Mrazena zelenina v polievka, je zdrava?

Kýčera

Čo sa tej zeleniny týka, tak treba jesť surovú, varenú a aj mrazenú. Obidva varianty sú správne a zdravé. Zelenina obsahuje veľa vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny,... Mrazenú a varenú v zime a vtedy, ak nemá človek po ruke inú. Netreba však zabúdať na to, že sa má variť krátko a pridávať v mrazenom stave do vriacej polievky, alebo dusiť na pare, masle,...Ale aj tú čerstvú je lepšie nakrájať na menšie časti a neprevárať. Nezabúdať ani na to, že treba varenú a surovú zeleninu striedať. Ako príklad uvediem mrkvu - surová pre horšie vstrebávanie nedokáže zabezpečiť taký prísun betakaroténov do organizmu ako varená. Vot i vse.

Filip TT

Kycera, ja do toho tak nevidim. Ja som len v 90 rokoch pravidelne cital Rolnicke noviny, tam stale vyplakavali, ze nemozu tolko hnojit dusikom a postrekovat, kolko by chceli. Moj pradedo mal kus zeme, pre komunistov bol kulak, takze v nasej rodine sa nejake sympatie k druzstevnemu stylu nepestovali :)

Kýčera

Filip, to je síce pravda, ale pravdou je aj to, že naše potraviny, čo sa kvality týka, patrili doslova medzi svetovú špičku. Chodili sem aj západné delegácie, aby sa od našich poľnohospodárov učili. Mlieko sme vyvážali aj do Švajčiarska a tam sa z neho vyrábala tá ich slávna Milka, mimochodom za touto značkou stojí tiež Slováčisko. A nebolo to len mlieko. Dosiahli sme sebestačnosť v potravinách, pôda bola obrobená, neležala ladom a trvalo to dovtedy, kým nám to demokracia nezničila. No a teraz tu máme trh a lá Made in EU, kvalita niektorých dovážaných potravín mizerná, mäso nadopované hormónmi, vodou, prebaľované, veľmi dlho a nesprávne dopravované, nevieme krajinu pôvodu,... V záujme odpútať od seba pozornosť, zničiť konkurenciu,... sa v mainstreamových médiách vyrábajú aféry a škandály, viď španielské uhorky stiahnuté z trhu a pritom to boli práve tí, kt. dané ochorenie svojou potravinou spustili, teda Nemci! Odskákali si to však Španieli a ich uhorky. Aj keď sa nejaké opatrenia na nápravu urobili, viď podstielkový chov,... je to ešte od EÚ byrokratoch málo! A čo sa týka alergií vrátané tých potravinových, tak štatistika týchto ochorení v porovnaní so socíkom je priam alarmujúca! Čím to asi len bude, čím?

tttttttttttttttttttttt

Ja sa vždy po zeleninovej polievke tak dobre vyse*iem, že nie je možné, aby nebola zdravá! Mrazená mi nechutí, ale lepšie ako nič.

0vecka

sila ked niekto povie o zeleninovej polievke ze je nezdrava.... imho je to asi to najzdravsie co mame...ale zase su studie ze ludia jediaci mrazenu zeleninu sa dozivaju menej ako ti co jedia nemrazenu ale uz neviem o kolko to bolo bohvie ale ci to nieje sprievodny jav napr hektickejsieho zivotneho stylu...

Filip TT

Za sociku sa pouzivalo pesticidov, herbicidov a fungicidov podstatne viac ako dnes. Pretoze sa nehladelo na ekonomiku ale jedinym kriteriom bol hektarovy vynos. Dnes su postreky velmi drahe, nafta je daha, ludia su drahi a vykupne ceny nizke. Polnohospodar si dnes dobre spocita, ci naklady na postrek a jeho aplikaciu neprevysuju ocakavany efekt a dava len nevyhnutne minimum.

