Zdravim,
chcem sa spytat ake mate kto skusenosti s mrtvymi zubami po osetreni korenovych kanalikov(endodontida).
Najma ci vyzaduju nejaku dalsiu starostlivost, akoze sposobia zapaly a pod. a kolko rokov vydrzia.
Dik
Mrtve zuby
A dalsia vec je ta, ze mne sa este nikdy nestalo, ze by mi zubarka nechala otvoreny zub. Nechapem, ako to moze niekto urobit. Uz som vo viacerych internetovych zubnych poradniach citala, ze niekomu zubar rozvrta zub az po spicku korena, necha ho otvoreny a korenove kanaliky nezaplni, alebo ich zaplnenie odlozi na neskor a clovek potom zomiera od bolesti a zufalo vypisuje do internetovych zubnych poradni. Mozem byt rada, ze mam take stastie, ze sa mi to este nikdy nestalo.
gadget2 - ja uz mam 7 mrtvych zubov, na ktorych sa odstranili nervy a vycistili a zaplnili korenove kanaliky, ale nebolelo ma to ani na jednom. Injekciu som pred zakrokom automaticky dostala vzdy. Ak injekcia spravne zaberie, tak to neboli. Ak nezaberie spravne, tak to moze boliet, ale v tom pripade treba dat zubarovi najavo, ze to este boli a on potom este prida dalsiu injekciu. A da
Dobrý deň, naozaj vám to prikladanie striebornej lyžičky a batérie pomáha? Mám urobený mostík a cítim bolesť pod ním a dasno je zapálené. Lekárka to chcela strhnúť,ale bolo to drahé,tak hladám inú možnosť liečby zuba pod mostíkom. Je to bezpečné? Akým drôtom mám tú lyžičku upevniť o plus pol baterie?
Rozne infekcie pod zubmi aj v zuboch sa daju znicit iontoforezou striebra a staci na to strieborna lyzicka a 3-4.5 voltova bateria. Striborna lyzicka sa pripevni na plus pol, minus chytis do ruky(ja si tam pridratujem druhy lyzicku) a niekolko minut dotyku so zuvom a dasnom striebornou lyzickou posle do miesta nakazy dostatok striebornych ionov, aby tam vynicili vsetky mikroby. Ja som to pouzil uz mnohokrat, inac by som stratil uz vacsinu zubov.
Na ochranu pred privysokymi prudami mozes dat do obvodu seriove 15 Kilohmovy odpor.
Tak trhanie nervov bol môj najhorší zážitok.. Mala som štyri nervy.. bez injekcie.. Skoro som tam zomrela...
K vyplňaniu koreň. kanálikov nedošlo, lebo mi zubárka nechala zub otvorený dva týždne.. a bolel ma aj napriek tomu, že tam neboli nervy, tak mi ho vytrhli.
Chcem sa spýtať, že ak sa trhajú nervy s injekciou, či bolí trhanie nervov, čistenie kanálikov a potom plnenie.??
Dakujem Eve za rady.
Nieco take som potreboval.
Cim viac ludi so skusenostami tym lepsie.
Som uz vselico teda o tom cital a uz sa viem rozhodnut.
Keby ste mlady a chcete pekny usmev, ze je to niekde vpredu, tak vam to na tych 10-20 rokov pomoze, a potom nech sa zub zlomi alebo potom vytrhne. Alebo korunka, ktora sa kazdych 10-20 rokov vymeni a mate to na stalo. Ja to nemam vpredu.
Inak cena endodoncie u beznych zubarov je daleko mensia ako 500 e.
Do 100 e urcite, ratam skor 30-50 e.
Mne len na vseobecnu otazku ci sa to oplati povedala, ze urcite oplati, lebo novy implantat po vytrhnutom zube stoji 360 e.
Je to velmi dobra zubarka, sukromny by mne bol zbytocnost, ja si na nejaku umelu zdvorilost nepotrpim.
Samozrejme, sukromny zubar je o vela drahsi, myslim, ze preto 500 e a 1,5 hod., podstatny rozdiel:)
je na panoramatickom snimku chrupu vidiet, ci su korenove kanaliky mrtvych zubov kompletne vyplnene vsetky? a moze byt na mrtvom zube kaz? vraveli ze vraj nie, a kedze neboli, tak clovek neciti...
a co tie fokusy pod korenmi mrtvych zubov? vraj sa zvyknu tvorit. ako sa to vlastne da zistit?
ja som u zubara nikdy nebola dlhsie ako polhodinu tak neviem, a to mam niekolko mrtvych zubov aj so 4 korenmi...
