nevidela.. my sme povedali ze mu tie lieky odmietame davat, a ked je bez nich odmietne to aj on.. ale ona mu pri prepusteni z nemocnice opat predpisala 8 liekov. ako sa da s takym clovekom dohodnut? nechceme mu to proste davat a hotovo. vieme ze raz zomrie, ostatne tak ako kazdy z nas, ale to co oni s nim robia nie je liecba. este nikdy nam ho z nemocnice nevratili v lepsom stave ako tam odisiel. a raz ked mal v noci krc, dali sme mu diazepan on zaspal a rano akoby sa nic nestalo.. inac neviem o tom ze by sme podpisovali nejaky papier ze suhlasime s takou liecbou. nikto sa nas nic take nepytal. asi bude ozaj najlepsie zaplatit si pravnika, lebo v tomto tu sa ani diva svina nevyzna. este raz vdaka vam vsetkym

Laurina22

Ema,toto ti uz ja neviem povedat.Viem len,ze mame aj take pripady.Ako dalej postupuje pravnik voci lekarom,netusim.

Laurina22

Ema,toto ti uz ja neviem povedat.Viem len,ze mame aj take pripady.Ako dalej postupuje pravnik voci lekarom,netusim.

elsa5.5

no bez liekov,liečbu odmietnuť môžeš,ale je to na vlastnú zodpovednosť,môžeš zobrať správu a poradiť sa s iným lekárom čo Ti povie,,ja som s lekárkou nebola spokojná zobrala som správu tam brala aj nových pacientov normálne ma zaevidovala zo správou čo mi dala v ktorej žiadala o kartu som išla k tej a je vybavené....

Laurina22

Ale on potrebuje vediet vsetko,nemam pravdu?Zvlast,ked pojde za pravnikom.Pravnik musi mat kompletne vsetky dostupne dokumenty,ak by to nepriniesol on,sam pravnik si to vyziada.

jajkafr

Laurina
áno v tom máš pravdu, že kartu musíš vrátiť, ale môžeš si ju okopírovať...
a čo sa týka toho, čo lekár vykáže poisťovni a čo v skutočnosti urobí... chlapcovi nejde o to čo sa vykazuje poisťovni, ale jemu ide o liečbu jeho brata, čiže mu stačí zdravotný záznam, tam sú výsledky vyšetrení a všetko... v poisťovni majú zapísané len to aké vyšetrenia boli vykonané, aké lieky predpísané... ale výsledky tam nie sú alebo sa mýlim?

Laurina22

Jajkafr obvodny lekar ti kartu sice da,ale musis ju vratit.Dalsia vec,casto krat sa nam stava,ze to,co si lekar vykaze a naozaj vykona,pacient ani nema zapisane v karte.Nehovoriac o liekoch, vakcinach,atd.

Preto je ovela,ovela istejsie vyziadat si vypis z poistovne.

Viem,o com hovorim.Robim s tym denno denne.