ja mam 25 rokov ona cca 35 ale vykam jej lebo sme kolegyne z prace a nemam k nej dobry vztah (vlastne neznasa ma), ale kazdy den sa stretavame v kancelarii, a spolu riesime pracovne zalezitosti - kedze pracujeme na tom istom. od zaciatku som je vykala ona mne tyka ako keby sme boli kamosky, ale neriesim to. V kancelarii su este dve starsie kolegyne, ktorym vykam su ovela starsie ale snimi mam vynikajuci vztah ako keby sme boli kamosky, oni mne tykaju - neprekaza mi to, ale ja im vykam.
Ak by mi ta kolegyna s ktorou nemam dobry vztah a pravdupovediac caka kedy ma slak trafi alebo vypadnem z jej zivota navrhla tykanie mozem odmietnut???vobec sa snou nechcem skamaratit ani trosicku zblizit, chcem riesit pracovne zalezitosti a to je vsetko nic viac nic menej....mozem odmietnut?????tykanie????
môžem odmietnuť tykanie???
A ked stretnem nejakeho neznameho cloveka, vekovo +- podobneho, tak mu treba vykat, alebo tykat?
Minule sa mi stalo, ze som bol so susedom vonku, vencil psa v rovnakom case ako ja a k nemu prisiel jeho kamos, ja som ho nepoznal, ti dvaja sa pozdravili cau nazdar, a ja potom jeho nasledne ze dobry den. tak za tri sekundy spracovania tejto inforamcie len ze "nooo este mi vykaj", kedze bol mierne podgurazeny tak to vyznelo tak brutalne dobre, ze som mal co robit aby som sa neurehotal k smrti...
anglicania sa maju, tam maju you ako You a ziadne ty alebo Vy :)
sway.-ja mam o 10 rokov starsieho frajera a je mi napr. blbe niektorym jeho kamaratom navrhovat tykanie (ked maju nejakych 37-50rokov), uz sa mi aj stalo, ze som pozdravila velakrat nejakeho frajerovho znameho, co sme ho stretli napr. na nakupoch, ze dobry den a sa mi rehotali, ze mu mam tykat, ved nie je az taky stary:O))) len ne to pride niekedy ozaj trapne, kedze sa jedna o starsiu generaciu:O) a ja to teda nechavam radsej zo slusnosti na muzov...:O)))
ako to riesis Ty, ked stretnete niekoho Tebe cudzieho a jedna sa len o zdvorilostny pozdrav, nie konverzaciu?
bibi123 zena je vyzsie spolocensky postavena,cize navrhuje tykanie:-) apson v niecom mame vyhodu..Navrh tykania od muza moze byt vnimany so sexualnym podtonom,preto je prave zena inictorka v tomto pripade z hladiska bontonu.. Neviem ako u Vas,ja nato slaby zaludok nemam :-D a navrhnut tykanie muzovi mi problem nerobi ..
Ja si pamätám ešte zo školy,myslím strednú školu,ako nám bolo čudné,že profesori nás vykali.Ja zas mám takú skúsenosť,že máme jednu známosť,dotyčná osoba je doktorka,veľmi dávno sa poznáme,porozprávame sa o všetkom ked sa stretneme,máme vekový rozdiel 11 rokov,ona ma volá po mene,ja jej hovorím doktorka,moje deti akože teta xy.Ja som jej už navrhla môže ma tykať,no ani za svet.Pritom mna by nenapadlo ju tykať.Skratka dá sa s nou o všetkom baviť,je ako dobrá známa,neide tu o povolanie ale predsa.Veru ked sa ti nepáči,že ža tá kolegyna tyká to by si mala hned na začiatku upozorniť,nie teraz.No skus povedz jej nie ste kamarátky,nič spoločne nemáš s nou tak nepraješ aby ťa tykala.
sway.-tak ja som este asi stara skola:O))), nas to ucili tak pred 17rokmi v skole, ze navrhuje tykanie muz zene, aby ho mohla odmietnut, v opacnom pripade by to bolo pre zenu ponizenie... inak, co som nasla na nete - Keďže pre väčšinu žien je takáto zodpovednosť príliš veľkým bremenom, je ľudovo zaužívaný postup, keď tykanie navrhuje muž
ved im to normalne povedze - gadget a katheryne.. ako inak chcete dosiahnut aby vam vykali ??
ak by to prekazalo mne, hned by som im to povedala .. ze "a my sme si kedy potykali?" a ak by v tom aj tak pokracovala, tak by som azcala tykat aj ja jej.. nech si nemysli ze mi bude skakat po hlave..
gadget, tak mu to povedz predsa ;-)
Mne v istej kopirovni vzdy tykaju (asi vyzeram primlado) a hned dotycnu pani upozornim, ze nemam 10 ani 17, aby mi tykala a hned sa uvedomi :-). Kym cloveka na to neupozornis, ani si nemusi vsimnut, ze niekde robi chybu...
Ako docieliť to, aby mi začali vykať. Jeden starší muž mi začal tykať. Je mi to nepríjemné, nakoľko on nemá v láske mňa a ja jeho. Ja mu vykám, chcela by som, aby aj on mne vykal.
Dá sa to?
Bibi123 tykanie navrhuje zena muzovi.
katheryne Podla popisu to vyzera,ze kolegyni vyhovuje situacia,kedy je voci tebe aspon pri konverzacii nadradena tj ona tyka ,ty vykas..Takze sa neboj a ak by si odmietla jej potykat,skor by jej to zalichotilo a citila by sa dolezita :-D Tak sa netrap a odmietni.
co sa tyka bontonu-je to zaujimave-tykanie navrhuje vzdy muz, aby mohla zena odmientnut a ked sa stretnu napr. zeny, navrhuje to vzdy starsia z nich... pokial nechces, aby si jej musela tykat-existuje na to milion argumentov-vykanie je podla Teba prejav ucty:O), chces zostat na profesionalnej urovni,...
inak vo vela pracovnych kolektivoch, jazykovych kurzoch som sa stretla, ze tykanie je automaticke(aj 20tka so 60tnikom), vo vela pripadoch je tak robena aj podnikova kultura, aby si boli vsetci rovni a pracovny kolektiv suploval 2. rodinu, ked uz v nej clovek travi tretinu volneho casu... napr. ked som robila v jednom kolektive, tak manazer nadomnou mi hned povedal, ze tu si vsetci tykame, takze to bolo automaticke a nepotriasala som si s kazdym rukou...