no a RTG snimok som mala robeny asi tak raz v zivote - panoramaticky(teda celeho chrupu) pred asi 5 rokmi. aj tak mi nasli ten vacok(fokus) na koreni, az ked mi zub vytrhli, ale ani pri trhani ziaden rontgen nebol robeny. ako viem, ze je vlastne vsetko vporiadku. a co ten vacok, nemohla tm nejaka cast fokusu ostat pod dasnom niekde na celusti ci sanke, ci na kosti? zubari vobec radsej neinformuju a nekomunikuju. tie informacie od Evy pocujem prvykrat v zivote a som sokovana ako by to malo prebiehat, vlastne ani neviem v akom stave mam zuby a ich korene
Najdolezitejsie je, aby sa zubar po vykonani endodoncie presvedcil, ci su korenove kanaliky spravne vyplnene (ak ano, tak po zakroku nebudete mat absolutne ziadne problemy). To sa da jedine pomocou röntgenoveho snimku, ale bohuzial väcsina slovenskych zubarov to nerobi, co poukazuje na nizku uroven slovenskeho zdravotnictva. Co sa tyka mojich skusenosti, tak endodoncia na jednom zube, ktory ma styri korenove kanaliky, trva asi dve hodiny, ak ma zub dva korenove kanaliky, tak to netrva dlhsie ako hodinu a pol. Cena za endodonciu je ovela vyssia, ako cena za obycajnu plombu, pricom cena za takyto stomatologicky vykon zavisi od poctu korenovych kanalikov. Zub moze mat jeden az styri korenove kanaliky, cim viac korenovych kanalikov zub ma, tym vyssia je cena. Ja som platila za jeden zub, ktory mal styri korenove kanaliky, priblizne 500 €, ale s tym, ze v tom uz bolo zaratane odstranenie nervu, korenova vypln Thermafile, cap, plomba, injekcia a röntgen. Ale aby som vas nevystrasila, tak zdoraznujem, ze tato zalezitost sa riesila na najdrahsej sukromnej klinike v celej SR, takze ak si to budete riesit niekde inde, kde vam do toho nieco preplati poistovna, tak to budete mat podstatne lacnejsie, predpokladam, no nemam prehlad o tom, ake ceny maju zubari, ktori spolupracuju s poistovnami. Mrtvy zub sa casom stava krehkym a hrozi riziko, ze sa moze zlomit. Preto sa odporuca dat si na mrtvy zub urobit korunku, ktora ho chrani, aby sa nezlomil a do urcitej miery ho chrani aj pred vznikom dalsieho kazu. Ja korunku este nemam, ale pre blizku buducnost o tom uvazujem. Pred zakrokom dostanete injekciu, a to bez ohladu na to, ci si vypytate, alebo nie. Vrtanie do nervu bez injekcie by vam sposobilo taku bolest, ze to by nevydrzal nikto. Takze ak injekcia spravne zaberie, tak nebudete pocas zakroku citit ziadnu bolest, iba dotyky. Teoreticky by vam mohlo robit trosku problem vydrzat tam v tom zubarskom kresle sediet dve hodiny s koferdamom prevlecenym cez cele usta (to je taka gumena blana, ktora zabranuje slinam, aby sa dostali do kontaktu s osetrovanym zubom), s otvorenymi a vysusenymi ustami (kym je vchod ku korenovym kanalikom otvoreny, tak vyplachovat nebudete, to vam bude vyplachovat zubar specialnym dezinfekcnym roztokom). Moze sa stat, ze po zakroku vas to bude este trosku boliet na zahryznutie, co je po endodoncii normalna reakcia, ktora po niekolkych dnoch prejde - u mna to vzdy do troch dni preslo. Co sa tyka toho, ze ako dlho mrtve zuby vydrzia, tak na tuto otazku mi nikdy ziaden zubar nedal priamu odpoved. Je to u kazdeho individualne. Mojej mame napriklad vydrzal mrtvy zub - trojka 20 rokov, ale myslim si, ze to je velky extrem a vzacna nahoda, u väcsiny ludi tieto zuby az tak dlho nevydrzia. Ja uz mam jeden mrtvy zub rok bez korunky, nemam s nim absolutne ziaden problem, normalne s nim fungujem a zatial je vsetko O. K. Nemam ziadne zapaly, ja som s dasnami nikdy ziadne problemy nemala, ale poznam ludi, ktori ziadne mrtve zuby nemaju a so zapalmi dasien maju aj napriek tomu velke problemy, takze neviem, ci maju zapaly dasien nejaku suvislost s mrtvymi zubami, ja si myslim, ze skor so zubnym plakom a kamenom, ale tomu sa da predist pravidelnymi navstevami u dentalnej hygienicky aspon jeden az dvakrat za rok.