KAVA1972

KEDY SI NASE STARE MAMI JEDAVALI VARENE JEDLA A BOLO TO AJ KED BOL SOCIALIZMUS JEDLI SA OMACKY PRIVARKY AJ ZELENINA,ALE AZ NI TAK TOLKO A NEBOLO TOLKO RAKOVINY AKO DNES.....VSETKO SA STRIEKA ZLE OVZDUSIE....ALE HLAVNE VSETKO JE ZAMORENE PESTICIDMI A JOFURTY VSADE JE SKROB

Lilly

Mango.tree : "enzymy na travenie si vyraba nase vlastne telo, rozne zlazy v nom, takze ked nejete surove, neznamena ze vam isto nestravi jedlo" - suhlas, ved ja som ani nenapisala, že varené sa nestravi.
" ale povedat ze polievka je nezdrava? " - varená zelenina je kyselinotvorná, prirodzené pH organizmu je okolo 7,36 . Kde je prekyslený organizmus, tam sú aj choroby.Prečo davať do seba niečo, čo mi mení hodnotu pH na kyslú ? Takže preto som napísala, že je nezdravá.
"urcite lepsia varianta ako sa tlacit udeninami." - tak jasne pri porovnani s týmto je polievka menšie zlo.
"to su uz dost extremisticke nazory, ze jest len surove vsetko, ," - a kolko je vitarianov na svete, co su roky na surovej strave, pplny energie, vizeraju o 20-30 rokov mladsie a kolko ludi sa vdaka nevarenej strave vyliecili z tazkych chorob,
" keby sa nenaucil varit si potravu, vdaka tomu sa nam vyvinul mozog a odlisil nas od zvierat (vedecke teorie, netvrdim ze 100% pravda, tak ako to ale ani vy nemozte 100% vyvratit ;) ) - no čo bolo v davnej minulosti a čo nebolo presne nepotvrdí nikto. Kazdopadne mne dava väcsiu logiku nazor, že clovek, tým , že zacal lovit, vymyslať nastroje a organizovať sa do skupin atd, tak tým sa rozvíjal jeho potencial. Toto mi príde logickejsie.
-------

rhea - pravda :) Komu, resp. comu má teraz clovek veriť ? ... Ja sa skor dívam na to, čo robí daný typ stravy s ludskym telom. Ci mu pomaha alebo naopak ho privedie k chorobe. Napr. surova strava - ludia sa vyliecia aj z rakoviny 4. stupna .... Bezná varená strava - same civilizacne choroby. Keby bola pre telo prospesná, prečo by bola napr. taka rakovina tak rozsirenaa ? .... Skrátka : najlepsie je sa zamyslieť nad danou vecou a povedať si, dava mi to logiku alebo nie ? A dívat sa aj na ostatnych ludi, nie len strciť hlavu do labaku, ci knih a čo tam teraz vyskumame :D:D
------
RNG - vdaka za príspevok :)

rhea

tak ono ej tazke orientovat sa v roznych informaciach... uz zacinam byt taka demotivovana, ze nieco si nastudujem od odbornika a dalsi to vyvrati... uz mam skoro vo vsetkom chaos, co sa tyka zivotospravy... ale kazdopadne dakujem za info :)

RNG

Rhea, mnohe enzymi sa neznicia kyselinami. Uz pred vyse 100 rokmi profesionalni boxeri jedli hodne suroveho ananasu, aby sa im modriny na tvari vstrebali skor, tj za jeden tyzden, kedze boli pravidelne nedelne zapasy a tam musel boxer dojst s cistou nenapuchnutou tvarou.
Tak isto sa napr kyselinami nenici papain, ved ho dokonca pouzivaju ko liek na zlcnikove problemy. A keby sa znicil v zaludku, tak nemoze pomahat v peceni a zlcniku.
Ani ine zeleninove enzymy sa vsetky nenicia, ani fungalne, a dokonca mnohe bakterialne, pozri napr na nattokinazu. A to mam aj osobne dokazane pri rozbijani trombov a riedeni krvi aj na sebe.
Takze je to s tym nicenim enzymov v zaludku trosku komplikovanejsie, nez sa mnohi lekari nazdavaju, nechcem sem hadzat mena...
Inac stara a slaba enzymaticka zmes Wobenzyme obsahuje aj pancreatin, ktory sa znacne nici kyselinami, aj bromelain aj papain a je schvalena na odmorovanie tela dokonca ako liek.